Drikke
Rom for te
Foto: (the old bakery in branscombe)

Rom for te

I et gammelt bakeri omgitt av vakre omgivelser i Englands lengste landsby, Branscombe Village, finner vi et av Englands mange tradisjonelle tea rooms. Her kan du nyte afternoon tea som på gammelt vis.
26 April 2011 - 09:18

Og det er takket være verneorganisasjonen National Trust. Da The Old Bakery i vesle Branscombe Village ble nedlagt i 1987, mistet Devon sitt aller siste tradisjonelle landsbybakeri. The Old Bakery hadde forsynt landsbyfolket med bakervarer i flere hundre år, men måtte til slutt stenge dørene.

Heldigvis var ikke dette slutten for det gamle bakeriet, men heller begynnelsen på et helt nytt kapittel. Verneorganisasjonen National Trust rykket nemlig inn, restaurerte bygningen og omgjorde hele den gamle stasen til et tradisjonelt tea room.  I The Old Bakery kan du nå, enten ute i hagen eller inne i det gamle bakerhuset, nyte te eller kaffe sammen med tradisjonelle engelske kaker, salater, ostesmørbrød, syltetøy, scones eller brød - det meste laget av lokale produkter.

Utsikten til grønne og idylliske Branscombe er unik, og inne i bakerhuset finnes et mini-museum av de gamle bakeredskapene for å skape den rette atmosfæren. National Trust driver i dag rundt 140 slike tea rooms, som stort sett finnes i gamle verneverdige bygninger i idylliske omgivelser. Blant annet i gamle borger, fyrtårn, staller og selv drivhus.

Landsbyen Branscombe er kjent for å være Englands lengste, og å ha et unit tea room i fom av The Old Bakery. Foto: davidmartyn

Det hele begynte i Glasgow

Tea rooms, tea shops eller tea gardens er en tradisjon som stammer helt tilbake til 1880. Faktisk begynte det hele i Glasgow i Skottland, der Stuart Cranston drev en liten tebutikk. Han bestemte seg for at kundene skulle få smake på teen i komfortable omgivelser før de eventuelt kjøpte varene.

Dermed plasserte han noen bord og stoler i butikken, og tilbød kundene te, brød og smør samt et utvalg kaker. Noen år senere åpnet Cranstons søster Kate sin første kjede med tea rooms, inkludert det berømte Willow Tea Rooms, som ble designet av den kjente arkitekten Charles Rennie Mackintosh.

I London var det sannsynligvis Aerated Bread Company (ABC) som var pionerene bak tradisjonen med tea rooms. I et av selskapets forretninger i London Bridge ble et ledig bakrom omgjort til et sted hvor kundene kunne nyte nytraktet te sammen med butikkens brød og kaker. Det var i 1884. Snart fulgte andre butikker eksempelet. I tillegg til te og brød ble det ofte solgt sjokolade, melk, tobakk, kaker og annen proviant.  På landsbygda åpnet folk hagene sine og serverte te til syklister og turgåere som trengte forfriskninger. Snart fantes det tea rooms overalt!

Te og tango

Litt etter litt begynte også luksuriøse hoteller å servere afternoon tea. I de flotteste hotellene fantes ofte en palmehage hvor det ble servert te på slaget klokken fire om ettermiddagen, ofte akkompagnert av musikken fra en stryketrio. Etter hvert ble det også vanlig at folk danset til musikken, og dermed ble fenomenet tea dance til. Da tangoen kom til London fra Argentina i 1910, ble det populært å gå på tango tea dances i hoteller, restauranter og teatre.

I 1913 var te-dansen, også kjent som Thés Dansants, forlengst etablert blant de britiske overklasser. Waldorf Hotel beskrev begivenheten som "små selskaper der mellom to og seks personer kan sitte og nyte den mest utsøkte te mellom dansene... her er tango et spesielt innslag på programmet, det spilles minst seks eller syv stykker..."

Amerikanisering

På 1950-tallet spratt de amerikanskinspirerte hamburgerbarene og kaffebarene opp over hele Storbritannia, noe som førte til at tradisjonelle tea rooms gradvis forsvant fra byene. Selvsagt sluttet ikke britene å drikke te, men tradisjonen med å gå ut for å drikke afternoon tea, gå på tea dance og holde tea parties ble nesten borte. Da teposen ble innført ble det dessuten mye lettere å lage te hjemme, selv om kvaliteten på teen ikke lenger ble den samme.

Men tidlig på 1980-tallet skjedde det noe. Enkelte hadde gått lei av fastfoodbarene og den mer eller mindre smakløse teen som ble servert rundt omkring på serveringssteder. Sakte men sikkert dukket de tradisjonelle tea rooms opp igjen. Og i helgene ble tradisjonen med tea dance tatt opp igjen på de flotteste hotellene.

I dag finnes det tea rooms over hele Storbritannia, både i byene og på landsbygda, og flere hoteller har begynt å ta tradisjonen med afternoon tea seriøst igjen, blant annet ved å brygge te med teblader i stedet for å bruke teposer.

Berømte tea rooms

Blant Englands mest berømte tea rooms må nevnes The Palm Court i Londons berømte Ritz Hotel, The Pump Room i Bath og National Trusts Waddesdon Manor i Buckinghamshire.

På Ritz serveres te på bord dekket med hvite duker, servietter og sølvtøy. Teen serveres i en tekanne av sølv, sammen med varmt vann og melk i en sølvmugge. Et utvalg smørbrød etterfølges av luftige scones, som er smurt med hjemmelaget syltetøy og krem. Til slutt serveres kakene.

På 1700-tallet var The Pump Room i Bath et sosialt møtested for de som de som tok kurbad. I dag serveres det te i det gamle rommet til tonene fra Englands eldste musikalske ensemble - The Pump Room Trio.  På Waddesdon Manor serveres alt fra high teas, champagne teas og children's teas i det gamle kjøkkenet og i tjenestehallen.

Afternoon tea

Begrepet afternoon tea skal vi gi Anna Maria, den syvende hertuginnen av Bedford, æren for. Det var nemlig hun som fant på navnet til denne sosiale begivenheten som alltid fant sted på slaget klokken fire. Da teen først kom til England på midten 1600-tallet, var det i aristokratikretser vanlig å nyte en kopp te etter middag - et stort måltid som varte i fire eller fem timer fra 12-tiden på formiddagen. 

Tidlig på 1800-tallet hadde dette måltidet skiftet tidspunkt til klokken 19.30 om kvelden. Siden det da ble et stort tomrom mellom frokost og middag begynte hertuginnen å servere te to eller tre timer før middag. Denne tradisjonen spredde seg raskt. Allerede på 1860-tallet var afternoon tea-tradisjonen etablert over hele England.

A cup of tea, please!

Gode råd for te-brygging:

• Tebladene må oppbevares i en lufttett beholder om beskytter bladene mot lys, fuktighet og forurensende dufter, slik at bladenes friskhet og kvalitet opprettholdes.

• Fyll kjelen med friskt, kaldt vann for å være sikker på at nok oksygen kommer igjennom. Dovent vann gir doven te. Bruk cirka 2,5 g te per 200 ml vann.

• Bruk stoppeklokke. Små og mørke teblader skal trekke i 2-3 minutter, mens større blader må trekke i 3-5 minutter. Oolong te må trekke i 5-7 minutter.

Her finner du mer om The Old Bakery

Seed Cake

Seed Cake

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 170 grader. Smør en rund kakeform (18 cm). Sikt hvetemel og self-raising flour (eller bakepulver/melblanding). Pisk smør og strøsukker til blandingen er hvit og luftig. Pisk inn sitronskallet og eggene, litt etter litt. Rør inn melet, deretter sitronsaften og karvefrøene.

Hell blandingen i kakeformen, jevn overflaten og dryss det brune rørsukkeret over. Stek kaken i ovnen i cirka 45 minutter, til kaken begynner å krympe på sidene av kakeformen. Kjøl ned i 10 minutter, ta deretter kaken ut av formen og kjøl den helt ned. Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og vent en dag eller to før den serveres.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Strawberry Amaretto Shortcake

Strawberry Amaretto Shortcake

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Rør sammen sukker og smør til blandingen er myk og luftig. Tilsett mandlene og melet og kna til blandingen blir en fast deig. Del deigen i to og kjevle ut hver del til en leiv på 16 cm som settes på stekeplaten. Pensle eggehviten over en av leivene og dryss de hakkete mandlene over.

Stek ringene i ovnen i 20 minutter til de er gyllenbrune. Del ringen med de hakkete mandlene i fire snipper, la så begge ringene kjøles ned.

Pisk krem. Spar litt av kremen til pynt. Bland amarettoen inn i resten av den piskete kremen, rør så jordbærene forsiktig inn. Dekk den hele kakebunnen med kremblandingen, legg så de fire delene av kakebunnen på toppen. Pynt med krem og hele jordbær, og med melis til slutt.

NB: Kaken på bildet er helt eksakt som i oppskriften, men shortcake lages på veldig mange måter. De fleste er imidlertid med «bunn» og «lokk» og krem og jordbær mellom.

Her finner du mange deilige oppskrifter på kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her