Nydelig til krabbene

Når fiskedisken oversvømmes av nykokte krabber, er alt som trengs godt brød og en skikkelig god hvitvin.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Krabbene er nå på topp kvalitetsmessig, fulle av saftig og smaksrikt kjøtt som egentlig ikke trenger annen støtte enn den finner i en vin som RK Riesling 2004 (42314) . Denne tyske vinen laget av druer fra "hele" Mosel signert Reichsgraf von Kesselstatt, er en drøm på grunn av sin ungdommelige fruktighet i form av gule og grønne epler, sitron og lime samt lette snev av sjøbris, kalk og andre jordsmonnstoner. Aromaer som matcher krabben perfekt. De flotte syrene renser godt opp etter krabbekjøttet som kan gi en litt klebrig munnfølelse samtidig som den fine sødmen i vinen runder av krabbeelementene med den kraftigste smaken.

Ikke bare krabbe
Og enten du foretrekker en kraftig aioli eller bare sitron som følge til krabben, gjør denne vinen jobben. Og skulle du servere krabbe som en del av et koldtbord, er den også svært godt egnet siden den er det perfekte følge til så vel røykelaks som gravlaks. Den trives også veldig godt sammen med andre skalldyr som kamskjell og sjøkreps.

Dens edlere slektning byr imidlertid på større dybde og krever litt mer raffinement i tilberedningen, enten det er krabbe eller andre skalldyr som står på menyen. Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 2002 (42313) er i motsetning til RK laget av druer fra én enkelt vinmark, og ikke en hvilken som helst en, men Bockstein i landsbyen Ockfen i Saar, helt på grensen til Luxemburg. Saar som er en sidedal til Mosel, har et kjøligere klima samtidig som vinmarkene ofte har en høyere beliggenhet.

Også hummer
Dessuten er innholdet av skifer i jordsmonnet svært høyt. Skifer har den spesielle egenskapen at den magasinerer solvarmen og dermed fremskynder modningen selv om klimaet er kjøligere. Ockfener Bockstein som har en sørvendt eksponering er berømt for å gi viner med stor eleganse som til tross for sin nærmest delikate fruktighet har en indre kraft som gjør at de holder svært lenge. Det gjelder i høyeste grad denne 2002-utgaven.

Den er nærmest sublim med nydelige toner av gule epler, aprikos, krydder og blomster samt varme jordsmonnstoner. I munnen er den fyldig og svært elegant med flott fruktighet i form av syltet og friskt grønt eple samt aprikos, avslutningen er ikke mindre deilig med fin syrlighet. Nyt den til krabbe i mer forseggjorte former, både kalde og varme retter, grillet sjømat som kamskjell, gjerne med en kraftig skalldyrsaus og sist men ikke minst hummer, naturell eller gratinert.

Grossit i toppvinmarker
Denne vinen er på såkalt kabinettnivå, det laveste kvalitetsnivået blant de beste, i henhold til tysk vinlov. Kvaliteten måles som kjent etter hvor mye sukker druene inneholder og gir for en vin av dette kaliberet en antydning om hvor rik den er. Dessuten er den tradisjonelt laget hvilket vil si at den har en lett restsødme, en sødme som "brukes opp" når den møter maten. Kabinettviner fra Ockfener Bockstein er ofte å foretrekke fremfor de rikere spätlesene, spesielt når du skal nyte den til mat, og særlig i en utmerket årgang som 2002.

Reichsgraf von Kesselstatt er med sin 650 år lange historie en svært tradisjonsrik vingård. På 80-tallet ble den kjøpt opp av familien Reh som satte seg som mål å føre den tilbake til tidligere storhet. Hvilket dagens driverpar Annegret Reh-Gartner og mannen Gerhard Gartner i stor grad har lykkes med. Vingårdens opprinnelige base er Palais Kesselstatt i Trier som ligger i Ruwer helt sør i Mosel. I 1999 ble selve vinproduksjonen flyttet til Marienlay, fortsatt i Ruwer, hvor det er investert stort i moderne produksjonsfasiliteter.

Men familien har vinmarker også lenger nord. I alt 30 av de til sammen 40 hektar er klassifisert som toppvinmarker, og det bidrar til å forklare den gjennomgående høye kvaliteten på vinene fra Reichsgraf von Kesselstatt. Blant annet er familien en av de største eierne i Scharzhofberg som regnes som Saars aller beste vinmark. Tilgjengelig i Norge er Scharzhofberger Riesling Auslese 2001 (42321) derfra. Dessuten er familien eneste eier av vinmarken Josephshöfer som ligger midt mellom berømte Wehlener Sonnenuhr og Graacher Domprobst. Josephshöfer Riesling Spätlese Monopol 2002 (42320) bør absolutt prøves.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen