Dagens rett
Potet- og purreløksuppe er en klassiker som også kan få selskap av en håndfull reker
Foto: (godfisk.no)

Potet- og purreløksuppe er en klassiker som også kan få selskap av en håndfull reker

At kombinasjonen av potet og purre er en klassiker, er lett å forstå. Den er dessuten nå allsidig at den kan tilføres en rekke andre ingredienser, som her med reker.
20 Oktober 2024 - 23:00

Crème Vichysoisse er det opprinnelige navnet på denne smakfulle suppen, og som det franske navnet tilsier er den kremet og god. Men den er faktisk ikke fransk, derimot er den skapt av en fransk kokk i USA. Louis Diat kalte den opp etter sin hjemby, ifølge Larousse Gastronomique.

Den er en videreføring av Soupe a la Bonne Femme - som kan oversettes med Mors suppe - som ble laget med melk (og smør) - altså en noe rimeligere og mer hverdagslig variant, ifølge Auguste Escoffier - fransk kjøkkens svar på vår Schønberg Erken med sin Guide Culinaire fra 1903. 

Vichysoisse også kalt Crème Gauloise i Frankrike, lages med fløte og serveres alltid kald med bare et dryss av gressløk.

Men den smaker minst like godt varm - i hvert fall på denne tiden av året.

Har du ikke reker, forsøk gjerne rester av andre skalldyr, røykelaks eller revet varmrøykt makrell. Sågar fiskepudding kuttet opp i biter gjør denne fyldige suppen enda fyldigere. 

  

Potet- purresuppe med reker

Potet- purresuppe med reker

Fremgangsmåte

  1. Kok poteter og purre i grønnsakbuljong til potetene moses.
  2. Mos poteter og purre til en jevn suppe.
  3. Tilsett mer grønnsakbuljong eller vann dersom suppen blir tykk.
  4. Tilsett fløte og smak til med nykvernet hvit pepper.
  5. Pisk opp suppen med en stavmikser rett før servering.
  6. Tilsett reker og dryss over gressløk eller persille.

Her finner du mange flere gode supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her