Godbiter i pollisten
Så deilig kan Cahors-malbec smake

Så deilig kan Cahors-malbec smake

De mørke dype og lagringsdyktige malbecvinene fra Cahors kan også by på sommerlig eleganse – som med denne produsentens viner.
Aase E. Jacobsen
23 Mai 2018 - 19:45

Det er særlig Cahors Le Pur Fruit du Causse 2016 som navnet antyder byr på sommerlig bærfrukt. Den er av den syrlige friske mørke typen med god ferskhet og leskende smak. Moderate 12,5 prosent alkohol gjør at den passer veldig godt på denne tiden av året til grillretter uten for mye chilistyrke, riktignok, men den tåler en del smakstrøkk.

Storebror Cahors La Cuvée Château 2015 har også samme moderate alkoholnivå til tross for at vi snakker om en vin med enda større konsentrasjon og lagringskraft. Den har på sin side større bløthet og sjenerøsitet i frukten. Derfor kan den uten problem nytes til sesongens mer forseggjorte retter med storfe, lam eller sågar vilt.

Langs elven Lot trives ikke bare vinplantene men også lavendel. Her ved Puy-l'Eveque. Foto: RolfSt

Det som gir disse vinene elegansen og friskheten er det sterkt kalkholdige og skrinne jordsmonnet. Ifølge Julien Ilbert som driver Ch. Combel-la-Serre sammen med faren Jean-Pierre, ville området vært en hvit ørken hadde det ikke vært for de nøysomme vinstokkene og trøffelen som finnes under bakken.

Han har laget vinene på to forskjellige måter av to grunner. Både fordi de får druer fra forskjellige deler av eiendommens 22 hektar og for at de hver for seg skal uttrykke dette unike jordsmonnet og ikke minst Cahors-malbecens potensial. Eller som han uttrykker det, malbec er hva druen kalles alle andre steder, her heter den cot eller auxerrois. Det siste synonymet er for øvrig svært lokalt og er en forvrengning av haut-serrois – altså fra de høyereliggende bankene tilhørende dette kalkholdige platået kalt Causse.

Her kan du lese mer om Cahors

Malbec eller cot som druesorten heter i Cahors trives veldig godt i det kalkholdige leirjordsmonnet. Foto: eyenigelen

Mens Le Pur Fruit har fått en forholdvis kort gjæring og uttrekkstid for å hente ut maksimalt med frukt, og kun har tilbrakt noen måneder på bunnfallet i sementtankene, har La Cuvée Château gjennomgått en forlenget uttrekksperiode med økende temperaturer for å hente ut maksimalt med frukt og tanniner. Den har dessuten tilbrakt 12 måneder i eikefat. Det gjør at den er enda bedre forberedt på et lengre liv i kjelleren.

Se alt det andre gode som finnes på polet fra Cahors

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret
Dagens rett

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret

For mange hører skinke til på julemenyen, både den klassiske og den røykte. Den siste er i sentrum for denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her