Særpreget og spennende

Disse to vinene både kommer fra utenfor allfarvei og smaker slik. Herlig annerledes.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om det er de mange ostene som produseres i Frankrike som ble trukket frem av de Gaulle i sin tid for å beskrive hvor sammensatt dette landet er også rent politisk, så kunne han like godt brukt vinen som eksempel. For franskmennene har så mange bortgjemte vinområder med sære druer, at det er en egen jobb bare å holde styr på dem.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Og en like stor glede å oppdage nye. Spesielt når de er tilgjengelig i de fleste polutsalg. Som de to vinene fra Domaine de Montrieux tilhørende appellasjonen Coteaux du Vendômois og basert på druen pineau d'aunis . For å begynne med geografien først, så er dette en mikroappellasjon på bare 152 hektar i Loire-dalen. Men den ligger ikke ved elven Loire, men ved elven Loir som renner parallelt med sin mer kjente fetter.

Før-phylloxera
Langs breddene dyrkes altså pineau d'aunis som er en veldig gammel druesort i området. Første gang vinen nevnes er i et skrift fra rundt år 1000   hvor Henrik I blir tilbudt den for å leske strupen. Den gang het området Mont-rieux. Akkurat som produsenten av "våre" to utgaver. Som altså skiller seg ganske mye fra den generelle oppfatningen av pineau d'aunis-vin som er en lett og forfriskende rødvin. Det er også en av grunnene til at den er mest populær som rosévin.

Men både Dom. de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008 (10756) og Domaine de Montrieux Vin de Table "Verre des Poetes" 2008 (80468) gjør altså dette renomméet til skamme. For de har både mye smak og kraft. Ikke minst har produsenten, Emile Heredia, klart å få frem veldig mye av druens krydder/pepper- og urtekarakter. Samt gode syre og store fasthet. Det er takket være en kombinasjon av biodynamisk dyrking og gamle vinstokker fra de beste eksponeringene. Enkelte parseller har sågar plantemateriale fra før phylloxera.

Super til grill
Spesielt er alderen på vinstokkene viktig for å oppnå en slik kraft for denne druetypen. Årsaken ligger i at mesteparten av de drøyt 400 hektar med pineau d'aunis som fortsatt finnes i Frankrike stammer fra en og samme klone plantet på 70-tallet. Den gang var det avkastning for alle penga, og med det har mye av særpreget gått tapt. Heredia har valgt tett beplanting av vinmarkene, opp mot 8500 planter pr hektar. Det gir en avling på litt mer enn en halvflaske pr plante, og det er ekstremt lavt. Men så blir det mye smak i den endelige vinen.

Forskjellen på de to vinene er liten, men Vin de Table-utgaven henter sine druer fra mer enn 100 år gamle vinstokker som vokser utenfor AOC-området. Den oppleves som litt mer laid-back og lettdrikkelig enn den andre. Begge har masse mørke bær og urter, i retning "hostesaft", samt jordsmonnspreg til felles. Og et middels lagringspotensial. Men hvorfor vente. Det er jo nå det er grillsesong!

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dom. de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008

Produsent:
Domaine de Montrieux
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Coteaux du Vendômois
Pris:
186,00 kr
Varenummer:
1075601
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Domaine de Montrieux Vin de Table "Verre des Poetes" 2008

Produsent:
Domaine de Montrieux
Utvalg:
Basisutvalg (Fullsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Pris:
180,40 kr
Varenummer:
8046801
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen