Rom for te

I et gammelt bakeri omgitt av vakre omgivelser i Englands lengste landsby, Branscombe Village, finner vi et av Englands mange tradisjonelle tea rooms. Her kan du nyte afternoon tea som på gammelt vis.
Redaksjonen
26 April 2011 - 09:18

Og det er takket være verneorganisasjonen National Trust. Da The Old Bakery i vesle Branscombe Village ble nedlagt i 1987, mistet Devon sitt aller siste tradisjonelle landsbybakeri. The Old Bakery hadde forsynt landsbyfolket med bakervarer i flere hundre år, men måtte til slutt stenge dørene.

Heldigvis var ikke dette slutten for det gamle bakeriet, men heller begynnelsen på et helt nytt kapittel. Verneorganisasjonen National Trust rykket nemlig inn, restaurerte bygningen og omgjorde hele den gamle stasen til et tradisjonelt tea room.  I The Old Bakery kan du nå, enten ute i hagen eller inne i det gamle bakerhuset, nyte te eller kaffe sammen med tradisjonelle engelske kaker, salater, ostesmørbrød, syltetøy, scones eller brød - det meste laget av lokale produkter.

Utsikten til grønne og idylliske Branscombe er unik, og inne i bakerhuset finnes et mini-museum av de gamle bakeredskapene for å skape den rette atmosfœren. National Trust driver i dag rundt 140 slike tea rooms, som stort sett finnes i gamle verneverdige bygninger i idylliske omgivelser. Blant annet i gamle borger, fyrtårn, staller og selv drivhus.

Det hele begynte i Glasgow
Tea rooms, tea shops eller tea gardens er en tradisjon som stammer helt tilbake til 1880. Faktisk begynte det hele i Glasgow i Skottland, der Stuart Cranston drev en liten tebutikk. Han bestemte seg for at kundene skulle få smake på teen i komfortable omgivelser før de eventuelt kjøpte varene. Dermed plasserte han noen bord og stoler i butikken, og tilbød kundene te, brød og smør samt et utvalg kaker. Noen år senere åpnet Cranstons søster Kate sin første kjede med tea rooms, inkludert det berømte Willow Tea Rooms, som ble designet av den kjente arkitekten Charles Rennie Mackintosh.

I London var det sannsynligvis Aerated Bread Company (ABC) som var pionerene bak tradisjonen med tea rooms. I et av selskapets forretninger i London Bridge ble et ledig bakrom omgjort til et sted hvor kundene kunne nyte nytraktet te sammen med butikkens brød og kaker. Det var i 1884. Snart fulgte andre butikker eksempelet. I tillegg til te og brød ble det ofte solgt sjokolade, melk, tobakk, kaker og annen proviant.  På landsbygda åpnet folk hagene sine og serverte te til syklister og turgåere som trengte forfriskninger. Snart fantes det tea rooms overalt!

Te og tango
Litt etter litt begynte også luksuriøse hoteller å servere afternoon tea. I de flotteste hotellene fantes ofte en palmehage hvor det ble servert te på slaget klokken fire om ettermiddagen, ofte akkompagnert av musikken fra en stryketrio. Etter hvert ble det også vanlig at folk danset til musikken, og dermed ble fenomenet tea dance til. Da tangoen kom til London fra Argentina i 1910, ble det populært å gå på tango tea dances i hoteller, restauranter og teatre.

I 1913 var te-dansen, også kjent som Thés Dansants, forlengst etablert blant de britiske overklasser. Waldorf Hotel beskrev begivenheten som "små selskaper der mellom to og seks personer kan sitte og nyte den mest utsøkte te mellom dansene... her er tango et spesielt innslag på programmet, det spilles minst seks eller syv stykker..."

Amerikanisering
På 1950-tallet spratt de amerikanskinspirerte hamburgerbarene og kaffebarene opp over hele Storbritannia, noe som førte til at tradisjonelle tea rooms gradvis forsvant fra byene. Selvsagt sluttet ikke britene å drikke te, men tradisjonen med å gå ut for å drikke afternoon tea, gå på tea dance og holde tea parties ble nesten borte. Da teposen ble innført ble det dessuten mye lettere å lage te hjemme, selv om kvaliteten på teen ikke lenger ble den samme.

Men tidlig på 1980-tallet skjedde det noe. Enkelte hadde gått lei av fastfoodbarene og den mer eller mindre smakløse teen som ble servert rundt omkring på serveringssteder. Sakte men sikkert dukket de tradisjonelle tea rooms opp igjen. Og i helgene ble tradisjonen med tea dance tatt opp igjen på de flotteste hotellene.

I dag finnes det tea rooms over hele Storbritannia, både i byene og på landsbygda, og flere hoteller har begynt å ta tradisjonen med afternoon tea seriøst igjen, blant annet ved å brygge te med teblader i stedet for å bruke teposer.

Berømte tea rooms
Blant Englands mest berømte tea rooms må nevnes The Palm Court i Londons berømte Ritz Hotel, The Pump Room i Bath og National Trusts Waddesdon Manor i Buckinghamshire.

På Ritz serveres te på bord dekket med hvite duker, servietter og sølvtøy. Teen serveres i en tekanne av sølv, sammen med varmt vann og melk i en sølvmugge. Et utvalg smørbrød etterfølges av luftige scones, som er smurt med hjemmelaget syltetøy og krem. Til slutt serveres kakene.

På 1700-tallet var The Pump Room i Bath et sosialt møtested for de som de som tok kurbad. I dag serveres det te i det gamle rommet til tonene fra Englands eldste musikalske ensemble - The Pump Room Trio.  På Waddesdon Manor serveres alt fra high teas, champagne teas og children's teas i det gamle kjøkkenet og i tjenestehallen.

Afternoon tea
Begrepet afternoon tea skal vi gi Anna Maria, den syvende hertuginnen av Bedford, æren for. Det var nemlig hun som fant på navnet til denne sosiale begivenheten som alltid fant sted på slaget klokken fire. Da teen først kom til England på midten 1600-tallet, var det i aristokratikretser vanlig å nyte en kopp te etter middag - et stort måltid som varte i fire eller fem timer fra 12-tiden på formiddagen.
 
Tidlig på 1800-tallet hadde dette måltidet skiftet tidspunkt til klokken 19.30 om kvelden. Siden det da ble et stort tomrom mellom frokost og middag begynte hertuginnen å servere te to eller tre timer før middag. Denne tradisjonen spredde seg raskt. Allerede på 1860-tallet var afternoon tea-tradisjonen etablert over hele England.

A cup of tea, please!
Gode råd for te-brygging:
• Tebladene må oppbevares i en lufttett beholder om beskytter bladene mot lys, fuktighet og forurensende dufter, slik at bladenes friskhet og kvalitet opprettholdes.
• Fyll kjelen med friskt, kaldt vann for å være sikker på at nok oksygen kommer igjennom. Dovent vann gir doven te. Bruk cirka 2,5 g te per 200 ml vann.
• Bruk stoppeklokke. Små og mørke teblader skal trekke i 2-3 minutter, mens større blader må trekke i 3-5 minutter. Oolong te må trekke i 5-7 minutter.

Seed Cake

Seed Cake

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 170 grader. Smør en rund kakeform (18 cm). Sikt hvetemel og self-raising flour (eller bakepulver/melblanding). Pisk smør og strøsukker til blandingen er hvit og luftig. Pisk inn sitronskallet og eggene, litt etter litt. Rør inn melet, deretter sitronsaften og karvefrøene.

Hell blandingen i kakeformen, jevn overflaten og dryss det brune rørsukkeret over. Stek kaken i ovnen i cirka 45 minutter, til kaken begynner å krympe på sidene av kakeformen. Kjøl ned i 10 minutter, ta deretter kaken ut av formen og kjøl den helt ned. Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og vent en dag eller to før den serveres.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Strawberry Amaretto Shortcake

Strawberry Amaretto Shortcake

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Rør sammen sukker og smør til blandingen er myk og luftig. Tilsett mandlene og melet og kna til blandingen blir en fast deig. Del deigen i to og kjevle ut hver del til en leiv på 16 cm som settes på stekeplaten. Pensle eggehviten over en av leivene og dryss de hakkete mandlene over.

Stek ringene i ovnen i 20 minutter til de er gyllenbrune. Del ringen med de hakkete mandlene i fire snipper, la så begge ringene kjøles ned.

Pisk krem. Spar litt av kremen til pynt. Bland amarettoen inn i resten av den piskete kremen, rør så jordbærene forsiktig inn. Dekk den hele kakebunnen med kremblandingen, legg så de fire delene av kakebunnen på toppen. Pynt med krem og hele jordbær, og med melis til slutt.

NB: Kaken på bildet er helt eksakt som i oppskriften, men shortcake lages på veldig mange måter. De fleste er imidlertid med «bunn» og «lokk» og krem og jordbær mellom.

Her finner du mange deilige oppskrifter på kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir du en enda større kaffeelsker
Ukens drink
Café d'Amour drinkoppskrift

Slik blir du en enda større kaffeelsker

Litt krydder og en klassisk appelsinlikør er det som løfter espressosmaken ytterligere noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det beste du kan starte helgen med
Dagens rett
Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten
Ukens kake
Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er en mulig ny favoritt
Dagens rett
Kyllingfilet bakt med ost og tomatsaus servert med pasta

Her er en mulig ny favoritt

Når du bruker kylling, tomatsaus, ost og pasta, dekkes de fleste behov. Retten er dessuten superrask å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir du en enda større kaffeelsker
Ukens drink
Café d'Amour drinkoppskrift

Slik blir du en enda større kaffeelsker

Litt krydder og en klassisk appelsinlikør er det som løfter espressosmaken ytterligere noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste du kan starte helgen med
Dagens rett
Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 16. februar i Bodø

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø

Det nye året gir nye muligheter til å kose seg, og hva er bedre enn å gjøre det med en herlig smaksmeny fra Larsen Mat & Vinbar kombinert med elegante viner fra selveste Moulin Aux Moines.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser
Dagens rett
Sufflé med laks

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser

Luftig og lett som få retter, men vær oppmerksom når du tilbereder dagens rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten
Ukens kake
Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her