Prøv noe nytt til krabbene

Prøv noe nytt til krabbene

En manzanilla som denne gjør krabbemåltidet til noe helt spesielt.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Fernando de Castilla Manzanilla (57600) er fyldig og rik med flott friskhet og et mineral- og sjøpreg som står veldig godt til den kraftige krabbesmaken.

Husk å servere godt med kaldt vann til måltidet, for lys sherry, enten det dreier seg om manzanilla eller fino, er ikke akkurat noen tørsteslukker. Når det er sagt, er det ikke lenge før «vanlige» hvitviner tangerer de 15 prosentene denne manzanillaen holder.

Dufter av brødbakst

Selv om manzanilla generelt sett er litt lettere å drikke enn en fino, er dette fortsatt en vinstil som krever litt trening for å bli glad i. Men når du først er frelst, er det ikke mulig å snu.

Den «krevende» parten er det såkalte florpreget som best kan oversettes med brødbakst. Det stammer fra den spesielle produksjonsmetoden for lys sherry. Og er spesielt uttalt for manzanilla.

Beskytter vinen

Det skyldes at laget av gjærsopper som ligger på toppen av fatene med vin er mye tykkere i Sanlucar da Barrameda enn eksempelvis i Jerez (hvor den samme vinen heter fino). Det er fordi nærheten til havet gjør klimaet litt kjøligere og at den konstante brisen sørger for å holde liv i gjærsoppen.

Gjærsopplaget er høyst tilsiktet og oppstår fordi fatene ikke fylles helt opp. Dets funksjon er å holde vinen frisk. Selv om basevinen er tilsatt sprit, skal det ikke mye til før hvitvin oksiderer i det hete klimaet i Andalusia.

I toppklassen

I hvert fall ikke når vinen ligger så lenge på fat som manzanilla. Gjennomsnittet er tre år, men siden det er snakk om en solera med flere rader (criaderas) av fat oppå hverandre, vil det alltid være noen dråper veldig gammel vin – faktisk helt siden soleraen ble opprettet - i hver flaske. Det er soleraen i kombinasjon med florlaget og palomoniodruens even til å reflektere det ekstremt kalkholdige jordsmonnet som sørger for den store kompleksiteten i denne vintypen. Og Fernando de Castillas utgave er i toppklassen på samme måte som alle deres andre sherryer i den oksidative stilen.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Fernando de Castilla Manzanilla

Produsent:
Fernando de Castilla
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Jerez
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
5760001
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen