Julemat

Pinnekjøtt til den store kvelden

Pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt på julaften?

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe - kjært barn har mange navn. Én ting kan vi likevel enes om, pinnekjøttet vinner stadig nye venner.
16 Desember 2012 - 12:43

Svineribbe holder fortsatt posisjonen som nordmenns foretrukne julemiddag, men stadig flere av oss finner glede i den vestlandske spesialiteten.

Mest på Vestlandet - enn så lenge

Litt over en tredjedel av alle nordmenn spiser pinnekjøtt julaften, mens hele femti prosent av oss spiser pinnekjøtt minst én gang i romjulen.

Når vi i tillegg tar med at det slett ikke er uvanlig med et pinnekjøttmåltid eller to før jul og at én av fem serverer pinnekjøtt nyttårsaften blir det tydelig at pinnekjøtt ikke lenger er forbeholdt folket i vest. Pinnekjøttkonsumet har økt over hele landet, men aller mest i osloområdet.

Det er flere grunner til den økende populariteten. For det første har de mange vestlendingene som har flyttet til Østlandet de senere tiårene tatt med seg egne juletradisjoner over fjellet, for det andre har nordmenn flest blitt mer åpne for nye smaker. Sist men ikke minst har matmotene hatt sitt å si. De senere årene har stikkordene vært ekte, kortreist og tradisjonsrikt.

Stedsavhengig

Ribbetradisjonen er fortsatt sterkest på Østlandet og i Trøndelag, mens vestlendingene foretrekker pinnekjøtt. I Nord-Norge er det vanskelig å finne en enkelt tradisjon som skiller seg ut.

Torsk foretrekkes av sørlendingene, men det er bare tre prosent av alle nordmenn spiser juletorsk. Kalkun står på fire prosent av festbordene julaften, mens tallet for svinestek eller svinekam er tre prosent.

Både kalkun og svinestek er byfenomener. Men mens kalkunen gjorde sin inntreden i de norske julehjem ganske nylig har svinestek eller svinekam vært tradisjon i byens finere strøk fra gammelt av.

I byen ble de "finere" stykningsdelene av grisen valgt, mens folket på bygdene ville ha den fetere og mer smaksrike ribba.

Det går også klart frem av statistikken at mange har tatt konsekvensene av at flere tradisjoner møtes julaften, og serverer mer enn én hovedrett. Legger man sammen prosenttallene for de ulike alternativene blir summen godt over hundre.

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto
Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto

Et festmåltid kan knapt lages enklere enn dagens fristelse med blåskjell.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her får du omsetning på kyllingrestene
Dagens rett
Grillet kylling med wokgrønnsaker

Her får du omsetning på kyllingrestene

En enkel kyllingrett med masse asiatiske smaker er dagens fristelse som selvsagt også kan lages av annen type kyllingkjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her