Nylon-kjellerens brune gleder

Nylon Bar ligger i en av Oslos kjellere. Det er avlangt, med en skikkelig laaang bar, moderne og åpent. Ordentlige stoler ved disken, det er mange av dem og det er det en mening med, selv om det beste er å stå på hjørnet. Og selvsagt nyte en av stedets ro
Redaksjonen
20 April 2004 - 12:08

- Hvor mange drinker jeg kan? Vi serverer vel et 10-talls romdrinker her, sier Mads Samuelsen, romentusiast på Nylon bar, en del av utelivskjeden Alter Ego, som igjen eies av Stig Steiro og Geir Hjort.

- Men, fortsetter han, det finnes jo mange flere. Som base passer rom til utrolig mye.

Nylon Bar ligger i en kjeller. Det er avlangt, med en skikkelig laaang bar, moderne og åpent. Ordentlige stoler ved disken, det er mange av dem og det er det en mening med, selv om det beste er å stå på hjørnet.

- Da har du full kontroll og oversikt, sier Samuelsen med et glis.

Hilsen fra Den nye verden
Det måtte bare komme i kjølvannet av den hippe Cuba-bølgen, som startet med sigarer og fortsatte med musikken, salsa og andre syndige gleder. Alt cubansk er hot, selv elendige sigarer til ågerpriser. Derfor måtte bare Mojito, Cuba Libre og Daquiri lande som om de alltid hadde vært der på en helt "naturlig" måte i urbane barer med respekt for seg selv. Og ikke bare for de som har smakt de utvannete og turistifiserte originalene på Cuba, men alle andre Cuba-wannabes også. Rombaserte drinker er helt i tiden for reisevante personer på jakt etter innhold og langt mer opplevelse enn det som er mulig å presse ned i en straight GT.

- Folk er blitt mye flinkere til å prøve nye ting, sier Samuelsen på spørsmål om hvorfor det er blitt som det er blitt.

Fra nesten ingenting tidligere er det nå nærmere 15 ulike rom-merker i salg.

- Dessuten er det mange flere som setter pris på en god cocktail, publikum er ganske enkelt blitt mer sofistikerte. Dessuten tror jeg faktisk også yrkesstolthet har betydd en del, at bartendere nå begynner å se på dette som et yrke. Da vil de også gjøre mer ut av det med sansen for skikkelige råvarer, respekt for faget - og nysgjerrighet - som igjen smitter over på kundene, sier Samuelsen.

Ikke uventet mener Samuelsen at råvarene er mer enn halve gleden og forutsetningen for en god romdrink, selv om rom i seg selv inneholder mye smak. Derfor ligger de helt på topp blant byens lime-forbrukere. Lime er selve sjefssurheten i nesten alle rombaserte drinker.

Rom blir inndelt i tre ulike typer: hvit, som er ganske nøytral golden, som har ligger tre år på eikefat og til slutt mørk, som er enda tyngre og har en lagring på inntil åtte år, gjerne på Bourbon-fat, noe som igjen gir en annen smak.

- Det er et ganske vidt smaksspekter mellom disse, sier Samuelsen.

Mads ser et skille mellom rombaserte drinker med Norden på den ene siden og sørlige Europa på den andre. Vi bruker rom mer til longdrinks, mens det sørover er en hang til det tropiske. Han er helt enig i at en god og fyldig rom er en interessant og god deltaker i den stadig større avec-konkurransen. Mange bruker også rom som shot ved siden av pilsen.

- Metusalem 15 år gammel er en flott drink til kaffen, sier han, og mener rom nå er i ferd med å ta andeler av både vodka og gin. Tross dette er rom og rom-drinker fortsatt ganske urbant, men det sprer seg. Mojito lages jo av alle snart, og da er det  godt å vite at det finnes alternativer, smiler han, og de får du her.

Det er, ifølge Samuelsen, ikke noe unaturlig i at Europa og Norge nå viser en tiltakende interesse for rom. Rom var ofte det første brennevinet mange norske sjømenn først stiftet bekjentskap med, og først i 1969 sluttet engelske gaster å få sin daglige romrasjon.

Men på veien til ny frelse har rom vært gjennom mange liv, og gjenstand for mange rare tolkninger opp gjennom årene. Sour-mix blandingene har gjort livet lettere for bartenderne, men ikke nødvendigvis drinkene bedre.

- Cuba Libre er ikke den eneste drinken i Norge som er blitt skikkelig herjet med av uvitende folk bak bardisken. Sånt noe ligger det ingen fremtid i om du skal drive en god cocktailbar med stadig flere krevende kunder, avslutter Mads Samuelsen.

Foto: Eva Brænd

Rumrunner

Fremgangsmåte

Shakes og siles over i et highballglass. Pynt med revet muskat.

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon Bar

Vurder oppskriften

Planter's Punch

Fremgangsmåte

Shakes og siles over i et highballglass. Garner med appelsinskive, cocktailbær og mynteblader.

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon BarOpprinnelse: Fred Myers, Jamaica, 1879

Vurder oppskriften

Spiced Caprissima

Fremgangsmåte

Knus lime og sukker med en muddler i et Old-fashioned-glass. Hell over rom og rør godt. Fyll opp med knust is. Garner med en limeskive.

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon Bar

Vurder oppskriften

Mojito på en enkel måte

Mojito på en enkel måte

Fremgangsmåte

Sendt inn av Mads Samuelsen, Nylon Bar

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her