Ukens kake

Charlotte royale

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.
Foto: (Marcus Z-pics)

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.

Det som tar lengst tid er å vente på at geleen stivner, så lettlaget er denne kaken.
19 Mai 2022 - 10:00

Charlotte-kaker er trolig blitt laget i flere hundre år, med den eldste skriftlige kilden er fra 1796. Det finnes flere varianter av denne kaken. 

Den berømte franske konditoren Marie-Antoine Carême har fått mye av æren for at kaketypen er blitt så kjent. Hans variant med fingerkjeks er blitt mest kjent som Charlotte russe, selv om han selv foretrakk navnet charlotte à la parisienne som han hevdet å ha brukt  allerede i 1803.

Se våre oppskrifter på charlotte-kaker

Selve navnets opprinnelse er det knyttet usikkerhet til. Noen kilder peker på en en sammenheng med gammelengelske ordet charlyt som betyr en «bolle med eggekrem».

Noen mener halehenget royale, er knyttet til at Carême hadde mange kongelige kunder, andre peker på at den britiske kongen George III fikk den laget til sin dronning, tidligere Sophie-Charlotte de Mecklembourg-Strelitz. 

Charlotte royale er navnet til tross, en lettlaget utgave av denne kaketypen og tar bare litt over en time å lage. Du kan også lage din egen variant ved å bytte ut syltetøy og gelesmak etter eget ønske.

Tips:
Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet vil du gi kaken en kontrast i konsistens. Se flere nyttige kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Charlotte royale

Charlotte royale

Fremgangsmåte

Rullekake:
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt i melet og bakepulver og rør forsiktig.

Spre røren på et bakepapir i en langpanne.

Stek ved 180 grader i 10-15 minutter.

Hvelv kaken over på et matpapir/bakepapir som er drysset med sukker. Trekk bakepapiret av kaken.

Smør syltetøy utover hele kaken. Rull kaken sammen på langs. Jobb hurtig slik at kaken ikke stivner og blir vanskelig å rulle.

Rull bakepapiret litt stramt rundt kaken og la kaken ligge til den er avkjølt.

Skjær stykker av kaken som er ca 1 cm tykke.

Finn fram en bolle og legg rullekakestykkene langs bollens vegger. Start nederst og bygg oppover. Jo tettere rullene ligger, jo tettere blir mønsteret på kaken.

Fromasj:
Lag gele og sett kaldt til den begynner å stivne.

Pisk kremfløte til myk konsistens.

Når geleen er på vei til å stivne, skal den piskes opp med mikser slik at den blir lys og luftig.

Bland dette med den piskede kremen og hell dette i bollen med rullekakeskiver.

La kaken stå over natten.

Hvelv kaken på et fat. Sprøyt gjerne litt krem nederst langs kanten.

Tips:
Om du ønsker en rosa fromasjkjerne, velger du bringebærgele. Du kan godt gå for jordbærgele og jordbærsyltetøy om du liker den smaken bedre.

Tips:
Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet, vil du gi kaken en kontrast i konsistens. 

Se våre oppskrifter på charlotte-kaker

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her