Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Påskevin i reiseformat

Nå er påsken her igjen, og hele folket stormer til fjells. Egentlig en gammel myte, for de fleste tilbringer faktisk påsken hjemme. Uansett sted - godt drikke hører med. Og når du kanskje har muligheten til å ta deg et glass i ny og ne, uten tanke på arbe
30 Mars 2004 - 12:20

Tett oppunder halvparten av all rød- og hvitvin som drikkes i norske hjem tappes fra en boks. Og antallet boksvarianter øker samtidig som kvaliteten bedres. Det er ingen tvil om at boksvinene er kommet for å bli.

Som en konsekvens av dette gir vi deg også denne påsken tips til en rekke gode viner i hendig reiseformat. Selv om en del av disse vinene er listeført på bestillingsutvalget, er det svært mange polutsalg som har satset på et stort utvalg av boksviner og derfor har disse inne på sin lokale liste. Sjekk gjerne med ditt nærmeste pol hva de for tiden har inne!
 
Samtlige viner nedenfor kan bestilles ved å klikke på vinnavnet.

+
Den første røde ut er en italiensk IGT. Dette er en rødvin som går utenpå det meste som er i boks og som konkurrerer med viner i prisklassen inntil 120 kroner flasken. Sammenlignbar flaskepris er her 89 kroner, så at dette er et godt kjøp er hevet over en hver tvil.

Fargen antyder en viss utvikling, dyp rød kjerne med lys kant, som kommer av at nær halvparten av vinen har et opphold i små brukte fat i ett år. Duften er tiltalende med en del modne søte røde bær, særlig kirsebær, snev av animalskhet, jordsmonn, mokka og fat. Smaken er fyldig med bra konsentrasjon, bra syrer og tanniner. Ettersmaken byr på mokka og lær og en litt varm og rund finish. En svært allsidig rødvin hva matfølge angår. Den kan også ta lettere vilt.
Les mer her:
w Kunst på boks (Artikkel)

Cuvée Selection byr på en svært tett og mørk farge. Kraftig nærmest animalsk duft med snev av blod og mørke skogsbær, jordsmonn og urter hvilket er så typisk for rødvinene fra denne enorme regionen i Sør-Frankrike. Smaken følger opp duften med utrolig sjarmerende bærfruktighet i retning solbær og bjørnebær. Masse sødme, fine fruktsyrer og gode tanniner. Avslutningen er lett bitter. En klar matvin til saftig grillet og gjerne krydret kjøtt eller lett modne oster. Kan også nytes alene for de som liker ekstra smakskraft i glasset.
Les mer her:
w Krydret påskekos (Artikkel)

w FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="70972" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_70972" BOTTLEVIEW="2">
En av boksene (som for øvrig har et "stående" format og slik skiller seg ut fra mengden) som sørget for kjempevekst på slutten av fjoråret var denne argentineren som er en blanding av malbec, merlot, bonarda, cabernet sauvignon og syrah. Den byr på svært så god trøkk til å være en boksvin. Saftig og behagelig med mye røde og mørke bær samt sjokolade og snev av fat. Varm og velegnet for årstiden. Skikkelig godterivin som også kan nytes til mat, for eksempel grillet kylling eller annet lyst kjøtt, pasta og pizza.
Les mer her:
w Best-i-boks (Artikkel)

+
Også dette en enkel vin men den vinner stort på en veldig god saftighet og med mye sødme i retning søte modne bringebær, karamell og brødbakst. Som gjør at den er svært godt egnet ikke bare til denne ukes svinekjøtt med paprikasaus men til en lang rekke hverdagsretter som pasta, pizza og kyllingretter. Med andre ord perfekt for så vel hytte- som hjemmebruk, også fordi den gjør en god jobb som kosevin foran peisen eller i sofakroken.
Les mer her:

+
w FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="79153" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_79153" BOTTLEVIEW="2">

Til eksempelvis en hjemmelaget pizza trenger du bare en god salat som tilbehør. Og gjerne en god rødvin i glasset. Den fyldige smaken på fyllet gjør at vi må bevege oss oppover smaksskalaen når vinen skal velges. Men det behøver ikke bli dyrt av den grunn. Collection Frithjof Nicolaysen Montepulciano har god fylde og fin sødme. En vin som møter det meste av mat.
Les mer her:
w Pizza med norsk vri (Matoppskrift)
w Pizza på norsk (Artikkel)

÷
Denne bærer preg av å komme fra Sør-Frankrike med sitt krydrete bærpreg, syrene er fine, en viss stoffrikhet og det er til og med en touch av tanniner i finishen. Uvanlig god boksevin. Som også passer godt til retter av lam.
Les mer her:
w Vi elsker rødvin (Artikkel)

÷
Dette er trolig den aller rimeligste vinen som oppnår to glass i den italienske vinbibelen Gambero Rosso. Årsaken er svært god harmoni i en upretensiøs stil.
Deler av vinen har tilbrakt fire måneder i fat hvilket bidrar til ekstra tyngde. Resultatet er en usedvanlig god billigvin med  duft av søte mørke bær samt snev av animalskhet. Smaken er saftig med noe sødme og bittertoner i midten, god avslutning med varme mørke bær. Ingen kompleks vin men et veldig godt alternativ i sin prisklasse, som er perfekt til å nytes sammen med mat enten det er påskelammet som står på bordet, en gryterett eller stekt/grillet kjøtt, gjerne godt krydret. Saftigheten i kombinasjon med den gode sødmen gjør at den er utmerket som kosevin.
Les mer her:
w Rimelig vinterkos (Artikkel)
w Saus med trøkk (Artikkel)
w Tilbehøret er best (Artikkel)

Ung mørk rød farge. Duft av røde og mørke bær, særlig kirsebær samt snev av jordsmonn.
Smaken er frisk og saftig, balansert, middels fylde, bløte tanniner, sitter godt. Til fisk og lyst kjøtt.
Les mer her:
w Polenta med skogssoppsaus (Matoppskrift)
w Sopp til grøten (Artikkel)
w Test av bag-in-box (Artikkel)

En fargerik boks, men som også har et fargerikt innhold, er Santa Carolinas Cabernet Sauvignon. Klar mørk rød. Røde og mørke bær, særlig skogsbær, snev av eukalyptus og litt jord. Bløtt anslag i smaken, bra friskhet, fin bærsødme i midten som avløses av krydder og litt jordlig preg utover, fine tanniner, noe sjoklade og lakris i slutten. Passer bra til lyst kjøtt.
Les mer her:
w Julekrydret ribbe (Matoppskrift)
w Ribbe som sier jul (Artikkel)

÷
Enda en argentiner som du med trygghet kan sette på bordet. Mørk rød. Ren bærpreget duft. Saftig smak med modne bær og plommer, svak bitterhet i finishen frisker opp, sitter en stund. En vin som er god alene, men som også passer godt til hvit fisk og lette retter med lyst kjøtt.
Les mer her:

+
w FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="78669" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_78669" BOTTLEVIEW="2">
har fått sødme fra selve fremstillingen siden den er gjæret to ganger og dermed har ganske høy alkohol, men sine 14 prosent til tross er den harmonisk og spesielt i møte med mat med litt fedme. Dessuten er den et usedvanlig godt kjøp som også kommer i det for sesongen hendige to liters boksformatet. Sammenlignet med andre boksviner er den imidlertid på et helt annet kvalitetsnivå.
Les mer her:

Et par hvite tips:
+
w FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="88961" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_88961" BOTTLEVIEW="2">
Rund og god med fin tropisk frukt og blomsterpreg, og med en ettersmak som sitter forbløffende godt og lenge. Vi spår denne vinen et godt salg den kommende sommer.
Les mer her:
w Østers naturell (Matoppskrift)
w Ikke bare rått (Artikkel)

Denne Viognier-vinen svært vellaget og ikke mindre en et meget godt kjøp med en tiltalende duft av tropiske frukter som aprikos, fersken, mango, galia-melon og pærer samt krydder. Smaken er frisk og krydret med mye tropisk frukt i midten og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er god å drikke alene på grunn av sin stofflighet samtidig som den tåler mye mat, både i form av syrer og fett. Den er derfor også perfekt til mer sommerlige retter som grillmat med kalde krydrete sauser, salater, skalldyr med aioli og carpaccio.
Les mer her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her