Hvite kraftpakker

Hvite kraftpakker

Disse hvitvinene er ikke noe for dem som velger den mest lettdrikkelige veien til målet.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Anything but chardonnay, ble poppis på 90-tallet, etter at markedet ble oversvømt av tropisk og eikepreget chardonnay fra varme strøk. Terre de Gryphées Chardonnay 2009 (95678) er så langt unna både dette og for så vidt den klassiske definisjonen av chardonnay som det er mulig å komme.

Tanninaktig struktur

Den er nemlig supermineralsk og svært konsentrert. Og en veldig god demonstrasjon på hvor godt egnet denne nøytrale druen er til å reflektere stedet den kommer fra. Og Jura har noe av det mest mineralske jordsmonnet som tenkes kan.

Og når vekstforholdene får den lokale druen savagnin å bryne seg på, blir det virkelig noe å snakke om. Fleur de Savagnin 2009 (95679) er en kraftpakke av dimensjoner og med denne ytterst særpreget druens tanninaktige struktur. Her må det rike sjømatretter, ostebrikke eller et langt opphold i kjelleren til.

Ulik sine slektninger

Savagnin er kanskje mest kjent for vin jaune , en vinstil som kan sammenlignes med fino sherry , all den tid vinen beskyttes av et gjærsopplag (flor). Men denne utgaven er såkalt non-oksidativ. Det oppnås ved å fylle opp fatet (ouillage) med 10 dagers mellomrom for å unngå at sopplaget dannes.

Druen tåler både fatlagring og har godt potensial all den tid de små druene har relativt tykt skall. Når man har smakt ulike utgaver av savagnin, både med og uten oksidativ preg, er det vanskelig å forstå at den i følge DNA-tester er identisk med traminer (heter klevener de heiligenstein lokalt), en ganske så aromatisk vin i floral retning (men ikke så ekstrem som slektningen gewürztraminer).

Mineraler og frukt

Savagnin evner imidlertid til å ta opp i seg karakteren fra jordsmonnet, derfor er det lite som minner om blomster og tropisk frukt i denne. Men ved siden av et intenst mineralpreg, har den også veldig god frukt.

Bak produsenten Domaine de la Tournelle står ekteparet Evelyne (bildet tv) og Pascal Clairet (bildet nedenfor) som frem til for 20 år siden tilhørte det etablerte/konvensjonelle vinmiljøet (de jobbet i INAO – franske vinmyndigheter).

Lite svovel

I dag tar de aktivt del i det alternative naturvinmiljøet og dyrker selvsagt druer og lager vinen i henhold til biodynamiske og økologiske prinsipper. Det betyr at det ikke benyttes noen form for kjemikalier, bortsett fra bordeauxmiksen (kobbersulfat) mot meldugg, kun naturgjødsel, ingen industrielle kloner (bare selection massale) og tøff selektering i vinmarken.

I vinkjelleren er det kun snakk om naturgjær, svært lite svovel, helst bare ved flasketapping, og modning på bunnfallet i fat (kun brukte). Paret er imidlertid veldig åpne for sitt publikum.

Vinbar i London

De har eksempelvis åpnet en vinbar i London i samarbeid med andre like energiske vinmakere og deres engelske felles importør. Baren som heter l’Antidote (motgift) ligger i Newburgh Street, en sidegate til Oxford Street, og serverer selvsagt bare garantert ren vin og mat.

Vingården har knapt to hektar med savagnin, totalt finnes det 412 i Jura. I tillegg har de altså chardonnay og litt av de stedstypiske røde druene pulsard og rousseau, men fortsatt bare noen små parseller. Totalt produseres 28.000 flasker årlig fra deres seks hektar med kalkholdig leirjord. Domaine de la Tournelle er derfor en sjelden fugl. Og vinene er bemerkelsesverdig gode.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu og Domaine de la Tournelle

Tournelle Fleur de Savagnin 2010

Produsent:
Domaine de la Tournelle
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Annen fransk
Pris:
299,10 kr
Varenummer:
9567901
92 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Tournelle Terre de Gryphees 2011

Produsent:
Domaine de la Tournelle
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Annen fransk
Pris:
322,00 kr
Varenummer:
9567801
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen