Drikke
Røverkjøp fra høytliggende vinmarker

Røverkjøp fra høytliggende vinmarker

Fra noen av verdens høyest beliggende vinmarker kommer disse rimelige vinene. Det kjennes på smaken.
Aase E. Jacobsen
27 August 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Amalaya Tinto 2012 (96296)både smaker og lukter friskt. Her er det syrlige og søte skogsbær samt et tydelig preg av mineraler/stein. Den gode syren og kjølige leskende frukten er et resultat av vokststedet som ligger ved 1650 m.o.h..

Også hvitvin

Det setter også sitt preg på den hvite Amalaya Blanco 2013 (9461)som er laget av Argentinas karakteristiske hvitvinsdrue torrontés. Den er i utgangspunktet nemlig svært aromatisk, og det kan bli for mye av det gode. Men i møtet med det kjølige klimaet i Cafayate i Calchaquies-dalen i vinregionen Salta, gir druen en vin med større raffinement og ikke minst friskhet.

Les mer om denne «nye» vinregionen

Et flott følge til så vel røykelaks som indisk mat.

Prøv en av disse rettene til

Amalaya-vingården dekker 200 hektar, men volum er bare 800.000 flasker som er relativt lite for et så stort prosjekt. Det er altså ikke snakk om billigvin. Amalaya Malbec Blend kostet 150 kroner da den ble lansert i bestillingsutvalget, men selges nå til en lavere pris siden den har fått større distribusjon som basisvare.

Druene er håndplukkete, og for den røde får de en kort uttrekkstid ved lav temperatur før gjæringen. Deretter 8-10 måneders modning, i tank eller fransk eik.

Amalaya er eid av Hess Family Estates som har flere prosjekter i denne høytliggende dalen. Colomé ligger litt lengre nord og ved 2300 meter. Herfra kommer en mer påkostet malbec, Colomé Estate Malbec 2011 (96297), som demonstrerer områdets store potensial. En flott vin som utmerker seg med sin ren og gode frukt og fine tanniner.

Samme som i Norge

Maxima Altura er navnet på vingården som er aller nærmest himmelen av alle verdens vingårder. Den ligger ved 3000 m.o.h. ved foten av Andes-fjellene nær grensen til Bolivia. Faktisk befinner den høyestliggende parsellen seg ved 3.111 meter. Her dyrkes blant annet pinot noir som det skal bli svært spennende å smake, men foreløpig er ikke disse vinene importert til Norge.

Om du er rask, kan du smake pinot noir fra andre høytliggende vinmarker i Argentina

Høyden har også sine utfordringer, som fare for frost, men for det meste ligger dagtemperaturen i vekstsesongen på 20 plussgrader. Den kan på det aller varmeste komme opp i 35 grader, men det er nesten like sjeldent som i Norge.

Bedre konsentrasjon

Det er nødvendig med dryppvanning siden vinstokkene vokser i sandjord og området kategoriseres som halvørken. Som mannen bak det hele, Donald Hess, har uttalt: «Der andre bare ser en ørken, så jeg muligheter for store viner». Et interessant aspekt ved disse prosjektene er at druene utvikler et tykkere skall for å «beskytte» seg mot de sterkere solstrålene som kjennetegner slike høyder.

Amalayas vinmarkansvarlige Rafael Aregon hevder også at dette gir mer konsentrerte aromaer. Ved siden av at området har god ventilasjon og et mineralrikt jordsmonn. Det er all grunn til å vente seg mer godt fra denne kanten.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her