Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Hvite kraftpakker

Disse hvitvinene er ikke noe for dem som velger den mest lettdrikkelige veien til målet.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Anything but chardonnay, ble poppis på 90-tallet, etter at markedet ble oversvømt av tropisk og eikepreget chardonnay fra varme strøk. Terre de Gryphées Chardonnay 2009 (95678) er så langt unna både dette og for så vidt den klassiske definisjonen av chardonnay som det er mulig å komme.

Tanninaktig struktur

Den er nemlig supermineralsk og svært konsentrert. Og en veldig god demonstrasjon på hvor godt egnet denne nøytrale druen er til å reflektere stedet den kommer fra. Og Jura har noe av det mest mineralske jordsmonnet som tenkes kan.

Og når vekstforholdene får den lokale druen savagnin å bryne seg på, blir det virkelig noe å snakke om. Fleur de Savagnin 2009 (95679) er en kraftpakke av dimensjoner og med denne ytterst særpreget druens tanninaktige struktur. Her må det rike sjømatretter, ostebrikke eller et langt opphold i kjelleren til.

Ulik sine slektninger

Savagnin er kanskje mest kjent for vin jaune, en vinstil som kan sammenlignes med fino sherry, all den tid vinen beskyttes av et gjærsopplag (flor). Men denne utgaven er såkalt non-oksidativ. Det oppnås ved å fylle opp fatet (ouillage) med 10 dagers mellomrom for å unngå at sopplaget dannes.

Druen tåler både fatlagring og har godt potensial all den tid de små druene har relativt tykt skall. Når man har smakt ulike utgaver av savagnin, både med og uten oksidativ preg, er det vanskelig å forstå at den i følge DNA-tester er identisk med traminer (heter klevener de heiligenstein lokalt), en ganske så aromatisk vin i floral retning (men ikke så ekstrem som slektningen gewürztraminer).

Mineraler og frukt

Savagnin evner imidlertid til å ta opp i seg karakteren fra jordsmonnet, derfor er det lite som minner om blomster og tropisk frukt i denne. Men ved siden av et intenst mineralpreg, har den også veldig god frukt.

Bak produsenten Domaine de la Tournelle står ekteparet Evelyne (bildet tv) og Pascal Clairet (bildet nedenfor) som frem til for 20 år siden tilhørte det etablerte/konvensjonelle vinmiljøet (de jobbet i INAO – franske vinmyndigheter).

Lite svovel

I dag tar de aktivt del i det alternative naturvinmiljøet og dyrker selvsagt druer og lager vinen i henhold til biodynamiske og økologiske prinsipper. Det betyr at det ikke benyttes noen form for kjemikalier, bortsett fra bordeauxmiksen (kobbersulfat) mot meldugg, kun naturgjødsel, ingen industrielle kloner (bare selection massale) og tøff selektering i vinmarken.

I vinkjelleren er det kun snakk om naturgjær, svært lite svovel, helst bare ved flasketapping, og modning på bunnfallet i fat (kun brukte). Paret er imidlertid veldig åpne for sitt publikum.

Vinbar i London

De har eksempelvis åpnet en vinbar i London i samarbeid med andre like energiske vinmakere og deres engelske felles importør. Baren som heter l’Antidote (motgift) ligger i Newburgh Street, en sidegate til Oxford Street, og serverer selvsagt bare garantert ren vin og mat.

Vingården har knapt to hektar med savagnin, totalt finnes det 412 i Jura. I tillegg har de altså chardonnay og litt av de stedstypiske røde druene pulsard og rousseau, men fortsatt bare noen små parseller. Totalt produseres 28.000 flasker årlig fra deres seks hektar med kalkholdig leirjord. Domaine de la Tournelle er derfor en sjelden fugl. Og vinene er bemerkelsesverdig gode.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu og Domaine de la Tournelle
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her