Særpreget og spennende

Disse to vinene både kommer fra utenfor allfarvei og smaker slik. Herlig annerledes.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2010 - 15:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om det er de mange ostene som produseres i Frankrike som ble trukket frem av de Gaulle i sin tid for å beskrive hvor sammensatt dette landet er også rent politisk, så kunne han like godt brukt vinen som eksempel. For franskmennene har så mange bortgjemte vinområder med sære druer, at det er en egen jobb bare å holde styr på dem.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og en like stor glede å oppdage nye. Spesielt når de er tilgjengelig i de fleste polutsalg. Som de to vinene fra Domaine de Montrieux tilhørende appellasjonen Coteaux du Vendômois og basert på druen pineau d'aunis. For å begynne med geografien først, så er dette en mikroappellasjon på bare 152 hektar i Loire-dalen. Men den ligger ikke ved elven Loire, men ved elven Loir som renner parallelt med sin mer kjente fetter.

Før-phylloxera
Langs breddene dyrkes altså pineau d'aunis som er en veldig gammel druesort i området. Første gang vinen nevnes er i et skrift fra rundt år 1000   hvor Henrik I blir tilbudt den for å leske strupen. Den gang het området Mont-rieux. Akkurat som produsenten av "våre" to utgaver. Som altså skiller seg ganske mye fra den generelle oppfatningen av pineau d'aunis-vin som er en lett og forfriskende rødvin. Det er også en av grunnene til at den er mest populær som rosévin.

Men både Dom. de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008 (10756) og Domaine de Montrieux Vin de Table "Verre des Poetes" 2008 (80468) gjør altså dette renomméet til skamme. For de har både mye smak og kraft. Ikke minst har produsenten, Emile Heredia, klart å få frem veldig mye av druens krydder/pepper- og urtekarakter. Samt gode syre og store fasthet. Det er takket være en kombinasjon av biodynamisk dyrking og gamle vinstokker fra de beste eksponeringene. Enkelte parseller har sågar plantemateriale fra før phylloxera.

Super til grill
Spesielt er alderen på vinstokkene viktig for å oppnå en slik kraft for denne druetypen. Årsaken ligger i at mesteparten av de drøyt 400 hektar med pineau d'aunis som fortsatt finnes i Frankrike stammer fra en og samme klone plantet på 70-tallet. Den gang var det avkastning for alle penga, og med det har mye av særpreget gått tapt. Heredia har valgt tett beplanting av vinmarkene, opp mot 8500 planter pr hektar. Det gir en avling på litt mer enn en halvflaske pr plante, og det er ekstremt lavt. Men så blir det mye smak i den endelige vinen.

Forskjellen på de to vinene er liten, men Vin de Table-utgaven henter sine druer fra mer enn 100 år gamle vinstokker som vokser utenfor AOC-området. Den oppleves som litt mer laid-back og lettdrikkelig enn den andre. Begge har masse mørke bær og urter, i retning "hostesaft", samt jordsmonnspreg til felles. Og et middels lagringspotensial. Men hvorfor vente. Det er jo nå det er grillsesong!

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her