Nye øl og cognacer - mai 2009

Vellagret belgisk øl brygget med villgjær, lambic, er ikke for nybegynnere, det er i alle fall helt sikkert. Men de som har fått smaken på dette særpregete ølet, har nå valget mellom to forskjellige utgaver av sorten. Pluss en del andre interessante øl so
Redaksjonen
30 April 2009 - 16:20

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2009. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Nye øl i mai

÷ (90p)
Chimay Trappist White
S.A. Bières de Chimay
Belgia
32467 Vectura - kr 44,00 (33cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vectura
Farge og duft: Gyllenoransje. Rik duft med mye kjøttkraft, røyk og moden gul frukt.
Smak: Fyldig anslag, godt skum, god sødme og fylde, sitter veldig godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Gode kjøttretter.
Vurdering: Et svært rikt og elegant øl som må ha mat. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 8,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (90p)
Oude Gueuze Vieille Lambic
Oud Beersel Brewery
Belgia
10474 Mjød Engros - kr 55,30 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Mjød Engros
Farge og duft: Gyllenorasnje. Veldig innbydende duft med komplekse lagrete toner, fine maltaktige toner, noe lær og fjøs.
Smak: Heftig anslag, veldi god syre, mye fjøspreg, kraftig tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Fet mat, gjerne gryter eller ovnsstekt kjøtt.
Vurdering: Et krevende øl som trenger tilvenning, men svært spennende og komplekst. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, hvete, humle, vann
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på kastanjefat
Bestill her:

+ (89p)
Westmalle Trappist Tripel
Brouwerij der Trappisten van Westmalle
Belgia
20217 VSD - kr 49,90 (33cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gyllen. Fin sødmefylt duft med syltet sitrusskall, korn, lær.
Smak: Bløtt anslag, veldig god sødme og frukt, tørker fint utover, mye sitrus, eple og humle samt korn i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Rike retter med hummer eller lyst kjøtt.
Vurdering: Et flott øl. (UÅ)
Laget av: Bygg, humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 9,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Flaskelagring i 6 uker
Bestill her:

+ (88p)
Rochefort 8 Trappist
Abbaye St-Remy
Belgia
44605 VSD - kr 49,90 (33cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp brunrød. Mye mokka i duften, søte mørke toner, også sjokolade, men særlig søt kaffe.
Smak: Bløtt sødmefylt anslag, god sødme, stor og rund i munnen , flott skum, fin syre som renser godt opp, tørker fint . (UÅ)
Bruksområde: Dessert med mørk sjokolade.
Vurdering: Et ganske så sødmefylt øl. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, humle, sukker, gjær, vann
Alkoholinnhold: 9,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 ukers flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (87p)
Oude Gueuze Lambic
Brouwerij Fonteinen
Belgia
80222 VSD - kr 55,30 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vinum
Farge og duft: Dyp gyllengul. Flott rik duft med mye malt, kaffe, humle og spesielt intense fjøtoner.
Smak: Heftig anslag, svært tørr, nærmest skarp syre, fjøspreget fra duften dominerer smaken, sitter veldig lenge med tanninaktig følelse i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Svært fete retter.
Vurdering: Et meget krevende og ikke minst spennnede øl som utvikler seg mye i glasset. Men ganske så tøft. Må ha mat. (UÅ)
Laget av: Korn (60% maltet bygg, 40% hvete), humle, vann
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Inntil 3 års fatlagring for deler av brygget
Bestill her:

(85p)
Kozlak
Amber Brewery
Polen
49121 VSD - kr 44,00 (50cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Westerheim
Farge og duft: Dyp rødbrun. Mye mokka og kaffe i duften.
Smak: Fruktig anslag, ganske elegant, en del sødme, noe bløt syre, mye maltsødme utover, sitter bra. (UÅ)
Bruksområde: Koseøl.
Vurdering: For den som liker en myk ølsmak. (UÅ)
Laget av: Vann, pilsnermalt, karamellmalt, Lubliner-humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Nye cognacer i mai

÷ (92p)
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic Grande Champagne
Bache-Gabrielsen
Frankrike
80220 Vectura - kr 450,30 (50cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Orcan Beverage
Farge og duft: Dyp gyllenbrun. Svært rik og kompleks duft med sødme fra kakao, aprikos, sitrus og fat, også noe lær.
Smak: Stort fyldig anslag, veldig rik og god med fin syre, tørker fint mot slutten, sitter veldig lenge. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En ganske maskulin og kraftig cognacstil. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 40 års fatlagring
Bestill her:

÷ (91p)
Fillioux Brut Extra Grande Champagne
Jean Fillioux
Frankrike
10501 VSD - kr 499,90 (50cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Varm gyllenbrun.Elegant duft med fine søte toner fra syltet og tørket aprikos, noe fat.
Smak: Fyldig anslag, veldig god karakter, kraftig og tørr, stor fylde og viskositet, sitter veldig godt og tørt. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En flott cognac (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 25 års fatlagring
Bestill her:

+ (87p)
Fradon Petite Champagne V.S.
Michel Fradon
Frankrike
80219 Vectura - kr 349,00 (70cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Lys gyllenbrun. Fin elegant duft med dempet fatpreg og fin frukt, særlig aprikos, noe blomster.
Smak: Følger duften, god fylde, veldig god fruktighet, tørker fint utover, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En svært god vs. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 48 md. fatlagring
Bestill her:

÷ (82p)
Monnet V.S.
J.G. Monnet & Co
Frankrike
15606 VSD - kr 329,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vinetum
Farge og duft: Dyp gyllenbrun.Mye sødme i duften.
Smak: Bløtt anslag, krydret med en del fatsødme, bra syre, tørker en del utover. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En litt kommersiell cognac, men ok for de som liker sødmen. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 24 md. fatlagring
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her