Drikke
Mor og sønn står bak noen virkelige vinskatter

Mor og sønn står bak noen virkelige vinskatter

Vinene til Nikolaihof er ekstremt lagringsdyktige. Og så er de helt tørre.
10 Juni 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Lagringsevnen dokumenteres først og fremst gjennom deres helt spesielle Nikolaihof Vinothek Riesling 1997, som har ligget minst 15 år i fat før den tappes i flasker. Noe som i lys av dagens dominerende rieslingsstil som bare har sett innsiden av stål, kan fortone seg som den reneste galskap. Men med denne vinen viser Nikolaihof hvor mye oksygen (god) riesling faktisk tåler.

Denne vinen er som prisen antyder i en særklasse. Og dessuten ikke å få tak i lenger, i akkurat denne årgangen. Langt mer «spiselig» rent prismessig er vinen fra toppvinmarken Steiner Hund. Nikolaihof Steiner Hund Riesling Reserve 2012 (60649) er en av de mest mineralske vinene jeg vet om. Og en vin som holder svært lenge. Den er kanskje ikke like mye showstopper som mange tyske grosses gewächs-rieslinger, til det er den nok for syrefrisk og slank. Men med tid og en god kjeller belønner den rikelig den tålmodige.

Den og de andre vinene fra Nikolaihof er takknemlige innslag nå som alkoholprosentene også i de nordligste vinområdene har økt betydelig. Rieslinger på 13,5 prosent sågar med litt restsukker er nå om ikke normalen, så i alle fall vanlig. Nikolaihofs viner ligger på 11,5-12,5. Med ett unntak og det er Nikolaihof Riesling Vom Stein Smaragd 2007 som er laget av druene med høyest modning i henhold til Wachaus eget kvalitetssystem.

Bakgrunnen for blant annet den balanserte alkoholen ligger i at de konverterte til biodynami allerede i 1971, som den første i Europa. Faktisk har det aldri vært brukt kjemikalier i jordbruket på Nikolaihof.

Dette kombinert med alderen på vinstokkene, den ligger på 45-60 år, gjør at plantematerialet har tilpasset seg naturen. Det betyr at de store svingningene

som mange opplever fra ett år til et annet på grunn av høye temperaturer eller tørke ikke påvirker Nikolaihof i like stor grad. Plantene utvikler et robust rotsystem som sørger for at de alltid får den næringen de skal ha. Ikke for mye og ikke for lite.

Nikolaihof dyrker også andre druer, deriblant selvsagt Østerrikes egen, grüner veltliner. Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Federspiel 2010 (49934) kommer fra Europas eldste vinmark. Im Weingebirge er nevnt så tidlig som i år 470, men druedyrkingen startet nok før det siden romerne la sin elsk på stedet da de erobret dagens Østerrike i år 15 f.Kr. Nikolaihof var i førromersk tid et hellig sted, og forble det også da kristendommen inntok området. I 1894 overtok Saahs-familien etter munkene, og i dag er det Nikolaus og Christine Saahs som driver gården, som i god Rudolf Steiner-ånd følger prinsippet om polykultur.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her