Særpreget og spennende

Disse to vinene både kommer fra utenfor allfarvei og smaker slik. Herlig annerledes.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2010 - 16:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om det er de mange ostene som produseres i Frankrike som ble trukket frem av de Gaulle i sin tid for å beskrive hvor sammensatt dette landet er også rent politisk, så kunne han like godt brukt vinen som eksempel. For franskmennene har så mange bortgjemte vinområder med sære druer, at det er en egen jobb bare å holde styr på dem.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og en like stor glede å oppdage nye. Spesielt når de er tilgjengelig i de fleste polutsalg. Som de to vinene fra Domaine de Montrieux tilhørende appellasjonen Coteaux du Vendômois og basert på druen pineau d'aunis. For å begynne med geografien først, så er dette en mikroappellasjon på bare 152 hektar i Loire-dalen. Men den ligger ikke ved elven Loire, men ved elven Loir som renner parallelt med sin mer kjente fetter.

Før-phylloxera
Langs breddene dyrkes altså pineau d'aunis som er en veldig gammel druesort i området. Første gang vinen nevnes er i et skrift fra rundt år 1000   hvor Henrik I blir tilbudt den for å leske strupen. Den gang het området Mont-rieux. Akkurat som produsenten av "våre" to utgaver. Som altså skiller seg ganske mye fra den generelle oppfatningen av pineau d'aunis-vin som er en lett og forfriskende rødvin. Det er også en av grunnene til at den er mest populær som rosévin.

Men både Dom. de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008 (10756) og Domaine de Montrieux Vin de Table "Verre des Poetes" 2008 (80468) gjør altså dette renomméet til skamme. For de har både mye smak og kraft. Ikke minst har produsenten, Emile Heredia, klart å få frem veldig mye av druens krydder/pepper- og urtekarakter. Samt gode syre og store fasthet. Det er takket være en kombinasjon av biodynamisk dyrking og gamle vinstokker fra de beste eksponeringene. Enkelte parseller har sågar plantemateriale fra før phylloxera.

Super til grill
Spesielt er alderen på vinstokkene viktig for å oppnå en slik kraft for denne druetypen. Årsaken ligger i at mesteparten av de drøyt 400 hektar med pineau d'aunis som fortsatt finnes i Frankrike stammer fra en og samme klone plantet på 70-tallet. Den gang var det avkastning for alle penga, og med det har mye av særpreget gått tapt. Heredia har valgt tett beplanting av vinmarkene, opp mot 8500 planter pr hektar. Det gir en avling på litt mer enn en halvflaske pr plante, og det er ekstremt lavt. Men så blir det mye smak i den endelige vinen.

Forskjellen på de to vinene er liten, men Vin de Table-utgaven henter sine druer fra mer enn 100 år gamle vinstokker som vokser utenfor AOC-området. Den oppleves som litt mer laid-back og lettdrikkelig enn den andre. Begge har masse mørke bær og urter, i retning "hostesaft", samt jordsmonnspreg til felles. Og et middels lagringspotensial. Men hvorfor vente. Det er jo nå det er grillsesong!

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her