Nudelmania

Nudler har inntatt en solid posisjon i de norske matvaner. Nudler er imidlertid så mye mer enn porsjonspakkene som stiller så mang en småsult. Nudler spiller hovedrollen i en uendelig rekke hovedretter. Som denne ukes japanskinspirerte rett som er perfekt til kveldskosen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Småpakkene med instantnudler er blant populær snacks blant norske barn, og da i utilberedt form! Omtrent som 60-talls generasjonen som sugde på buljongterninger. Nudler som alternativ til pasta er også velkommen barnemat.

Men også voksne bør utforske nudlenes fantastiske verden. Og hente inspirasjon fra tradisjonelle nudelretter fra asiatiske land. Som vi gjør denne uken med en japanskinspirert nudelrett. I Japan er nudler nemlig en sentral råvare. Det skal finnes 7000 nudelbarer i Tokyo. Nå høres ikke det mye ut når vi tenker over at det til sammenligning finnes 8000 rice n'curry-steder og enda flere puber i London, en by med en tredel av innbyggertallet. Men nudelbarene i Tokyo er svært dypt rotfestet i den japanske gastronomien.

Bløte og tykke
De fleste nudelrettene innebærer en kraft eller suppe, om du vil. Det har du nok allerede erfart siden butikkhyllenes utvalg av instant nudelsupper blir større og større. Og som sådan er et interessant fenomen siden det er snakk om å konvertere en svært så tradisjonsrik måltidsform til moderne fastfood. Men det er ikke til å komme fra at alt blir bedre med litt mer innsats enn å bare helle kokende vann over pulver.

Vår nudelsuppe tar imidlertid ikke lang tid. Den er uforskammet lettlaget og velsmakende. Aller best blir den med hjemmelaget fiskekraft men den kan altså lages ved hjelp av buljongterning. Dessuten inneholder den en noe uvanlig type nudel, nemlig udon, som er tykk og laget av vanlig hvete, altså ikke den harde hvetetypen, durumhvete, som er helt nødvendig for god europeisk pasta. Ei heller ris- eller bønnemel som er mye brukt i andre typer asiatiske nudler. Udon er følgelig svært lettkokt som alle andre nudler, dessuten bløtere og mykere, noe som blir ekstra tydelig siden de er så tykke.

I Tokyos nudelbarer er sake og øl det klassiske drikkefølget. Det finnes to japanske øltyper her til lands. Kirin som selges i vanlige men velassorterte butikker, og Asahi Super Dry (45344) som du må på polet for å få tak i. Begge er ganske lette i stilen, men den første er mer sødmefylt enn den siste. Forskjellen til norskbrygget øl er at andre typer stivelse som ris inngår i maltbasen, altså ikke bare bygg som her. Den dempete bitterheten og lette sødmen passer imidlertid veldig godt til nudelsuppen.

Heljapansk med sake
Mer særpreg er det likevel i sake som er risvin med høyt alkoholinnhold og ganske mye restsødme. En type drikke det tar tid å venne seg til siden aromaene er svært forskjellige fra klassisk vin, men hvis du har tenkt å kjøre den japanske linjen helt ut, bør du absolutt la sake får en sjanse.

Blant de to sake'ene som finnes på polet er Gekkeikan Sake (6195) den som oppleves som mest harmonisk og friskest. Sake (14151) har høyere alkohol og er tyngre, mer søtlig i stilen og med et noe sært aromabilde. Når du nyter sake til nudelsuppen, kan du godt gi et godt dryss av det skarpe japanske krydderet seven spice (chili, sesamfrø og tørket sjøgress) for da blir kombinasjonen mer harmonisk.

Delikat og fruktig
For deg som ikke er så glad i det sterke, er en hvitvin langt mer å foretrekke. Svært rimelige Pannier Chenin 2002 (13701) er som skapt for retten både med og uten krydderdryss siden den både har god friskhet og en del restsødme. En annen kombinasjon som er god er med en tysk riesling. Angel Reef Riesling 2013 (14312) er en såkalt moderne tysker siden den er laget for i en fruktig stil med dempete syrer og sødme, altså tørrere enn de fleste andre tyske hvitviner i dette prissjiktet.

Sauvignon blanc er en annen druetype som byr på lykkelig ekteskap med nudler servert på denne måten. Den relativt enkle Caliterra Sauvignon Blanc 2011 (6671) kan også passere forutsatt at du er forsiktig med krydderdrysset.

I en helt annen stil men et svært interessant vinfølge er Manzanilla La Guita (7889) som er en av de mest delikate og fruktige sherryene som finnes. Perfekt til denne suppen og for så vidt til all annen sjømat.

Udon-suppe med laks

Antall porsjoner

3

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

450 g
"ferske" udon-nudler eller 225 g tørkede (alt. tynnere hvetenudler)
Suppe
1 stk
instant misosuppe
3 ss
japansk seven spice

Fremgangsmåte

Kok opp kraften/buljongen med hvitløken og sitrongress og la den trekke i 5-10 minutter. Ta opp sitrongresset og hvitløken. Skjær laksefileten i terninger, ca 3x3x1 cm. Ha den i suppa og la fisken trekke i noen minutter. Kutt vårløkene fint og tilsett suppa sammen med noriflakstrimlene. La trekke noen minutter til.

Kok nudlene i en annen kasserolle etter anvisning på pakken. Kok sukkerertene/aspargestoppene i ett minutt, ha i iskaldt vann. Skjær i tynne strimler.

Fordel nudlene i tre dype romslige tallerkener. Øs suppen over nudlene og pynt med strimlete sukkererter/aspargestopper og et lett dryss med japansk seven spice som er hot, så vær derfor forsiktig.

Her finner du mange flere deilige supper

Mange asiatiske supper du bør prøve

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Takashi Okuzumi (EFF)

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen