Drikke
Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Nyhetene på polet mai 2012 - Øl

Aase E. Jacobsen
10 Mai 2012 - 12:42

Blant mainyhetene i Vinmonopolets basisutvalg er det ikke veldig mange lyspunkter. Og svært få blant det som skal være fokusområde i mai, nemlig rosévin. Godbitene må du lete etter et annet sted. Som en veldig gunstig priset champagne, to flotte tyske rieslinger, en virkelig god naturvin og et knippe vellagete og smaksrike øl.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mai 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

÷ (92p)
Midtfyns Gleipner Sort IPA
Midtfyns Bryghus
Danmark
97361 Vectura - kr 68,70 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Amka
Farge og duft: Tett svart. Fin stoutaktig duft med mye mørk malt.
Smak: Stort fyldig anslag, heftig karakter, stor munnfølelse, en del sødme, varm og lakrispreget utover, sitter veldig godt og lenge med deilig bitterhet og litt grønnpreg i ifnishen. (UÅ)
Bruksområde: Viltgryter.
Vurdering: Et svært godt laget øl for de neste 10 årene. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 9,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Ægir Lindisfarne Scotch Ale
Ægir Bryggeri
Norge
97392 VSD - kr 68,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Dyp mørk brun. Mye stall, høy og mokka.
Smak: Følger duften, heftig maltkarakter, godt skum, fin syre, stor munnfølelse, veldig mektig stil, mye stall og blåmuggost i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et heftig øl for de erfarne. Tåler sikkert 10 år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, flaskemodnet før salg.
Bestill her:

+ (89p)
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Sierra Nevada Brewing Co.
USA
96941 Vectura - kr 49,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Rødgyllen. Flott malt- og humleduft.Veldig god dybde.
Smak: Flott fasthet fra starten, veldig god humlebitterhet, stort godt skum, deilig munnfølelse, sitter godt utover med mye sjokomalt og en del kaffe mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Kraftige kjøttretter, meditasjon.
Vurdering: Et svært godt øl for de neste tre årene. Minst. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 7,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (89p)
Birra Pastaurana Filo Doppio
Birra Pastaurana
Italia
97375 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Gullgul. Parfymert elegant duft med fine blomstertoner og litt krydder.
Smak: Fyldig anslag, fin syre, fint skum, god fasthet, lang rik ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: Et flott øl for de neste fire år. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (88p)
Page 24 Chicorée
Brasserie St. Germain
Frankrike
97870 Inter Logistikk - kr 90,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Gyllenbrun.Sødmefylt duft, noe malttoner, litt lær.
Smak: Sødmefylt parfymert anslag, veldig spesielle aromaer, mye blomster, også noe lær og mokka, lang aromatisk ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Et svært aromatisk øl for de neste fem årene. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, nordflandersk humle, sikorirot, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,9% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, trippelgjæret hvorav siste gang i flasken, 8 ukers flaskemodning før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Birra Pastaurana Filo di Fumo
Birra Pastaurana
Italia
97381 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 7
Amka
Farge og duft: Uklar gyllengul. Flott duft, fine hvetetoner, litt lær, bra kompleksitet.
Smak: Saftig anslag, frisk og delikat i stilen, lett sødme, stort mykt skum, veldig god munnfølelse, dempet syre, sitter godt med lett humlebitt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Tørstelukker, sild, blåskjell, moyules frites.
Vurdering: Et herlig hveteøl for det neste året. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

+ (87p)
Sigtuna South Pacific Pale Ale
Sigtuna Brygghus
Sverige
97757 VSD - kr 38,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Gyllen. Fin duft av malt og humle.
Smak: Fast i starten, godt skum, godt humlepreg, deilig fruktighet, sitter godt utover, lang ettersmak med uttalt humlebitterhet, en del grønne toner. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt med fedme.
Vurdering: Et godt og bittert øl. (UÅ)
Laget av: Vann, korn- og hvetemalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,4% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess.
Bestill her:

(84p)
Wisby Weisse
Gotlands Bryggeri
Sverige
97360 VSD - kr 50,60 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Strøm
Farge og duft: Uklar gyllengul. Fin parfymert hveteduft med sitrusskall og krydder.
Smak: Stort fyldig anslag, svært aromatisk med god fasthet, masse julekrydder i midten, litt sukkertøy, mye nellikbitterhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: Et litt for raust krydret øl. Men et veldig godt utgangspunkt. (UÅ)
Laget av: Malt (60% hvete, 40% bygg), humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell bryggeprosess, tappet ufiltrert.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

Drøyt 800 viner blant januarnyhetene er testet, og det lover godt både for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset og den som trenger påfyll på øverste hylle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket
Dagens rett

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket

Sild er en favoritt hos våre gode naboer i øst, og vi har absolutt noe å lære, for både sild og poteter er råvarer som er billige og svært bærekraftige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her