Økologisk og kortreist ga pris

Økologisk og kortreist ga pris

Kjerringøy Gård får Bygdeutviklingsprisen.
25 September 2012 - 15:39

Astrid og Oddbjørn Olsen er tildelt Bygdeutviklingsprisen på 50 000 kroner for sitt arbeid for økologisk landbruk og kortreist kvalitetsmat ved Kjerringøy Gård i Nordland.

Innovasjon Norge deler årlig ut både fylkesvise og nasjonale priser til bedrifter som har oppnådd gode resultater gjennom nyskaping i landbruket. Formålet er å synliggjøre nyskapende næringsutvikling på bygdene.

I begrunnelsen for pristildelingen heter det blant annet at «årets vinnere er kunnskapsrike og entusiastiske bønder som gjennom målrettet arbeid er i ferd med å bygge sitt livsverk tuftet på realisme og fremtidstro på landbruket i Norge. Deres livsfilosofi uttrykkes gjennom et ønske om å bidra til en god ressursforvaltning og et ekte engasjement for lokalsamfunnet».

Astrid og Oddbjørn Olsen kjøpte Kjerringøy Gård i 1991. Jordeiendommen tilhørte tidligere Kjerringøy handelssted.

- Gården vår ble økologisk i 2000, og vi synes omleggingen foregikk uproblematisk etter ni års drift. Vi selger en del av våre varer på Bondens Marked i Bodø og serveringssteder, utenom det som blir solgt fra Markens Grøde direkte. Da er det i alle fall kortreist økologisk, sier Oddbjørn og Astrid Olsen til Landbrukstidende.

LES OGSÅ: Menyprisen til Lian restaurant

Gården er tilknyttet nettverket av økologiske demonstrasjonsgårder og kan ta imot grupper for omvisning etter avtale. Gjennom Markens Grøde, gårdens videreforedlings- og serveringssted, ønsker de å tilby interesserte gjester gode matopplevelser og sikre at gårdens råstoff når ut til forbrukerne som økologisk kortreist mat.

LES OGSÅ: Hakallegarden mest pop langs veien

Den økologiske melka nyttes til egen osteproduksjon og paret er i gang med utprøving av ulike kjøtt- og spekeprodukter basert på gårdens råvarer og elgkjøtt.

Brødene bakes av økologiske melvarer, uten tilsetningsstoffer, og stekes i vedfyrt steinovn. Speltbrødene er av 100 % ren, økologisk spelt. Bedriften har også fått godkjenning av kommunen til å produsere lokalt øl for skjenking på Markens grøde.

Gården sysselsetter til sammen fem personer i tillegg til sesongarbeidere.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her