Nesten vin jaune, men rimeligere

Nesten vin jaune, men rimeligere

Denne vinen er egentlig feilvare, men smaker himmelsk likevel. Og kan måle seg med de fleste vin jaune-er.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Tissot Savagnin Dévoilé 2005 (2446) skulle egentlig blitt en vin jaune – den «store» vinen fra Jura som ligger seks år i fat før den lanseres. Men siden noen fat av dem som var påtenkt «vin jaune-magikeren» Stéphane Tissots toppcuvée Les Bruyères, ikke utviklet såkalt flor, kunne den ikke tappes som vin jaune. Flor er det nødvendige laget av gjærsopp som beskytter vinen under den lange fatlagringen.

Ble ikke ødelagt

Normalt vil en vin som ligger ubeskyttet så lenge, uten å toppes opp (ouillage) etter hvert som noe av innholdet fordamper, oksidere og dermed bli ødelagt. Men det skjedde ikke denne gangen.

Det skyldes en kombinasjon av druen savagnins enorme styrke, høye syre og ikke minst store konsentrasjon i druematerialet. At druene dyrkes biodynamisk har også sitt å si.

Gammel drue

Savagnin regnes dessuten som en av de eldste druesortene, med direkte avstamming fra pinot-familien, i følge Jancis Robinsons nye drueleksikon. Savagnin er ellers bedre kjent som (hvit) traminer som har 20 førstegrads slektninger blant utbredte druesorter.

Les mer om savagnin her

Vin av denne druen smaker derfor veldig autentisk og har aldri vært utsatt for kommersialisering.
Mens Savagnin Dévoilé er helt tørr, som en vin jaune, er  Tissot Les Bruyères Savagnin 2010 (96769) nesten halvtørr, men likevel med sine 14 prosent. Forskjellen på disse er tiden i fat, og at sistnevnte er etterfylt. Den har derfor ingen oksidasjonstoner.

Sjekk ut Stéphane Tissots øvrige viner

Her får mineralpreget som er så typisk for savagnin fra Jura, spille hovedrollen. Selvsagt sammen med druetypens uttalte syre. Sødmen i denne vinen gjør den perfekt til raclette eller skarpe oster.

Topp til comté og morbier

Mini-vin-jaunen derimot smaker fortreffelig til (fet) spekemat, lyst kjøtt, og selvsagt ost som comté og morbier som er selveste Jura-ostene. Den er dessuten tappet i normal flaskestørrelse, mot den tradisjonelle 62 cls clavelin-flasken for «ekte» vin jaune.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Tissot Savagnin Dévoilé 2005

Produsent:
Stéphane Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Annen fransk
Pris:
399,90 kr
Varenummer:
244601
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Tissot Les Bruyères Savagnin 2010

Produsent:
André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Pris:
314,90 kr
Varenummer:
9676901
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen