UKENS KAKE: Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken. - Aperitif.no
Ukens kake

Charlotte royale

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.
Foto: (Marcus Z-pics)

Har du rullekake til overs, tar det bare et øyeblikk å lage denne kaken.

Det som tar lengst tid er å vente på at geleen stivner, så lettlaget er denne kaken.
19 Mai 2022 - 11:00

Charlotte-kaker er trolig blitt laget i flere hundre år, med den eldste skriftlige kilden er fra 1796. Det finnes flere varianter av denne kaken. 

Den berømte franske konditoren Marie-Antoine Carême har fått mye av æren for at kaketypen er blitt så kjent. Hans variant med fingerkjeks er blitt mest kjent som Charlotte russe, selv om han selv foretrakk navnet charlotte à la parisienne som han hevdet å ha brukt  allerede i 1803.

Se våre oppskrifter på charlotte-kaker

Selve navnets opprinnelse er det knyttet usikkerhet til. Noen kilder peker på en en sammenheng med gammelengelske ordet charlyt som betyr en «bolle med eggekrem».

Noen mener halehenget royale, er knyttet til at Carême hadde mange kongelige kunder, andre peker på at den britiske kongen George III fikk den laget til sin dronning, tidligere Sophie-Charlotte de Mecklembourg-Strelitz. 

Charlotte royale er navnet til tross, en lettlaget utgave av denne kaketypen og tar bare litt over en time å lage. Du kan også lage din egen variant ved å bytte ut syltetøy og gelesmak etter eget ønske.

Tips:
Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet vil du gi kaken en kontrast i konsistens. Se flere nyttige kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Charlotte royale

Charlotte royale

Fremgangsmåte

Rullekake:
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt i melet og bakepulver og rør forsiktig.

Spre røren på et bakepapir i en langpanne.

Stek ved 180 grader i 10-15 minutter.

Hvelv kaken over på et matpapir/bakepapir som er drysset med sukker. Trekk bakepapiret av kaken.

Smør syltetøy utover hele kaken. Rull kaken sammen på langs. Jobb hurtig slik at kaken ikke stivner og blir vanskelig å rulle.

Rull bakepapiret litt stramt rundt kaken og la kaken ligge til den er avkjølt.

Skjær stykker av kaken som er ca 1 cm tykke.

Finn fram en bolle og legg rullekakestykkene langs bollens vegger. Start nederst og bygg oppover. Jo tettere rullene ligger, jo tettere blir mønsteret på kaken.

Fromasj:
Lag gele og sett kaldt til den begynner å stivne.

Pisk kremfløte til myk konsistens.

Når geleen er på vei til å stivne, skal den piskes opp med mikser slik at den blir lys og luftig.

Bland dette med den piskede kremen og hell dette i bollen med rullekakeskiver.

La kaken stå over natten.

Hvelv kaken på et fat. Sprøyt gjerne litt krem nederst langs kanten.

Tips:
Om du ønsker en rosa fromasjkjerne, velger du bringebærgele. Du kan godt gå for jordbærgele og jordbærsyltetøy om du liker den smaken bedre.

Tips:
Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet, vil du gi kaken en kontrast i konsistens. 

Se våre oppskrifter på charlotte-kaker

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vannbakkels fylt med friske bær og råkrem er smaken av sommer
Ukens kake
Vannbakkels med råkrem og bær

Vannbakkels fylt med friske bær og råkrem er smaken av sommer

Denne lettvinte og sommerlige retten passer like godt på kakebordet som til dessert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her lages den beste rosevin og hvitvinen til sjømat
+
Godbiter i pollisten

Her lages den beste rosevin og hvitvinen til sjømat

Det er fordi rosevinen er omtrent som en hvitvin, og hvitvinene er sublime uttrykk av drue og jordsmonn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

40 nyheter i taxfreehyllene testet - nå også topp sider
+
Tester
Nyheter taxfree sommeren 2022

40 nyheter i taxfreehyllene testet - nå også topp sider

Skal du ut å reise med fly til utlandet i sommer, er det verd å merke seg disse vinene og siderne i taxfreebutikken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med blåskjell

Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene

Ikke bare oppskrifter, men også fakta og tips samt selvsagt drikkeforslag .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vannbakkels fylt med friske bær og råkrem er smaken av sommer
Ukens kake
Vannbakkels med råkrem og bær

Vannbakkels fylt med friske bær og råkrem er smaken av sommer

Denne lettvinte og sommerlige retten passer like godt på kakebordet som til dessert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her lages den beste rosevin og hvitvinen til sjømat
+
Godbiter i pollisten

Her lages den beste rosevin og hvitvinen til sjømat

Det er fordi rosevinen er omtrent som en hvitvin, og hvitvinene er sublime uttrykk av drue og jordsmonn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl i gryta
Dagens rett
Blåskjell med bayer

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl i gryta

Mørkt øl som bayer er en veldig god ingrediens til blåskjell - og selvsagt godt å drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni
Dagens rett
Italiensk kyllinggryte

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni

Kylling og tomat er lett mat og selv om den er varm, er det et fint alternativ som søndagsmiddag i juni.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 heftige viner fra Ribera del Duero på fantastiske Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner i Oslo 20. september

Forsiden akkurat nå - 6

40 nyheter i taxfreehyllene testet - nå også topp sider
+
Tester
Nyheter taxfree sommeren 2022

40 nyheter i taxfreehyllene testet - nå også topp sider

Skal du ut å reise med fly til utlandet i sommer, er det verd å merke seg disse vinene og siderne i taxfreebutikken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her