Cipressi
Oppdag en ny italiensk vin. Den kan bli din favoritt

Oppdag en ny italiensk vin. Den kan bli din favoritt

For vin av den gjenoppdagete druen tintilia er virkelig er perle. Disse er dessuten økologisk produsert.
Aase E. Jacobsen
05 August 2016 - 13:53

Macchiarossa Tintilia del Molise 2011 er en veldig spennende vin som absolutt er annerledes enn de fleste italienske viner du har smakt. Men da selvsagt i positiv forstand, for samtidig med at den har veldig god frukt, syre, stofflighet og bitt, er aromabildet noe for seg selv. Dette er en ganske kraftig vin, og ingen sommerleskedrikk, som trenger rikere kjøttretter. Men du kan godt nyte den i romslige glass etter at mørket har falt på, enten alene eller til osten (ikke blåmugg, men de hardere typene går fint).

Lavt utbytte ga kroken på døra

Eller du kan selvsagt legge den i kjelleren, og det trygt, dette er vin med godt lagringspotensial, sikkert 10 år.

Druens historie går tilbake til oldtiden, men har hatt en mørk periode før den ble gjenoppdaget på 1990-tallet. Derfor er det ikke så mange i dag som kan dokumentere lagringspotensialet. En av dem som har æren for at tintilia er tilbake i vinmarkene i det søritalienske fylket Molise, er Claudio Cipressi.

Claudio Cipressi.

 

De ble klart at denne druene har egenskaper som skiller den fra den mer ordinære montepulciano som på det tidspunktet dominerte i Molises vinmarker. Årsaken til at tintilia som bare vokser i Molise, i sin tid ble forlatt og fortrengt av montepulciano, var det lave utbyttet. I dag er derimot slike egenskaper svært ettertraktet. 

Skapt for matbordet

Claudios anstrengelser bar frukter, for fra 2011 var Tintilia del Molise DOC en realitet. I dag er druen hans viktigste og dekker 11 av vingårdens 16 hektar. Beliggenheten er i San Felice del Molise ved 500 m.o.h., rundt 25 km fra Adriaterhavet, på samme breddegrad som Roma. I dette mindre «trafikkerte» området av Italia er det ikke uventet landbruk som er levebrødet, vindruer, oliven, ulike typer korn, grønnsaker og frukt. Mattradisjonene er like rike som i resten av Sentral- og Sør-Italia.

 

Tilgjengelig i Norge er også Sette Vigne Tintilia del Molise 2012 som er en helt ny tintiliavin fra Claudio. Den har mye av de samme tonene, heller ikke den er modnet i fat, men har et godt potensial. Ikke minst fungerer den veldig godt gjennom hele kvelden også midtsommers.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her