Grillmat
Perfekt utstyr til grillen

Perfekt utstyr til grillen

En god grillkokk har utstyret i orden! Les mer om hva du bør ha for hånden nå som grillsesongen er i gang for fullt.
Redaksjonen
02 Mai 2013 - 15:05

God mat, godt drikke og gode venner er ofte det vi forbinder med grillsesongen.

Idyllen kan derimot få seg en knekk dersom utstyret ikke er i orden, for med det rette grillutstyret blir grillingen enklere, sikrere og morsommere.

Nedenfor finner du en god oversikt over hva du bør ha for den optimale grillingen og en rekke gode tips.

Alle de gode grillartiklene finner du her

Grillkull

Dette er en selvfølge, så fremt du ikke har gassgrill. Forskjellen på grillkull og briketter er at brikettene brenner lengre, men kull har ofte bedre effekt.

Det er viktig at kullet er ordentlig tørt. Helst bør de være pakket i papirpose med en innerpose av plast.

Opptenningsrør

 Dette er en ganske ny affære for mange og utvilsomt et veldig hendig redskap.

Opptenningsrøret gjør at du kan tenne grillkullet på en enkel og forsvarlig måte, bare ved bruk av papir. Du slipper derfor ettersmaken av tennvæske på maten.

Dette røret får du kjøpt hos din nærmeste grillforhandler.

Vannflaske

Ved bruk av kullgrill bør man alltid ha en vannflaske til å dempe flammer.

Kjøttet avgir kjøttsaft og fett som drypper ned i grillkullet, og dette fører til at flammene blusser opp. 

NB! Man bør IKKE bruke vann på en gassgrill. Vannet kan slukke flammen, men gassen fortsetter å sive ut!

Grillvotter/grytekluter

Dette er en nødvendighet ved grilling. Både grillen og det som ligger på grillen blir svært varmt, og det er fort gjort å brenne seg.

Greit å bruke ved vending/flytting av kjøttstykker på grillen - og ikke minst når man bruker grillspyd av metall, eller skal flytte på grillristen.

Grillpensel

Ofte er det lurt å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

Kjøp en med langt skaft slik at du ikke brenner deg når du skal pensle grillmaten.

Grillspyd

Dette kommer man ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall blir varme.

Grillspyd i tre bør bløtlegges en halvtimes tid før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

Grillklyper

Disse er også en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet. Kjøttsaften kan nemlig sive ut dersom man stikker i kjøttet.

Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

Stålbørste

Det er ikke spesielt hyggelig å lage mat på en grill som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne slik at maten blir svartbrent i stedet for grillet.

Grillen bør derfor rengjøres en gang i blant. Stålbørsten har som regel en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, samt en effektiv børste til rengjøring av grillen.

Trancheringssett

Griller du store stykker, som stek eller filet, er det godt å ha skikkelig redskap for hånden.

En god, skarp kniv og en stekegaffel hjelper deg godt på vei med oppdelingen.

Burger-rist

Perfekt til grilling av burgere. Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem.

Denne risten, som rommer fire burgere, kan pensles med litt olje - så er problemet løst. Burgerne holdes sammen av risten og gjør det enkelt å grille dem på begge sider. Du finner også ypperlige grillrister for fisk.

Steketermometer

Dette trenger du når du griller store stykker. Uten termometer er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt.

Stikk alltid termometeret dypt inn i kjøttet, men ikke mot et ben.

Lekre grilloppskrifter finner du her

Foto: Astrid Hals og Ragge Strand

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her