Overbevisende rødt

Disse tyske rødvinene er rett og slett knallgode. Og til overraskende gode priser. Tysklands beste pinot noir-produsent lager også topp hvitvin.
Redaksjonen
02 April 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tysk rødvin sliter fortsatt med et mindre godt rykte, men det er ikke helt fortjent for det skjer mye også på den fronten i landets mange vinregioner. Mye takket være tyskernes økte etterspørsel etter rødvin. Men også fordi klimaendringer gjør det røde druematerialet bedre og tilegnelse av ny kunnskap om rødvinsfremstilling gir bedre viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Franskinspirert
Spätburgunder er det samme som pinot noir, også kjent som vriompeisen i vinmarkene. Altså en drue som ikke alltid er like lett å få til, og som er svært kresen når det gjelder både klima og jordsmonn. Men flere av de tyske vinområdene har gode forutsetninger for å få til riktig god pinot noir i dag.

Som Pfalz hvor Friedrich Becker holder til. Hans vingård ligger helt i den sørlige spissen av Pfalz, og enkelte av vinmarkene strekker seg sågar inn i Frankrike. Hans vinstil er da også veldig fransk, i motsetning til den tradisjonelt syrlige og ofte litt lette tyske pinot noir-stilen. Men alkoholnivået i vinene hans er fortsatt veldig balansert.

Mens den "enkleste" utgaven, Becker Spätburgunder 2012 (56586), er en svært vellaget og samtidig karakterfull pinot noir, er Becker "B" Spätburgunder 2012 (56587) i en klasse for seg. Her smaker det definitivt Côte-de-Beaune og riktig god sådan.

Veldig godt rieslingkjøp
Det skyldes de gode vekstforholdene i Schweigen. Jordsmonnet består av tykke lag med fossilrik steinete kalkjord, og klimaet her er beskyttet av en åsrekke i vest. "B"-cuvéen henter sine druer fra tre ulike parseller som alle ligger i det som kalles Schweigener Sonnenberg. Blant andre toppcruet, Kammerberg, som ligger på frasnk side.

Becker, som nå ikke bare er Friedrich men også hans sønn Fritz og datteren Helena, lar druene gjære i åpne store eikefat og med en uttrekkstid på maks. 14 dager. Modningen foregår i brukte barrique i ett år. Vinene tappes ufiltrerte.

Men Beckerne, som faktisk regnes som Tysklands beste spätburgunderprodusent, har også greie på hvite viner. Becker Sonnenberg Riesling 2007 (56585) som er såkalt grosses gewächs (grand cru) kommer også fra samme område som de røde. Og er et usedvanlig godt rieslingkjøp selv om den i øyeblikket er utsolgt og ikke kommer inn før til sommeren og da til en høyere pris.

Med bare 14,5 hektar og 90.000 flasker stiller Becker opp med en imponerende mengde av ulike druesorter utover de to "store". Det betyr at tilgjengeligheten av hver vin er ganske liten, og med det gode ryktet som Becker har, vil det alltid være stor kamp om de få flaskene som finner veien til Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det
+
Tester
Nyheter whisky, rom og cognac spesialpol september 2021

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det

For i september kan du få tak i noen virkelige perler. Men også whisky- og cognacelskerne er tilgodesett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik mikser du den originale margaritaen
Ukens drink
Margarita

Slik mikser du den originale margaritaen

Margarita en av de aller mest kjente og myteomspunne drinkene. Om du lurer på hvorfor drinken har fått dette navnet, les videre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften forlenger du smaken av sommeren
Dagens rett
Tomatterte med blåmuggost og honning

Med denne oppskriften forlenger du smaken av sommeren

Nå er tomatene på sitt aller beste. Pakket inn i sprø og gyllen paideig med pikante biter av blåmuggost, ferskrevet sitron og små gylne dråper av honning blir de enda bedre og proppfulle av smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du pærer fra hagen, skal du prøve denne ostekaken
Ukens kake
Ostekake med chévre og posjert pære

Har du pærer fra hagen, skal du prøve denne ostekaken

Med chevre i ostefyllet blir det en ekstra god smaksmatch.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det
+
Tester
Nyheter whisky, rom og cognac spesialpol september 2021

Vurderer du å bytte fra whisky til rom, er det nå du skal gjøre det

For i september kan du få tak i noen virkelige perler. Men også whisky- og cognacelskerne er tilgodesett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik mikser du den originale margaritaen
Ukens drink
Margarita

Slik mikser du den originale margaritaen

Margarita en av de aller mest kjente og myteomspunne drinkene. Om du lurer på hvorfor drinken har fått dette navnet, les videre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Skyhøy kvalitet fra en av Østerrikes aller beste produsenter
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner i Oslo, Tirsdag 19. Oktober

Winemakers Dinner: Skyhøy kvalitet fra en av Østerrikes aller beste produsenter

En økologisk drøm av en østerriksk vinmaker møter den økologiske perlen på vestkanten, Kolonihagen Frogner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Vinkurs
Vinsmaking i Oslo lørdager kl. 14.30

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Polenta bør oftere på menyen - lettvint, svært fleksibelt og ikke minst vanedannende
Dagens rett
Polenta med ragu av andelever

Polenta bør oftere på menyen - lettvint, svært fleksibelt og ikke minst vanedannende

Vi snakker rett og slett om maisgrøt som med noen får grep blir til den herligste middag. Her er det en saus med andelever. tomater og sopp, men det finnes et utall av andre løsninger om dette ikke frister.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften forlenger du smaken av sommeren
Dagens rett
Tomatterte med blåmuggost og honning

Med denne oppskriften forlenger du smaken av sommeren

Nå er tomatene på sitt aller beste. Pakket inn i sprø og gyllen paideig med pikante biter av blåmuggost, ferskrevet sitron og små gylne dråper av honning blir de enda bedre og proppfulle av smak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her