Mineralsk vin
Disse steinene har lite å si for vinsmaken

Disse steinene har lite å si for vinsmaken

Mineralkarakteren kommer i liten grad fra jordsmonnet, men derimot mange andre kilder. Også knyttet til smakerens kognitive evner.
Redaksjonen
26 Oktober 2015 - 17:14

Den andre større spanske undersøkelsen om mineralitet i vin antyder at det ikke er en direkte forbindelse mellom en vins kjemiske sammensetning og dens «mineralkarakter» og mineralinnholdet i jordsmonnet.

Chablis er den mest kjente mineralske vin

Det er andre flyktige kjemiske forbindelser med større påvirkning på sansene enn jordsmonnet. Det er forhold som plantens stoffskifte, gjæringsprosessen samt mulig mikrobiologisk «forurensning».

Dette er hovedkonklusjonene fra undersøkelsen som er i regi av Antonio Palacios fra Excell-Ibérica og David Molina fra Outlook Wine.

Den allmenne oppfatningen om at det er jordsmonnet som bidrar med mineralkarakteren, er med dette utfordret. Når det er sagt, så er jordsmonnets struktur og vannføringen blant faktorene som påvirker vinplantens energiomsetning og som dermed påvirker den endelige sammensetningen av vinen.  

Noen jordsmonn er mer mineralske enn andre

Undersøkelsen ble gjennomført som blindsmakinger av syntetiske viner tilsatt kjemiske forbindelser som representerer ulike typer «mineralitet». Testerne bestod av to paneler, et av vinmakere og et av profesjonelle fra vinbransjen.

Både i den første delen av undersøkelsen som tok for seg det duftmessige og i denne andre som fokuserte på smak, var det sammenfall i identifiseringen av enkelte elementer som ga grunn til å bruke begrepet mineralsk, men ikke alle disse var knyttet til jordsmonnet.

Et av resultatene fra studien er at bruken av begrepet «mineralitet» er subjektivt og knyttet til forventninger, altså til smakerens kognitive ferdigheter deriblant oppfattelse, hukommelse, refleksjon.

Disse vinene heter sågar mineral 

Et annet er at «mineralitet» er ikke knyttet til en eller to kjemiske komponenter, men derimot til en miks av komponenter som kan gi enten en duft- eller smaksmessig assosiasjon, eller begge deler, i retning «mineralitet».

Avslutningsvis avslører studien at det i vinen kan finnes molekyler som duft- og/eller smaksmessig ligner på mineralriket, men jordsmonnet er ikke nødvendigvis den eneste bidragsyteren her. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her