Dagens rett

Skrei med gresskarpuré, soyasjysaus og råstekte ingefærgrønnsaker

Så nydelig mat som dette fortjener alle på valentinsdagen
Foto: (Godfisk.no)

Så nydelig mat som dette fortjener alle på valentinsdagen

Av torsk blir du dorsk, kanskje det er derfor skrei som er enda mer potent er den perfekte ingrediens i et valentinsmåltid.
14 Februar 2023 - 01:00

Skrei er på topp nå, og fastere fisk enn dette skal du lete lenge etter. Den er derfor perfekt til å kombinere med smaksrike ingredienser som i denne oppskriften.

Men også fordi skrei som annen fisk etter lettfordøyelig. Og det er jo en fordel på en dag som valentinsdagen. 

Se våre andre oppskrifter med skrei

Skrei med gresskarpuré, soyasjysaus og råstekte ingefærgrønnsaker

Skrei med gresskarpuré, soyasjysaus og råstekte ingefærgrønnsaker

Fremgangsmåte

  1. Gresskarpure med ingefær: Hvis ønskelig, kan denne pureen kan lages et par dager i forveien.
  2. Del sitrongresset i to på langs slik at den henger sammen i roten, skrell hvitløk og ingefær. Ha dette i kjelen sammen med gresskarbiter uten skall og chili.
  3. Dekk med vann, ca 1 liter.
  4. Kok under lokk i 30 minutter, til gresskaret er helt mørt.
  5. Hell av kokevannet i en bolle, noe av kokekraften skal tilsettes under miksingen.
  6. Plukk ut sitrongresset, chili og ingefærbitene, kast disse.
  7. Miks sammen gresskaret og hvitløken med stavmikser.
  8. Tilsett noe av kokevæsken under miksingen slik at man får en fin og silkemyk pure.
  9. Rør inn smøret når pureen varmes opp til servering, smak til med limesaft og salt. Denne pureen trenger ikke pepper.
  10. Soyasjysaus: Kutt chilien i tynne skiver.
  11. Ha alle ingrediensene utenom smøret i en liten kjele og kok dette til cirka 50% av væsken er fordampet og sausen begynner å bli fyldig og blank. Det tar ca 5 min.
  12. Rør inn smøret og server.
  13. Skrei: Del ryggstykket på langs og dryss over saltet.
  14. Varm en stekepanne til den er god og varm.
  15. Ha i klaret smør* og legg skreien med snittsiden ned i smøret.
  16. La skreien steke 5-7 minutter kun på denne ene siden uten å snu den.
  17. Følg gjerne med på stekskorpen underveis, den skal bli gyllen og litt sprø.
  18. Når skreien har fått denne skorpen er den sannsynligvis ferdig stekt.
  19. Sjekk om den flaker seg/gir litt etter når du klemmer forsiktig på den.
  20. Råstekte ingefærgrønnsaker: Råstek alle grønnsakene på høy varme i olivenolje.
  21. Dryss over salt og finhakket hvitløk og ingefær mot slutten av stekingen.
  22. Liker du koriander er det også godt sammen.
  23. Legg en stor skje pure på en varm tallerken og dra pureen litt utover med skjeen slik at det blir plass til å legge de råstekte grønnsakene og skreifileten fint oppå.

*Klaret smør er perfekt til steking av skrei. Man får en ren gyllen og sprø steikeskorpe uten brune svidde prikker. Smelt smør og hell av det klare gule fettet på toppen fra væsken som ligger igjen i bunnen. I dette fettet kan man steke på høy varme uten at skreien smaker eller ser svidd ut.

Her finner du mange andre deilige skreiretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her