Mor og sønn står bak noen virkelige vinskatter

Mor og sønn står bak noen virkelige vinskatter

Vinene til Nikolaihof er ekstremt lagringsdyktige. Og så er de helt tørre.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Lagringsevnen dokumenteres først og fremst gjennom deres helt spesielle Nikolaihof Vinothek Riesling 1997 , som har ligget minst 15 år i fat før den tappes i flasker. Noe som i lys av dagens dominerende rieslingsstil som bare har sett innsiden av stål, kan fortone seg som den reneste galskap. Men med denne vinen viser Nikolaihof hvor mye oksygen (god) riesling faktisk tåler.

Denne vinen er som prisen antyder i en særklasse. Og dessuten ikke å få tak i lenger, i akkurat denne årgangen. Langt mer «spiselig» rent prismessig er vinen fra toppvinmarken Steiner Hund.  Nikolaihof Steiner Hund Riesling Reserve 2012 (60649) er en av de mest mineralske vinene jeg vet om. Og en vin som holder svært lenge. Den er kanskje ikke like mye showstopper som mange tyske grosses gewächs-rieslinger, til det er den nok for syrefrisk og slank. Men med tid og en god kjeller belønner den rikelig den tålmodige.

Den og de andre vinene fra Nikolaihof er takknemlige innslag nå som alkoholprosentene også i de nordligste vinområdene har økt betydelig. Rieslinger på 13,5 prosent sågar med litt restsukker er nå om ikke normalen, så i alle fall vanlig. Nikolaihofs viner ligger på 11,5-12,5. Med ett unntak og det er Nikolaihof Riesling Vom Stein Smaragd 2007 som er laget av druene med høyest modning i henhold til Wachaus eget kvalitetssystem.

Bakgrunnen for blant annet den balanserte alkoholen ligger i at de konverterte til biodynami allerede i 1971, som den første i Europa. Faktisk har det aldri vært brukt kjemikalier i jordbruket på Nikolaihof.

Dette kombinert med alderen på vinstokkene, den ligger på 45-60 år, gjør at plantematerialet har tilpasset seg naturen. Det betyr at de store svingningene

som mange opplever fra ett år til et annet på grunn av høye temperaturer eller tørke ikke påvirker Nikolaihof i like stor grad. Plantene utvikler et robust rotsystem som sørger for at de alltid får den næringen de skal ha. Ikke for mye og ikke for lite.

Nikolaihof dyrker også andre druer, deriblant selvsagt Østerrikes egen, grüner veltliner.  Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Federspiel 2010 (49934) kommer fra Europas eldste vinmark. Im Weingebirge er nevnt så tidlig som i år 470, men druedyrkingen startet nok før det siden romerne la sin elsk på stedet da de erobret dagens Østerrike i år 15 f.Kr. Nikolaihof var i førromersk tid et hellig sted, og forble det også da kristendommen inntok området. I 1894 overtok Saahs-familien etter munkene, og i dag er det Nikolaus og Christine Saahs som driver gården, som i god Rudolf Steiner-ånd følger prinsippet om polykultur.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Nikolaihof Steiner Hund Riesling Reserve 2014

Produsent:
Nikolaihof Wachau
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Wachau
Pris:
529,90 kr
Varenummer:
6064901
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Nikolaihof Im Weingebirge Grüner Veltliner Federspiel 2018

Produsent:
Nikolaihof Wachau
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Wachau
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
4993401
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen