Godbiter i pollisten
Så mye vin for pengene er sjelden kost

Så mye vin for pengene er sjelden kost

Denne portugiseren tåler dessuten svært lang lagring. Hvis du klarer å holde fingrene unna.
Aase E. Jacobsen
15 April 2016 - 14:28

For Luís Pato Vinhas Velhas 2009 smaker som en kraftpakke skal gjøre allerede. Stor konsentrasjon, flott frukt, super syre og ikke minst god fasthet fra tanninene gjør at dette er en vin for måltidet. Og ikke hvilke som helst retter. Her må du trå til med animalsk fett, eller i hvert fall konsentrerte smaker om du ikke vil ha kjøtt.

Har fått seks år på seg allerede

Luís Patos røde viner av druen baga er laget for å tåle et langt opphold i kjelleren. Denne druen er kjent for sine tanniner, som i tidligere tider trengte lang tid på å gi drikkeklar vin. Men med dagens vinmakingsteknikker er vinen nytbar langt tidligere. Nå er ikke denne vinen helt fersk, den har tross alt fått seks år på seg og bruker du en karaffel hjelper du den til å åpne seg enda mer.

Den er bare en av flere lekkerbiskener signert denne vinmagikeren fra det litt bortgjemte Bairrada.

Luis Pato omgitt av sine gamle vinstokker.

 

Tidligere har jeg minnet om hans hvitviner som gir chablis god konkurranse, men til en annen pris.

Hvitt røverkjøp

Den hvite parallellen til ukens godbit, Luís Pato Vinhas Velhas Branco 2014, er et helt fantastisk godt kjøp. At den ikke har flere tilhengere - enn si koster mer - skyldes nok at Bairrada (eller Portugal) ikke er kjent som en kilde for hvitvin med stort potensial. Men også at druemiksen for de aller fleste er helt ukjent. Samtidig er den et uttrykk for hvor mye spennende som kan skjule seg bak en noe anonym kilde.

Baga som gir både svært lagringsdyktig rødvin og superfrisk og parfymert musserende.

 

Hvis du vil ha tips om flere vinkupp, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Torskemiddagen blir vårlig grønn og full av smak med denne oppskriften
Dagens rett

Torskemiddagen blir vårlig grønn og full av smak med denne oppskriften

Retten klarer seg utmerket godt med bare torsk og salsa verde. Men kjører du løpet helt ut, blir du rikelig belønnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her