Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Oppskrifter med løk

(IrinaAntonova)

Løk er uunnværlig i de fleste kjøkken, og er svært anvendelig. Den kan stekes, kokes, bakes, grilles, syltes, karamelliseres, friteres, tørkes eller nytes rå.

Den er så selvfølgelig at vi glemmer rent å sette pris på den. 

Selv om løk nå dyrkes overalt, også i vårt langstrakte land, stammer den som så mye annet fra enten Kina, Egypt eller Persia. Det er funnet spor i alle disse kulturene tilbake til minst 7000 år og i hele denne tiden har den vært dyrket. Villøk er mer eller mindre utdødd. 

Det er de utroligste ting folk gjør for å unngå rennende øyne under løkkutting. Foto: martinedoucet

Siden løken er så lagringsdyktig er vi nærmest selvforsynt med gul og rød løk - selv om den varme sommeren faktisk har skapt problemer for årets løkavlinger.

Mens gul og rød løk i stor grad er samme type, finnes det i tillegg finnes en lang rekke andre løktyper som befinner seg lengre ut i slekta, mens som alle tilhører samme familietreet, kalt allium. Det ble beskrevet av Carl von Linne i 1735.

Det alle typer løk har til felles, om i ulik grad, er den flyktige gassen som dannes når løken kuttes, kalt propanethialoksid, som får oss til å gråte. Ikke alle reagerer like mye, men noen løker inneholder mer enn andre av denne gassen, så det er ikke alltid så lett å planlegge.  Det finnes en rekke råd mot dette, men ved å kutte løken under rennende vann, unngår du i alle fall problemet, og ved å legge kuttet løk som skal spises rå i iskaldt vann, blir den både mildere og sprøere. 

På de neste sidene finner du en mengde oppskrifter hvor løk er uunnværlig

Foto: dra_schwartz

 

 

Løksuppe med varme quesadillas

Fremgangsmåte

Skrell løken og skjær den i skiver. Varm opp olje på middels varme i en kjele. Stek løken under omrøring til den får litt farge.

Hakk hvitløken og legg den i kjelen mot slutten og strø litt sukker over.

Hell på buljongen og tilsett timian. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Varme quesadillas:
Skjær squash i tynne skiver. Skrell og finhakk hvitløken. Varm litt olje i en stekepanne og stek squash på middels varme noen minutter.

La hvitløk og timian steke med litt til slutt. Strø på salt og pepper etter smak.

Fordel blandingen over to av tortillabrødene. Strø over osten. Legg de to andre tortillaene over.

Trykk sammen og stek tortillaene i tørr, varm stekepanne til de har fin farge på begge sider. Skjær eller klipp i snitter og server dem varme til suppen.

Tips: Ha gjerne litt amontillado sherry eller surøl av typen oude gueuze i suppen før du tilsetter buljongen for en fyldigere smak. Ønsker du å lage suppen helt vegetarisk kan du steke løken i oljen fra et glass med soltørkede tomater.

Vanligvis toppes suppen med ostegratinerte brødskiver, men her serverer vi den med ostefylte quesadillas i stedet.

Fristende internasjonale retter

Her finner du svært så mange oppskrifter på andre typer suppe

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her

Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå

Les mer om raw food

Les om indisk matfilosofi

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Fransk løksuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

6 stk
1 ss
1 ts
0.5 stk
Gratinering

Fremgangsmåte

Skjær løken i tynne skiver og stek den i smøret.

Dryss på sukker, og la løken myknes og gyldnes lett.

Tilsett buljong og vin, og la koke i ca 15. min.

Smak suppen til med krydder og hell den over i en ildfast suppeterrin.

Legg de ristede loffskivene oppå og strø på ost. Drypp på det smeltede smøret.

Gratineres i ovnen ved 275 C.

Her finner du svært så mange oppskrifter på andre typer suppe

Se alt det gode du kan lage med løk i

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Keith Tsuji

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Potetsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

6 stk
0.5 stk
0.5 boks
7 dl
5 dl

Fremgangsmåte

Surr hakket løk og hvitløk i olje til løken blir blank og gjennomsiktig. Tilsett vann og kok opp. Løs opp buljongterningene.

Skjær potetene i skiver, purre i ringer og paprika i strimler og tilsett i suppen. Jevn med mel som er blandet ut med litt av kraften.

La suppen småkoke til grønnsakene er møre.

Tilsett melk mot slutten av koketiden og smak til med salt og pepper.

Server suppen med godt brød til.

Her finner du svært så mange oppskrifter på andre typer suppe

Se alt det gode du kan lage med løk i

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Potetsalat med rødløk og kikerter

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg
1.5 ts
1 boks
100 g
Dressing
0.25 ts

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225°C.

Vask potetene godt og del dem i båter. Bland dem med olje.

Fordel potetbåtene ut over en stekeplate med bakepapir. Strø på salt, og stek potetbåtene midt i ovnen i ca. 25 minutter til de har fin farge og er gjennomstekte.

Skyll kikertene godt i rennende kaldt vann og la dem renne godt av.

Vask, skrell og skjær vårløk og rødløk i tynne ringer.

Legg de bakte potetbåtene på et serveringsfat og bland med kikerter, tomater i båter og smuldret fetaost. Topp salaten med løk og ruccul

Pisk sammen eddik, olje og sennep til dressingen. Tilsett salt, pepper og finhakket hvitløk.

Hell dressingen over salaten eller server dressingen ved siden av.

Deilig potetsalat som tilbehør til f.eks. spekemat eller som en egen rett alene.

Lag noen av disse dressingene 

Her finner du mange flere deilige saalater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gresk salat med poteter og tunfisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 boks
6 stk
1 stk
dill,frisk

Fremgangsmåte

Kok potetene møre og skrell dem om du synes det er nødvendig. Skjær dem i skiver.

Hell oljen av tunfisken og vask og skjær agurken i skiver.

Vask og skjær tomatene i båter.

Rens løken og skjær den i tynne ringer.

Vend forsiktig potetskivene med tunfisk, agurk, tomater, rødløk og oliven i en salatbolle.

Hakk mynte og dill og vend inn i salaten sammen med oregano, eddik og olivenolje.

Krydre salaten med salt og pepper og smuldre fetaost over salaten rett før servering.

Server salaten med godt grovt brød til.

Flere oppskrifter som inneholder tunfisk

Flere deilige salater

Lag noen av disse dressingene 

Her finner du mange flere deilige saalater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Sæson for god smak

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Appelsin-, rødbete- og rødløksalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

Dressing

Fremgangsmåte

Skjær skallet av appelsinene slik at du fjerner den hvite hinnen, og skjær dem i tynne skiver.
 
Ta vare på saften som danner seg og hell den over appelsinskivene. Finhakk løk og persille.
 
Bland sammen ingrediensene til dressingen og spe inn olivenoljen i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper.
 
Bland salaten med dressingen og la den stå og trekke en stund før servering.
 

Sendt inn av

Foto: JannHuizenga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Linseburger med sitronsyltet rødløk

Fremgangsmåte

Start med å koke grønne linser eller bruk ferdigkokte fra boks. La dem koke til de nærmest går i oppløsning, og la dem avkjøle seg i 10 minutter før du går videre.

Ha nøtter i matmølla og kjør til grov masse. Det skal ikke bli mel, men grove korn av nøtter. Ha over i en skål og sett til side.

Rens oliven for stein og kjør til grov masse i matmølla. Det skal ikke bli puré, men tydelige biter av oliven. Ha over i en skål og sett til side. 

Grovhakk løken og stek på middels varme i 1 ts olje til den er blank og myk og har sluppet mesteparten av fuktigheten. Grovhakk hvitløken og la surre med i panna i et par minutter mot slutten. Ha løkblandingen over i matmølla og la den avkjøle seg der.

Grovhakk soppen og stek den i tørr panne. Etter hvert vil den begynne å slippe væske, og den skal få steke til det igjen er helt tørt i pannen. Den kommer til å krympe masse og det er fint, poenget er å få ut all væsken. Når det har skjedd, ha soppen over i matmølla sammen med løkblandingen. 

Ha linsene over i panna for å få dampet ut fuktighet. De skal ikke steke, bare dampe fra seg noen minutter før de has oppi matmølla sammen med løken og soppen. 

Tilsett så alle krydderene i matmølla og kjør alt til en jevn blanding. Ha i nøtter og kikertmel mens matmølla går på lavt tempo og juster samtidig konsistensen med brødrasp eventuelt mer nøtter eller kikertmel. Den skal bli såpass fast at du lett kan forme kaker av den i hendene uten at den faller fra hverandre eller siger utover. Du kan også prøvesteke en burger i panna for å teste konsistensen.

Til å forme burgerne kan du bruke en utstikkerform som settes på et penslet bakepapir. Fyll med deig. Burgerne skal være ca 1 cm høye. 

Pensle burgerne med olje også på oversiden og sett bakebrettet i ovnen. Stek først i 15 minutter ved 200 grader og deretter 15 minutter til etter å ha snudd dem. Kjenn på dem med lett finger - den skal ikke sette igjen avtrykk. 

Sitronsyltet rødløk:
Strimle rødløken tynt. Press sitronsaften over. Tilsett litt olje. 

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Grønn Bonanza av den entusiastiske vegetarbloggeren Mia Frogner. Bloggen hennes heter da også Green Bonanza.

Se alle oppskriftene med bønner og linser her

Alt om pasta finner du her

Prøv en av våre oppskrifter på lasagne

Her finner du mange flotte vegetaroppskrifter

Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her

Hamburgerbrød slik som Hellstrøm vil at du skal lage de

Her finner du flere oppskrifter på hamburgere 

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Josefin Linder

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Burger med glasert rødløk

Fremgangsmåte

Burger:
Del medisterdeig i porsjoner og form til burgere. Krydre med salt og pepper. Stek burgere i en varm stekepanne med smør til de er gjennomstekte, ca. 5 minutter på hver side.

Glasert løk:
Rens rødløk, del i to og skjær i tynne skiver. Stek løkskiver i en stekepanne med smør til den er myk. Ha på sukker og la det smelte. Hell i balsamicoeddik og vann, kok inn til væsken er tykk og har redusert til ca. halvparten.  

Eple- og sellerisalat:
Bland sammen eple og selleri, tilsett crème fraîche og bladpersille. Smak til med salt og pepper.

Skal du kutte eple til flere porsjoner kan du legge eplestrimlene i en bolle med kaldt vann og noen dråper sitron. Da unngår du at de blir misfarget. 

Varm burgerbrød. Anrett eple- og sellerisalat på brød, legg på burger og topp med glasert rødløk.

Godt over 50 oppskrifter på brugere finner du her

Hamburgerbrød slik som Hellstrøm vil at du skal lage de

Her finner du flere oppskrifter på hamburgere 

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Matprat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Bresert kalvebryst med løksaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

Kalvebryst
1 stk
0.5 stk
0.5 ss
sort pepper, hel
3 stk
timian, kvister
3 l
stk
Løksaus
50 g
40 g
Rotgrønnsaker
1 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Kalvebryst:

Grønnsakene vaskes, renses, skrelles og kuttes grovt.

Oksebryst kokes/trekkes mørt med grønnsaker, krydder og vann I ca. 2 til 2 1/2 time.

Skjær så brystet opp i fine stykker.

Løksaus:

Lag karamell av sukkeret og spe på med eddiken, reduser dette ned til en sirup. Tilsett kraft fra brystet, kok opp og reduser ned innholdet I kjelen til det er en sirup, monter så inn smør og mel. Smak til med evt. litt sitronsaft/sukker for å få sausen sursøt, salt og pepper.

Rotgrønnsaker:

Alle grønnsakene vaskes, skrelles og kuttes grovt.

Kokes så møre i kraften fra kalvebrystet hver for seg.

 Se flere spennende kalveoppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av

Foto: Eidsvoll 1814

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Coq au vin

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

50 cl
100 g
sideflesk, lettsaltet
Jevning

Fremgangsmåte

Skrell løken og del hver løk i to. Børst soppen og del hver i to.

Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Brun dem i varm steikepanne. Kvern litt salt og pepper over og legg kyllingstykkene oppi en stor gryte sammen med rødvin, hvitløk, laurbær, timian og tomatpuré. Tilsett vann/kraft. Skru på platen og kok opp. Skru ned varmen og la retten småkoke i minst 30-40 minutter under lokk. Skjær opp flesket og stek det i pannen. Legg fleskebitene deretter på et kjøkkenpapir for at overflødig fett skal suges opp. Legg dem så i gryta. Skyll steikepannen godt og varm opp litt olje.

Fres løk og sopp i pannen. Kvern over litt salt og pepper og ha løk- og soppblandingen oppi gryta. Lag jevning ved å røre smør og maizena jevnt. Når kjøttet er mørt, tas noe av kraften opp og jevningen piskes inn. Hell dette tilbake i gryta og kok opp. La trekke noen minutter til før du serverer den med kokte poteter, ris eller brød samt eventuelt dampete sukkererter, grønne erter eller aspargesbønner.

Flere deilige retter med kylling

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Sjømannsbiff med mørkt øl

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

600 g
rundbiff eller bankekjøtt av storfe, i skiver
1 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Legg kjøttet mellom to lag plastfilm på en skjærefjøl.

Bruk den brede siden av en stor kniv, en tresleiv eller liknende og bank kjøttskiver ca. 1 cm tykke. Del dem i to.

Brun kjøttet i flere omganger i en varm stekepanne med smør eller margarin. Krydre med salt og pepper, og legg ferdig brunet kjøtt over på en tallerken.

Kok ut stekepannen med buljong, og ta vare på den.

Stek løken raskt i smør til den er lett brunet.

Legg potet, kjøtt og løk lagvis i en vid gryte (legg potet underst og øverst). Krydre poteter med salt mellom lagene.

Hell buljong over tilslutt. Kok opp, sett på lokk og senk varmen.

La gryten småkoke på svak varme i ca. 45 minutter til potetene er myke og kjøttet mørt.

Dryss over hakket persille og server med tyttebærsyltetøy.

Tips: Gryten kan også lages i ovnen. Varm ovnen til 130 grader. Sett lokk på gryten og plasser den midt i ovnen i 1-2 timer, eller til kjøttet og potetene er ferdige.

Herlige gryteretter ligger her

Oppskrifter med biffkjøtt

 Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: Matprat/Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

  

Moderne seibiff med blomkålkrem, syltet og sprø løk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

800 stk
renskåret seirygg
Blomkålkrem
stk
1 ts
Løkmarmelade
1 stk
Syltet småløk
2 stk

Fremgangsmåte

Kutt seien i fine porsjonstykker. Dekk seistykkene med grovsalt og la ligge i 8 minutter. Skyll av saltet og klapp fisken tørr.

Kutt loffen på oppskjærsmaskin i 2-3 mm tykke skiver, og legg en på hvert seistykke. Stek seien med loffen ned i litt olje over middels varme til gyllen skorpe. La hvile i fem min.

La fiskestykkene steke ferdig i ovn på 200 grader i ca fem min. Server på blomkålkrem og løkmarmelade.

Blomkålkrem:
Kutt blomkålen i små buketter. Fjern stilken, og dekk den med melk. Kok blomkålen mør i melk og kjør den til glatt konsistens i foodprosessor sammen med kremost, salt og limesaft.
 
Løkmarmelade:
Skrell løken og kutt løken i småterninger som du freser blank i smør. Tilsett balsamico og kok ned. Tilsett rødvin og kok ned ytterligere sammen med sukkeret til det får en tykkere konsistens (marmelade).

Smak til med litt limesaft og salt.

Syltet småløk:
Rens de resterende 12 sjalottløkene og kok dem hele i hvit balsamicoeddik, hvitvin og sukker til de er møre.

Ta dem av og kok videre ned vesken til sirup. Vend så inn løkene før servering.

Pynt hele retten med litt gressløk og løkring.

Løkring:
Kutt små ringer av løk. La dem trekke i lunken lake av sukker/salt natten over. Klapp løken tørr og ha dem i en pose med litt mel.

Ta dem opp av posen og rist av overflødig mel, pisk sammen ett egg og dypp løkringene i dette. Ha løkringene over i en bolle med brødsmuler og dekk godt før du dypper ringene i egg og brød en gang til (dobbeltpaneres).

Løkringene frityrstekes i nøytral olje på ca 180 grader til gyldne.

Tips: Dersom du ikke har en påleggsmaskin, kan du gjerne fryse brødet og skjære skivene fint med en vanlig brødkniv i stedet. Brødsmuler lager du lett selv ved å kjøre restene av brødet i en foodprosessor til fine smuler.

Her finner du flere fristende seioppskrifter

Tips: Du kan selvsagt bruke torsk om du heller vil ha det.

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Lauritzen & Westhammer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Stekt seifilet med løksmør og potetstappe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 ss
Løksmør
150 g
Hvitløkspotetstappe
8 stk
50 g

Fremgangsmåte

Strø salt på fisken ca. 1 time før tilberedning og sett den til side.

Stek fiskestykkene med skinnsiden ned i en panne med olje og smør. Snu den ikke, men stek den ca. 10 minutter fortsatt med skinnsiden ned i pannen.

Løken kokes i smør med hvitløk og estragon til smøret begynner å bli brunt.

Smak til med soyasaus og hold smøret varm uten å koke.

Kok hvitløk i smøret på svak varme uten at det tar farge i ca. 10 minutter.

Kjør deretter hvitløken i smøret med 1 dl kremfløte og bruk gjerne en stavmikser

Potetene skrelles, kokes og dampes slik at de blir melne. Mos dem med en el-visp eller en potetstapper i kjelen.

Visp inn hvitløkskremen i potetmosen og spe på med resten av den varme kremfløten. Smak til med salt og kvernet pepper. 

Server revene gulrøtter til fisken.

Her finner du mange oppskrifter med sei

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Pulled laks med syrlig rødløk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Laks
Syltet agurk
1 stk
1 dl
0.25 ts
Syrlig rødløk
2 stk

Fremgangsmåte

Laks:
Hakk korianderstilkene. Bladene sprarer du til pynt. Bland hakket koriander, soya, paprika, spisskummen og hakket hvitløk i en bolle. Legg laksen i en form og hell marinaden over. La stå minst en time.

Ta laksen ut av marinaden og tørk med kjøkkenpapir. Grill eller stek kjøttsiden først. Snu deretter og grill eller stek skinnsiden, men da under lokk i 10 minutter. Legg laksen på et serveringsfat og «dra» den fra hverandre med en gaffel. Dryss korianderblader på.

Syltet agurk:
Skjær agurken med ostehøvel og bland med saltet i en bolle. La stå under press i ca 30 minutter. Klem ut væsken. Bland eddik, vann, sukker og krydder i en bolle og rør til sukkeret er oppløst. Ha oppi agurken og bland godt. La stå i minst 1 time. 

Syrlig rødløk:
Skjær løk i tynne skiver, ha på salt og lime. Bland godt og la stå i minst 1 time, eller helst over natten. 

Tips:
Server med rødløk, agurk, salat, rømme og brød eller ovnsstekt potet.

Her finner du mange andre oppskrifter med laks

Skal du grille laks er oppskriftene her

Her finner du veldig mange oppskrifter på laks, ørret og røye

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ostesmørbrød med, bacon, pære og karamellisert løk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 ss

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en stekepanne på lav varme og ha i løk i skiver, honning og eddik. Stek under omrøring til løken er karamellisert. Det tar ca 20 minutter.

Ta av platen og avkjøl.

Sprøstek baconet.

Varm en stekepanne eller toaster/sandwichjern til middels varme. Smør litt sennep på 4 av skivene.

Legg på osteskiver, pæreskiver, løk, stekt bacon og så enda en skive osteskive på toppen.

Smør litt smør på topplokket, snu forsiktig og smør litt under også.

Legg i pannen og stek til de er pent gylne og osten har smeltet.

Del ostesmørbrødene i to og server dem varme, gjerne med en liten salat til. For en kraftigere middag kan ostisene serveres som tilbehør til for eksempel sjampinjongsuppe.

Tips: Bruker du stekepanne er det smart å trykke lett med en stekespade på toppen av skivene mens du steker.

Lyst til å lage et annet smørbrød?

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Posjert torsk med pepperrot, dillvinagrette, sprø løk & potetchips

Fremgangsmåte

Strø grovt salt på torskefileten og la den ligge i 10 minutter.

Skyll fileten i kaldt vann og tørk den på kjøkkenpapir.

Ta av litt av dillen til pynt og kutt resten av dillen grovt opp og ha den sammen med oljen i en blender. Kjør sammen til en glatt røre.

Ha blandingen over i en kjele og kok opp, la den koke i ca fire minutter til den er klar og grønn i fargen. Sil oljen og sett den til avkjøling.

Skjær løk og mandel løvtynt, helst på en mandolin eller en annen kjøkkenmaskin. Friter de tynne skivene i olje på 160 grader (bruk gjerne et termometer).

Kok opp laken til fisken og ha fiskestykkene oppi. La fisken trekke (posjere) på 78 grader i ovn eller kjele til den skiver seg.

Server fisken med revet pepperot og dillsalat med sprø potet og løk.
 
Tips: Vinaigretten skal være irrgrønn, og den henter fargen fra dillen. Dersom dillen ikke har nok farge, kan du tilsette litt spinat som gir en dyp grønnfarge, men lite smak.
 
Denne retten kan også serveres som forrett - beregn da halv mengde pr person.
 
 
 

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Koteletter med rødløksmarmelade

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Rødløksmarmelade
0.5 ts
0.5 ts
Tilbehør

Fremgangsmåte

Brun kotelettene raskt i varm panne og dryss på salt og pepper.

Ta pannen vekk fra platen og la dem etterstekes med lokk over ¾ av pannen i ca 5 minutter.

Kutt rødløken i ringer og stek den i en panne på middels varme til løken er myk.

Sett opp temperaturen på platen. Ha i rødvinseddik og la den koke inn.

Tilsett appelsinmarmelade og la det bli lett karamellisert.

Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann til de er møre men fortsatt sprø.

Serveres med kokt ris.

Flere oppskrifter på koteletter finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Veslemøy Vråskar

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Frityrstekte løkringer

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 dl
1 ts

Fremgangsmåte

Skrell og del løken i skiver. Tykkelsen bestemmer du selv. Tykkere ringer gir med tyggemotstand. Tynnere ringer gir et mer delikat resultat.

Hell over melk og la stå i noen minutter.

Varm opp oljen i en kjele som tar 2,5 liter til 175 grader. Hvis du bruker en større kjele må du ha mer olje.

Bland hvetemel, salt og pepper. Ta opp løkringene, rist av overflødig melk og dypp i melblandingen. Pass på at melet dekker godt, men rist av overflødig mel.

Frityrstek noen av gangen i 1-3 minutter avhengig av tykkelse på løkskivene eller til de er pent gylne. Legg på tørkepapir. 

Dryss over fingersalt. Server med hjemmelaget ketchup eller aioli

Her finner du flere småretter til koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: bhofack2

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Paprika- og løkchutney

Fremgangsmåte

Skrell løken, og kutt den i terninger.

Skyll paprikaen, ta ut kjernene og kutt i biter.

Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og del det i båter.

Skyll chilien, og kutt i terninger.

Varm opp oljen i en gryte, og ha i grønnsakene og eplet. Fres i et par minutter. Tilsett sirup, eddik, salt og paprikapulver, og la koke under lokk i 20 minutter. Ta av lokket, og kok videre i 10 minutter.

Tilsett syltesukkeret og pepperkornene, og kok i 3–4 minutter. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Syltet løk

Fremgangsmåte

Kok opp vann og legg løkene oppi et øyeblikk.

Hell av og skyll i kaldt vann.

Skrell løkene og fyll i rengjorte glass sammen med krydderene.

Kok opp eplesidereddik og sukker. Rør til sukkeret er oppløst og hell over løken.

Sett på lokk mens det er varmt og sett til avkjøling. Etter en uke er løken klar til å brukes. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Difydave

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ost- og løkpai

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Paibunn
125 g
2 ss
Fyll
2 stk
1 ts
0.5 ts
5 stk
3 dl

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter.

Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Stek bunnen ved 200 grader i 12 - 15 minutter til den er litt gyllen.

Surr strimlet løk så vidt i en panne (til den blir blank) og ha den i det ferdige paiskallet.

Bland egg, melk, timian, salt og pepper og hell blandingen over løken. Dryss over revet ost.

Stek paien videre ved 180 grader i ca. 25 minutter til eggeblandingen er stiv.

Server paien varm med en frisk salat ved siden av.

Vi har enda flere supre oppskrifter på pai

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Soløye

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Legg hakkede ansjosfileter i en ring midt på hver tallerken. Ringen skal være så stor at en eggeplomme får plass i midten.

Legg løk, kapers og rødbete i ring utenfor ansjosen, og plasser eggeplommen i midten. Dryss over litt gressløk og server.

Her finner du mange oppskrifter på småretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Matprat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Piroger med kjøtt, løk og sopp

Fremgangsmåte

Ha mel og salt i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Tilsett vann og egg og bland godt.

Ha i melet og elt godt sammen for hånd eller i kjøkkenmaskin til den er myk og elastisk. Når deigen er nesten ferdig tilsettes romtemperert smør skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.

Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter.

Fyllet:
Lag fyllet mens deigen hever. Stek løk og sopp i smør til løken er blank og soppen er lettstekt.
 

Ha i karbonadedeigen og stek videre til kjøttet er gjennomstekt. Tilsett finnhakket persille. Smak til med salt og pepper. Avkjøl fyllet.

Slik lager du piroger:
Ha deigen ut på melet bakebord. Del deigen i 18 like deler og trill til boller. Kjevle eller trykk til små runde lefser ca ½ cm tykke.

Fordel ca 1 ss fyll på den ene siden og brett den andre halvparten av deigen over. Trykk kantene på pirogene godt sammen med en gaffel.

Sett pirogene på en stekeplate med bakepapir og la dem heve i ca. 10 minutter.

Pensle pirogene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter til de er gyldne.

Tips: Server pirogene nystekte med frisk salat og rømme som tilbehør. Pirogene kan gjerne fryses. Tin pirogene i romtemperatur og lun dem ved 200 grader i 5 minutter før servering.

Her er flere oppskrifter på piroger

Flere deilige bakverk

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Hvalgryte med sambal og karri

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i strimler og ha det i en gryte.

Ha i løken, soyasaus, salt, muskat, karri og sambal og rør godt om. Bland inn hvitløk og hell over sherry.

Rør godt og la kjøttet marinere kaldt i minst 12 timer.

Rør sammen vann og hvetemel, tilsett dette til hvalgryten og kok opp gryten.

La gryten småkoke i ca 40 minutter og spe med vann om nødvendig. Smak til med salt og sambal.

Server hvalgryten med kokt ris ved siden av.

Se alle våre oppskrifter med hvalkjøtt

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Hvalbiff med løkkompott

Fremgangsmåte

Skrell løk og skjær i ringer/strimler. Brun løken lett i litt smør i panne. Kok ut av pannen med eddik/kraft. Ha løken og utkoket i en ildfast form og sett det i stekeovnen.

Skjær kjøttet i biffer og brun dem i raskt i smør på alle sider. Når det står igjen ca. 6 minutter av ovnstiden, legges biffene inn og får steke med den siste tiden.

Ha løk/kraft fra formen i en kjele. Pisk smøret forsiktig inn. Smak til med salt og pepper. Ta løken opp. Fordel biffene på varme tallerkener. Og fordel løkkompotten på toppen.

Ha gode poteter og den silte sjyen fra løken i tillegg.

I stekeovnen ved 200 grader i 20-30 minutter (for løken). Kjøttet er med de siste 6 minuttene.

Her finner du mange deilige retter med hval

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potet- og jordskokkrøsti

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 stk

Fremgangsmåte

Skrell og riv poteter og jordskokker grovt. Finsnitt løken.

Bruk kjøkkenpapir og klem ut så mye væske som mulig. Bland godt og krydre med salt og pepper.

Smelt halvparten av smøret i en stekepanne og la det bli ordentlig varmt uten at det blir brunt.

Legg de revne grønnsakene i stekepannen og trykk dem ut til en jevnt tykk kake.

Stek røstien ved middels varme i 6-8 minutter på hver side. Klem den sammen et par genger under stekingen slik at den setter seg.

Bruk en stor tallerken eller et lokk som hjelp når du skal snu den. Røstien kan godt stekes ferdig i god tid og varmes i stekeovnen.

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Alle oppskriftene med poteter du kan tenke deg

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Potet- og løkform

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

8 stk
2 stk

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Løken og hvitløken renses og deles i så tynne skiver som mulig.
 
Smør en ildfast form og legg poteter, løk og hvitløk lagvis. Drypp olje over og dryss over salt og pepper samt friskhakket oregano. 
 
Stekes ved 225 grader i 30-40 minutter til poteter og løk er møre. Skru eventuelt ned temperaturen noe eller legg over litt alu-folie mot slutten slik at løken ikke blir for mye stekt.
 
Tips:
Du kan bruke rødløk for å gi retten mer farge. Du kan godt bruke rosmarin i stedet for oregano.
 

Sendt inn av

Foto: GMVozd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering: