Pistasjnøtter inntar stadig nye oppskrifter - det virker som om vi ikke får nok - og det er lett å forstå, for de setter et veldig godt preg på mange forskjellige retter og kombinasjoner. Safran og pistasjnøtter er intet unntak. Lag derfor en ny vri på årets lussekatter og smaken frister lenge etter selve Lucia-dagen.
Ukens kake
Foto: (Dansukker.no)
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.
Aase E. Jacobsen
11 Desember 2025 - 11:00
Safranboller med pistasjnøtter
Fremgangsmåte
- Bolledeig:
- Smuldre gjæren i en bolle, og rør den ut i litt av den romtempererte melken.
- Tilsett resten av melken.
- Knus safran med 1 ss sukker i en morter og tilsett sammen med sirup.
- Del smøret i terninger og bland i. Rør igjen.
- Bland i hvetemel, litt om gangen, og arbeid sammen til en deig.
- Tilsett saltet og fortsett å arbeide med deigen til den slipper bollen, ca. 10 min.
- La heve under bakeklede i ca. 20 minutter.
- Pistasjfyll:
- Riv mandelmassen med et rivjern, og hakk pistasjnøttene.
- Bland sammen med de andre ingrediensene.
- Legg deigen på melet bakebord og arbeid den smidig.
- Del deigen i to deler som kjevles ut til rektangler.
- Fordel fyllet jevnt på begge rektanglene.
- Brett deigen dobbelt på langs og skjær ut remser på ca. 2 cm.
- Form snurrer ved å holde hendene på hver kant av remsen og snurre/tvinne i motsatte retninger.
- Form som en snurre, og fest endene på undersiden.
- Legg snurrene i bolleformer på en plate.
- La heve ca. 40 min.
- Sett ovnen på 225 °C.
- Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.
- Avkjøl på rist.
- Pensle bollene med smeltet smør, og dypp dem i sukker.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
Italia
Volum: 0.75 l Pris: 259.90 kr Bestillingsutvalget85 POENG
Forsiden akkurat nå