Nyhetene på polet mai 2011 - Rosévin

Aase E. Jacobsen
06 Mai 2011 - 17:27

Rheinhessen er tema for Vinmonopolets mainyheter i basis. Og tilskuddet av viner er både pent og godt, men vi savner jo et par av de største stjernene i denne regionen. Blant de andre hvite nyhetene er det minst like mange interessante kjøp.

Og rosévinhylla har fått mye godt påfyll i flere prisklasser, perfekt timet foran vår- og sommersesongen som startet allerede før påske. Sommerlige røde alternativer er det også mange av.

En annen positiv side ved dette nyhetsslippet er at det er blitt betydelig flere calvadoser i basisutvalget, både av den unge ferske sorten, og de vellagrete typene. Med andre ord en god grunn til å bytte ut cognacen.

Og så må vi ikke glemme en håndfull virkelig gode øl fra vårt naboland i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. mai 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Rosévin

+ (87p)
Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2010
Soc Agr. Vigneti De Marchi
Italia - Piemonte
91926 VSD - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Ung kald rosa. Ung fruktig duft med noe sødme, litt sukkertøy.
Smak: Fyldig anslag, god tørrhet, litt grønne toner, frisk med god syre, god frukt, tørr og god stil, sitter godt, litt sukkertøy i finishen. (2010)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Veldig ung, trenger en måned på å "samle" seg, men veldig god. Tåler fint et par år. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 85% Nebbiolo, 15% Vespolina
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Laporte les Grandmontains Sancerre 2010
Laporte
Frankrike - Sancerre
91916 Vectura - kr 159,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Beverage Partners Norway
Farge og duft: Klar varm rosa. Mineralsk duft med fine røde bærtoner, litt urter.
Smak: Fruktig anslag, god sødme, fin syre, god munnfølelse, flott frukt, sitter godt utover, lang ettersmak, deilig tørrhet i finishen. (2010)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En flott rose for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Paul Buisse Touraine Rosé 2010
Domaine Paul Buisse
Frankrike - Touraine
91914 Cuveco - kr 110,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Farge og duft: Dyp kald rosa. Fruktig duft med søte bærtoner, litt godteri, blomster.
Smak: Noe sødme i starten, god syre, god fylde, sitter veldig godt utover, lang ettersmak med veldig god friskhet. (2010)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En flott rose for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 80% Gamay, 20% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Domaine du Pré Baron Touraine Pineau d'Aunis 2010
EARL Guy Mardon
Frankrike - Touraine
91915 Inter Logistikk - kr 131,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Cenlini Vin
Farge og duft: Lys kald rosa.Elegant delikat duft av røde bær, også gule frukter.
Smak: Fruktig anslag, god frukt, fin syre, god sødme, frisk leskende stil, sitter lenge med veldig god friskhet og tørrhet i finishen. (2010)
Bruksområde: Fisk, skalldyr.
Vurdering: En leskende og deilig rose for det neste året. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Pineau d'Aunis
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Joseph Mellot le Rabault Sancerre 2010
Joseph Mellot
Frankrike - Sancerre
91874 VSD - kr 139,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Vinetum
Farge og duft: Lys varm rosa. Ung fruktig duft med en del søte toner, litt blomster.
Smak: Fruktig anslag, god syre, god frukt, forfriskende med fint bitt utover, sitter godt. (2010)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En vellaget rose for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Domaine Verret Bourgogne Côtes d'Auxerre 2010
Domaine Verret
Frankrike - Côtes d'Auxerre
91917 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Beverage Partners Norway
Farge og duft: Klar varm rosa. God åpen duft med søte modne røde bærtoner.
Smak: Bløtt anslag, god frukt og sødme, fin syre, fine bittertoner utover, sitter godt med fin tørrhet. (2010)
Bruksområde: Fisk, kylling.
Vurdering: En frisk og god rose for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Arbòreo Cerasuolo d'Abruzzo 2010
Italo Pietrantonj
Italia - Abruzzo
91912 VSD - kr 125,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
VinAroma
Farge og duft: Dyp kald rosa. Ung søtlig duft av røde og mørke bær.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, ok syre, rund stil, sitter bra med fin friskhet i finishen. (2010)
Bruksområde: Grillmat.
Vurdering: En vellaget rose for det neste året. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Montepulciano
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
El Codal Garnacha Merlot Syrah 2010
Bodegues Sumarroca
Spania - Penedès
91913 Vectura - kr 105,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Better Wines
Farge og duft: Kald rosa. Ung fersk duft av røde bær, litt sukkertøy,
Smak: Fruktig anslag, god syre, fruktig hele veien, sitter bra. (2010)
Bruksområde: Terrassevin.
Vurdering: Enlettdrikkelig rose med god frukt for denne sesongen. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 80% Garnacha, 10% Merlot, 10% Syrah
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (81p)
Andrea Faccio Monferrato Chiaretto 2010
Villa Giada / Andrea Faccio
Italia - Piemonte
91910 Cuveco - kr 130,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Sommelier
Farge og duft: Lys kald rosa. Ung litt reduktiv duft.
Smak: Fruktig anslag, en del sødme, følger duften, ok fylde og syre, men sødmen tar litt over, noe sukkertøy i finishen. (2010)
Bruksområde: Terrassevin.
Vurdering: Best innen dette året. Verd prisen. (2010)
Laget av: 85% Barbera, 15% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (73p)
Morando Grignolino d'Asti 2010
Casa Vinicola Morando
Italia - Piemonte
92034 Vectura - kr 105,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Dyp kald rød. Litt sliten i stilen.
Smak: Tørker en del utover, litt uren og tung. (2010)
Bruksområde:
Vurdering: To flasker prøvet. (2010)
Laget av: 100% Grignolino
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her