Nærmere Burgund kommer du ikke

Nærmere Burgund kommer du ikke

I hvert fall ikke når du er i Italia og druen er en helt annen. Disse to Soave-klassikerne smaker helt fantastisk i siste årgang.

 

 

2013 ble et gledens år for italiensk hvitvin. De fleste hvite italienere har allerede skiftet til 2014, men noen av de beste holdes igjen. Som Pieropans hvite flaggskip, Pieropan Calvarinho 2013 og Pieropan La Rocca 2013. Begge har gjennom fire tiår dokumentert Soaves potensial til å gi viner med både uttalt mineralkarakter og godt lagringspotensial.

To ulike, men like mineralske stiler

Selv om de kommer fra vinmarker som ligger ganske nær hverandre og med relativt likt terroir, er de forskjellige. Calvarinho er laget av garganega og trebbiano, men det er mer vinmarkens egenskaper som gjør denne forskjellig fra «storebror».

Calvarinho er en bratt skråning med jordsmonn av vulkansk opprinnelse og med innslag av leire. Den nordvestlige eksponeringen gir en kjøligere stil med mindre soleksponering. Vinen er alltid svært mineralsk, men gjerne litt slankere enn La Rocca.

Disse enkeltvinmarkssoavene er også verd å snuse på

Denne er som navnet antyder en steinete vinmark med en del kalkstein og leire. Den er sørvestvendt og bader i sol, i tillegg plukkes druene i oktober. Det resulterer i en svært rik vin, men som aldri er plump. For syrene er alltid friske. Og i 2013 er den helt fantastisk.

Rødvin på samme nivå

Du reagerer kanskje på at en soave koster mer enn 300 kroner.Men det er ikke rettferdig å sammenligne viner på dette nivået med billig boks-soave. De har bare adressen til felles, ingen ting annet.

Fra de høyereliggende vinmarkene ser du ned på flatlandet som produserer de enklere soavene.
Fra de høyereliggende vinmarkene ser du ned på flatlandet som produserer de enklere soavene.

 

Soave har mye av den samme utfordringen som Valpolicella ved at viner av virkelig slett kvalitet selges med samme navn som viner som er i verdenstoppen. Dette har vært en utfordring for regionen i flere tiår, men er faktisk blitt forverret i de senere år.

Valpolicellas renomme er i ferd med å vannes ut

Pieropan lager også en valpolicella som er i en klasse for seg, Pieropan Ruberpan 2011. Også den gir assosiasjoner til Burgund. Og et veldig godt valg nå som lammesesongen er i gang.

Pieropan La Rocca Soave Classico 2015

Produsent:
Az. Vit. Leonildo Pieropan
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
6296601
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

 

Pieropan Soave Classico Calvarino 2014

Produsent:
Az. Vit. Leonildo Pieropan
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto, Soave
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
6337601
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Pieropan Ruberpan Valpolicella Classico Superiore 2011

Produsent:
Pieropan
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
1886001
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen