Godbiter i pollisten
Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Viner fra Tenerife er verdt å se nærmere på

Lengter du sørover, kan du drømme deg bort med disse vinene. De er dessuten å få i veldig mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2017 - 12:30

Suertes del Marqués 7 Fuentes 2015 er en nydelig vin som i liten grad avslører hvor den kommer fra, bortsett fra at den har et klart røykaktig jordsmonnspreg – som kan tyde på vulkansk jord. Og ja, den kommer fra Tenerife som for mange ikke er førstevalget når det kommer til vin.

Sklir rett inn i påskemenyen

Det kan du altså gjøre noe med nå hvis du ikke allerede har prøvd den, eller ikke har brukt den til den typiske påskemenyen, for her gjør den rent bord. Den faste ferske fruktigheten i kombinasjon med den intense jordsmonnskarakteren fungerer veldig godt til robuste retter av lam og annet rødt kjøtt, alt fra gryter via steik til grillet sådant. Men også pasta og krydret mat. Er det 2014 som står i hyllene på ditt nærmeste pol, kan du glede deg ekstra for den smaker fortreffelig nå.

Men 2015-versjonen har åpnet seg betydelig siden jeg smakte den første gang tidligere i vinter og etter en runde i karaffel er den der den skal være. Og best av alt nå noen få dager før påske, er at den finnes i 233 polutsalg. I år er for øvrig polet åpent på påskeaften, så da er det mulig å fylle opp om du ikke rekker det innen i morgen.

Gamle planter og sjeldne druer

Vitícola Suertes del Marqués er en veldig spennende produsent som også er representert i 60 pol med en hvitvin, Suertes del Marqués Trenzado 2014, som har mye særpreg i saltaktig/mineralsk retning, men også fyldig ganske rik frukt, og ikke minst en flott syre. Den fungerer til en lang rekke retter, også pasta eller pizza, gjerne med ansjos og/eller spekeskinke. I det hele tatt en spennende og annerledes vin.

Felles for begge er at de er laget av druer fra over 100 år gamle og upodete vinstokker fra flere steder innen landsbyen Las Suertes hvor Vitícola Suertes del Marqués holder til. De små parsellene ligger opp mot 800 m.o.h. i området som kalles Valle de Orotavo DO. På Tenerife er det lokale sorter, eller i hvert med lokale navn, som brukes. Vi snakker om henholdsvis listan negro og tintilla samt listan. Den første er en helt unik rødvinsdrue uten slektskap til noe annet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, tintilla er det samme som trousseau som vi kjenner fra Jura, mens den hvite listan er identisk med palomino fino – kjent som sherrydruen - men som er sjelden å få i en ikke-oksidativ vinstil som her.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her