Særpreget og spennende

Disse to vinene både kommer fra utenfor allfarvei og smaker slik. Herlig annerledes.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2010 - 15:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om det er de mange ostene som produseres i Frankrike som ble trukket frem av de Gaulle i sin tid for å beskrive hvor sammensatt dette landet er også rent politisk, så kunne han like godt brukt vinen som eksempel. For franskmennene har så mange bortgjemte vinområder med sære druer, at det er en egen jobb bare å holde styr på dem.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og en like stor glede å oppdage nye. Spesielt når de er tilgjengelig i de fleste polutsalg. Som de to vinene fra Domaine de Montrieux tilhørende appellasjonen Coteaux du Vendômois og basert på druen pineau d'aunis. For å begynne med geografien først, så er dette en mikroappellasjon på bare 152 hektar i Loire-dalen. Men den ligger ikke ved elven Loire, men ved elven Loir som renner parallelt med sin mer kjente fetter.

Før-phylloxera
Langs breddene dyrkes altså pineau d'aunis som er en veldig gammel druesort i området. Første gang vinen nevnes er i et skrift fra rundt år 1000   hvor Henrik I blir tilbudt den for å leske strupen. Den gang het området Mont-rieux. Akkurat som produsenten av "våre" to utgaver. Som altså skiller seg ganske mye fra den generelle oppfatningen av pineau d'aunis-vin som er en lett og forfriskende rødvin. Det er også en av grunnene til at den er mest populær som rosévin.

Men både Dom. de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008 (10756) og Domaine de Montrieux Vin de Table "Verre des Poetes" 2008 (80468) gjør altså dette renomméet til skamme. For de har både mye smak og kraft. Ikke minst har produsenten, Emile Heredia, klart å få frem veldig mye av druens krydder/pepper- og urtekarakter. Samt gode syre og store fasthet. Det er takket være en kombinasjon av biodynamisk dyrking og gamle vinstokker fra de beste eksponeringene. Enkelte parseller har sågar plantemateriale fra før phylloxera.

Super til grill
Spesielt er alderen på vinstokkene viktig for å oppnå en slik kraft for denne druetypen. Årsaken ligger i at mesteparten av de drøyt 400 hektar med pineau d'aunis som fortsatt finnes i Frankrike stammer fra en og samme klone plantet på 70-tallet. Den gang var det avkastning for alle penga, og med det har mye av særpreget gått tapt. Heredia har valgt tett beplanting av vinmarkene, opp mot 8500 planter pr hektar. Det gir en avling på litt mer enn en halvflaske pr plante, og det er ekstremt lavt. Men så blir det mye smak i den endelige vinen.

Forskjellen på de to vinene er liten, men Vin de Table-utgaven henter sine druer fra mer enn 100 år gamle vinstokker som vokser utenfor AOC-området. Den oppleves som litt mer laid-back og lettdrikkelig enn den andre. Begge har masse mørke bær og urter, i retning "hostesaft", samt jordsmonnspreg til felles. Og et middels lagringspotensial. Men hvorfor vente. Det er jo nå det er grillsesong!

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her