Dagens rett
Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Foto: (Aperitif.no)

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.
05 August 2025 - 00:00

Rekekraft er budsjettutgaven av skalldyrkraft som gjerne lages av de mer eksklusive skalldyrene sjøkreps og hummer. Det er imidlertid ikke noe å si på smaken, hvis du lager kraften på samme måte som med du ville gjort med de to andre sortene. Her får du oppskrift på begge deler. 

I denne oppskriften er det ikke smør, men stracciatella - en veldig kremet, nærmest flytende ost - som gir nødvendig kremethet til risottoen. Stracciatella er en blanding av strimlet mozzarella og kremfløte. Osteverkstedets Sørlandske Stracciatella er himmelsk fersk og laget av upasteurisert kumelk. Den fås kjøpt på Gutta på Haugen-butikkene samt enkelte Meny-utsalg. Men du kan også lage den (delvis) selv ved å blande strimlet mozzarella og kremfløte til den får en lett flytende konsistens. 

Risotto med stracciatella og reker

Risotto med stracciatella og reker

Fremgangsmåte

  1. Kok opp rekekraften i en kjele.
  2. Tilsett gulrotterninger, hakket løk og hvitløk.
  3. Hold varm.
  4. Drypp limesaft på rekene og rør inn finhakkede urter.
  5. Varm en tykkbunnet kjele på middels varme og ha oppi risottorisen.
  6. Rør rundt et par minutter. 
  7. Tilsett hvitvin og rør mens den damper inn.
  8. Tilsett litt kraft av gangen og kok inn mellom hver gang.
  9. Fortsett til riskornene er al dente.
  10. Om det ikke er mer kraft igjen, bruk kokende vann.
  11. Risottoen skal ikke være tørrkokt, men ha litt væske igjen.
  12. Rør inn rekene og ta av platen.
  13. Fordel i dype tallerkener/skåler.
  14. Topp med stracciatella.

Tips: Stracciatella kan du lage selv ved å blande strimlet mozzarella med litt kremfløte. Rør til passe jevn flytende konsistens.

Mange ddeilige retter med risdotto do må prøve

ik lager du kraft av rekeskall

Eller prøv denne oppskriften som gir en rikere kraft

Sendt inn av Aperitif.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel skalldyrkraft med rekeskall

Enkel skalldyrkraft med rekeskall

Fremgangsmåte

  1. Gir ca 1½ liter kraft
  2. Vask grønnsakene og kutt de opp grovt.
  3. Ha oljen i en stor kasserolle og ha i tomatpuréen, og stek den i et minutts tid før du tilsetter grønnsakene og rekeskallene. Ha i krydderet.
  4. Stek alt sammen over middels høy varme til rekeskallene begynner å brunes, trekk kjelen vekk fra avtrekksvifte og tilsett cognacen og tenn på.
  5. Flamber rekeskallene mens du rører rundt og vent med å sette gryta tilbake til flammene har dødd ut.
  6. Fyll opp med kaldt vann til det dekker og kok opp.
  7. La trekke i minst 30 minutter, maks en time mens du skummer av kraften.
  8. Sil av kraften og avkjøl.
  9. Ønsker du en fyldigere smak kan du la kraften koke noe inn.
  10. Kraften er perfekt til skalldyrsuppe, risotto eller andre sjømatsretter.

Tips: Ta vare på rekeskallet etter at du har spist ferske reker og frys det ned til du skal lage kraft på det. Du kan gjerne samle opp litt etter litt til du har nok til å koke kraft på.

 Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du skalldyrskraft av rekeskall

Slik lager du skalldyrskraft av rekeskall

Fremgangsmåte

  1. Ha ingrediensene i en kjele.
  2. Fyll på kaldt vann til det dekker rekeskallet.
  3. La trekke i 30-50 minutter.
  4. Hell over et dørslag og la dryppe godt av. 
  5. Sil gjennom et kaffefilter for å fjerne bunnfallet for mest mulig klar kraft.

Tips: Eple- eller hylleblomsteddik anbefales i denne oppskriften, men vanlig eddik fungerer også fint. Smak deg frem og tilsett mer salt og eddik ved behov.  

Tips: Rekerester kan erstattes med krabbe eller sjøkreps. Disse er ofte litt søtere enn reker, så da kan man med fordel ha i mer salt og eddik. 

Mange asiatiske supper du bør prøve

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du neppe laget flyndre før
Dagens rett

Slik har du neppe laget flyndre før

Klar for å prøve noe helt nytt til middag? Lekrere smørbrød enn dette med spennende grillet flyndre skal godt gjøres å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her