Godbiter i pollisten
Slik skal virkelig god barbera smake

Slik skal virkelig god barbera smake

Baroloeksperten Elvio Cogno kan ikke uventet sin barbera også. Og det veldig godt.
Aase E. Jacobsen
01 November 2015 - 01:37

Elvio Cognos toppbarbera Cogno Barbera d´Alba Pre-Phylloxera 2012 finnes bare i veldig små kvanta, det gjelder så vel normalflaske som magnum. Og den har sin pris. Men den har et raffinement som er få andre barberaer forunt. Den store konsentrasjonen kommer av de eldgamle vinstokkene som gir frukten. De er ikke podet, derav navnet «pre-phylloxera».


Ekstra vellykket i 2012

At disse plantene ikke ble angrepet av vinlusa, skyldes at vokser i et sand- og kalkholdig jordsmonn hvor den ikke overlever. Denne parsellen er mikroskopisk med drøyt 1000 planter og en årlig produksjon på 2000 flasker. Så vi er egentlig veldig heldige som får tak i en så sjeldent eksklusiv vin her oppe i nord.

Om den er for dyr eller du ikke får tak i den , er det god trøst i Cognos langt mer tilgjengelige Barbera d'Alba Bricco Dei Merli 2012 som slett ikke er et mindreverdig alternativ. Derimot en veldig seriøs vin som samtidig er litt mer drikkeklar enn sin storebror. Men som like fullt har et godt lagringspotensial. Og som stråler litt ekstra i 2012-årgangen. Barbera er en varmekjær drue, men for mye kan gi veldig høye sukkerverdier og resulterende høy alkohol. Cognos barberaer klarte seg godt i 2012, men det kan virke umulig å komme under 14 prosent i dagens Piemonte-klima.

Fikser egentlig alt like godt

Cogno-familien, representert ved fjerde, snart femte generasjon, lager selvsagt også dolcetto, Dolcetto d'Alba Vigna del Mandorlo 2013, på samme måte hvilket betyr gjæring i ståltanker og modning i store slavonske eikefat, dog litt kortere tid enn for barberaen. Og deres hvitvin Anas Cëtta 2013 av den lokale druen nascetta, er et interessant bekjentskap og en perfekt start på en piemontesisk helaften.

Den bør helst avsluttes med Cognos raffinerte baroloer, fra vinmarken Pernice eller Ravera, hvor også vingården ligger. Er du rask, finnes det fortsatt noen flasker igjen av Ravera 2010 og 2008 magnum på en håndfull polutsalg som CC Vest, Aker Brygge og Bodø.

Cognos vinkjeller ligger i Novello, midt i Barolo-paradis.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her