Dagens rett
Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Foto: (Anne Manglerud)

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.
30 November 2024 - 01:00

Det er fortsatt tre uker igjen til jul, men mange gleder seg så til ribbe at de tjuvstarter. Forståelig nok, når den kan lages på denne måten.

Ribbe med kinesisk touch

Ribbe med kinesisk touch

Fremgangsmåte

  1. Ribba:
  2. En eller to dager før selve dagen, bland sammen soyasaus, femkrydder, hvitløk, honning og eddik, og gni denne blandingen inn i kjøttet - det vil være en fordel å massere den ytterligere hver åttende time eller så.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader og finn frem en panne som er stor nok til ribba. Olje panna lett og fordel hakket løk og gulrot i bunnen.
  4. Legg ribba med svorsiden ned, tilsett rundt en liter kokende vann, og "dampstek" i ovnen i rundt 1 time. Øs med jevne mellomrom, og tilsett mer kokende vann etter hvert som det fordamper.
  5. Snu ribba med svorsiden opp og stek i 1 time til. Fortsett med å øse nå og da. Ser kjøttet ut til å trenge litt mer tid lar du det stå litt lenger i ovnen.
  6. Når det er ferdigstekt legges det over på et varmt fat. Fjern svoren med en lang kniv, dekk kjøttet med aluminiumsfolie og la det hvile på et lunt sted en halvtimes tid.
  7. Skjær svoren i strimler, strø over salt, og legg den tilbake i ovnen på et nytt stekebrett (høyt oppe) slik at den blir sprø, sjekk ofte. Om nødvendig skrur du opp varmen ytterligere.
  8. Sil sjyen som har dannet seg i bunnen av ribbepannen i en kasserolle.
  9. Sett ribbepannen på en middels varm plate, tilsett et glass tørr hvitvin, la det koke, og skrap godt (har du induksjonsovn og ingen langpanne som passer til den, får du skrape litt mer heftig).
  10. Sil dette over i sjyen fra dampstekingen. La det stå litt og hell av fettet som har samlet seg på toppen. Kok så opp og la det redusere litt, slik at resultatet blir en tynn saus/sjy.
  11. Potetstappe:
  12. Kok potetene med skallet på i usaltet vann til de blir møre. Hell av kokevannet og skrell dem.
  13. Legg dem tilbake i kasserollen, tilsett fløte og la det koke opp. Mos dem sammen med smøret til det blir en jevn potetstappe.
  14. Rør inn vårløk, smak til med salt og pepper, og hold varmt.
  15. Pærer:
  16. Skrell pærene, del dem i tolv båter og fjern kjernene. Smør dem med litt sitronsaft slik at de ikke blir misfarget. Stek dem på middels varme i smøret til de begynner å ta farge.
  17. Tilsett chili og ingefær og stek i ca. 30 sekunder til. Tilsett sukker og litt vann slik at sukkeret løser seg opp. Kok et par minutter - de blir best hvis de er lett brunet og dekket med en blank "glasur" med spetter av chili og ingefær.
  18. Sur(rosen)kål:
  19. Skjær av bunnen på rosenkålen, fjern de mørke ytterste bladene, og skjær et lite kryss i bunnen (dette vil hjelpe dem til å bli jevnt kokt).
  20. Legg dem i en kjele med rundt en centimeter vann, og tilsett eddik, smør og litt salt. Kok dem under lokk i rundt fem minutter. Fjern lokket og la dem koke ytterligere fem minutter slik at mesteparten av vannet fordamper.
  21. Skjær ribba i små firkanter, og smak sausen til med salt og pepper hvis nødvendig.
  22. Server ribba på en seng av potetstappe, legg sprø svor på toppen av kjøttet, dander pærene og rosenkålen rundt, og avslutt med litt saus.

Dette drikker du til ribbe

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Paul Goring

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Saftig, søt og nygrillet mais er uimotståelig
Dagens rett

Saftig, søt og nygrillet mais er uimotståelig

Det er lite du trenger ved siden av grillet mais. Kryddersmør og spekeskinke smaker selvsagt ekstra godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her