Myrdet med forgiftet vin

Myrdet med forgiftet vin

Mysteriet rundt Aleksander den stores død skal nå være oppklart. Det var vinen som tok livet av ham.

Den skal ha blitt forgiftet, skal vi tro den newzealandske giftforsker Leo J. Schep fra National Poisons Centre ved Otago University.

Mange teorier

Han har forsket på mysteriet rundt den store herskerens død i ti år, melder vinavisen.dk.

Les mer om vin i antikken

Aleksander døde i 323 f.Kr. kun 32 år gammel og teoriene har vært mange om dødsårsaken, alt fra malaria til bukspyttkjertelbetennelse til overanstrengelser etter en vill fest.

Les mer om mat i antikken

Schep mener å ha belegg for at Aleksander ble gitt forgiftet vin, men at alle spor etter overlagt drap ble skjult.

Blandet med søt vin

Giften skal ha vært hvit nyserot (Veratrum album), en medisinplante i liljefamilien, som kan gjæres til en alkoholholdig drikk. Den skal ha blitt brukt som brekkmiddel i gresk medisin. Denne drikken er veldig bitter, men Schep mener at smaken ble skjult ved at den ble blandet med søt vin.

En dagbok fra den tiden forteller nemlig at Aleksander var syk i tolv dager for han døde og at han i denne perioden ikke kunne verken gå eller snakke, hvilket er begge tegn på forgiftning fra denne planten.

Les om vinmakeren som forgiftet tyven

Aleksander hadde like før nedkjempet et forsøk på kupp blant soldatene, så fiender hadde han overalt. Like før han ble syk hadde han arrangert en sto bankett hvor det ble servert rikelig med vin og hvor mulighetene altså var store for å forgifte ham, mener Schep.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen