Godbiter i pollisten
Må prøves: Californisk pinot noir i virkelig toppklasse

Må prøves: Californisk pinot noir i virkelig toppklasse

Anthill Farms overbeviser med sin store bredde og raffinement, ikke bare for pinot noir, men også chardonnay.
Aase E. Jacobsen
17 September 2016 - 14:37

Nå er det 2014 som gjelder fra denne produsenten. En årgang som jeg ikke oppfatter som like intenst konsentrert som nestenlegendariske 2012, i hvert fall om denne produsenten er målestokken.

Svært kjølig klima

Men som like fullt har gitt veldig gunstige forhold for både pinot noir og chardonnay og etter enkelte eksperters mening sågar bedre enn 2012. Besnærende lekker er uansett en oppsummering av hva du får med Anthills 2014-viner.

Helt på topp er Anthill Campbell Ranch Pinot Noir 2014 som er et veldig sikkert valg om du leter etter en californisk pinot noir som konkurrerer på grand cru-nivå. De klimatiske forholdene kunne imidlertid ikke vært mer forskjellige. For Campbell Ranch er en vinmark som ligger tett på Stillehavet men ved 228 m.o.h. og har derfor en sterk marin påvirkning med kjølig luft hvilket sørger for en ekstra lang vekstsesong.

Det er så kjølig som det ser ut til ved Sonomas kyst.

 

Peter vs Tina Marie

Anthill Peters Vineyard Pinot Noir 2014 kommer fra en vinmark som ligger litt lengre inn i landet og lengre sør i Sonoma, men som på grunn av den spesielle påvirkningen gjennom Petaluma Gap med havtåke som påfører druene lang hengetid på plantene. Det har gitt en veldig delikat og elegant vin med nydelig rød frukt og leskende karakter.

Vinmarken som gir Anthill Tina Marie Pinot Noir 2014 ligger rett nord for Peters Vineyard og er mindre påvirket av havet, men som på grunn av tettere beplantning gir viner med lavere utbytte og dermed større konsentrasjon. Det gjenkjennes i smaken. Tina Marie er fast og konsentrert  og med et godt lagringspotensial.

Gamle chardonnayplanter

Alle disse tre vinene kommer til landet i ørsmå kvanta på samme måte som toppcruene fra Burgund. Bedre tilgjengelighet er det for Anthill Sonoma Coast Pinot Noir 2014 som gir et tverrsnitt av alle siden druene kommer fra flere parseller med mange av de samme egenskapene som for de andre. En lekker og drikkevennlig vin allerede, men som har flere år foran seg.

Det gjelder også Anthill Peugh Vineyard Russian River Vallley Chardonnay 2014 som er en helt spesiell vin. Druene kommer nemlig fra det som antas å være blant de aller eldste chardonnayplantene i California, fra starten av 1940-årene. Smaksmessig gir det en konsentrert vin med veldig god druekarakter, flott frukt og syre. Topp følge til grillet sjømat.

Jobber naturlig

Bak disse flotte representantene for den nordlige delen av California står tre yngre og svært entusiastiske vinmakere Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low. Deres mål var fra starten i 2004 å vise Californias storhet gjennom utvalgte vinmarker som dyrkes biodynamisk.

Med slike viner puster California Burgund i nakken

I vinkjelleren jobber de svært naturlig med spontangjæring og minst mulig inngripen.

Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her