Drikke
Sats på denne rødvinen til påskelammet

Sats på denne rødvinen til påskelammet

Om du ikke har sikret deg en rimelig og god rødvin til påskekosen ennå, er det denne du skal gå for.
Aase E. Jacobsen
15 April 2014 - 14:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Allesverloren Tinta Barocca 2012 (14698)finnes i absolutt alle polutsalg, også de nyeste minipolene som åpnet forrige uke. Den er derfor er sikkert kort om du er sent ute med å gjøre påskehandelen. Ikke bare på grunn av tilgjengelighet, men også fordi den byr på ekstra god kvalitet for pengene.

Både til lammelår og biff

Den er sågar å få tak i på flyplassen til en enda gunstigere pris, kroner 95. Men tatt dette i betraktning, er det lett å se at prisen du må ut med på polet, er svært god.

Her er flere taxfree-tips fra samme produsent

Hva er det som gjør denne vinen til slik et godt kjøp? For det første er det en seriøs vin, hvilket betyr god struktur i form av frukt, fylde, syre og tanniner. En vin som er skapt for matbordet, til saftige og smaksrike retter med lam eller okse. Til påskens lammekjøtt eller biff er den altså helt utmerket.

Glemt hvordan påskelammet skal tilberedes?

For det andre er den laget av en aktør med stort eierskap og nærhet til produktet. Allesverloren er en familieeid vingård i Sør-Afrikas Swartland som har en spennende – og dramatisk historie å fortelle.

Og dette er den dramatiske historien

Dessuten er dette en produsent som er å stole på. Allesverloren er imidlertid langt fra småskala. Med 183 hektar sendes det ut mye vin med dette navnet på etiketten, men jeg har ennå til gode å ha smakt vin herfra som ikke holder mål.

Ikke lenger rustikk

Det er også det tredje argumentet for denne vinen. Den – og dens «brødre» - er trygge kjøp år etter år selv om jeg må innrømme at siste årgang ut er enda bedre enn før.

Sjekk også ut Allesverlorens øvrige gode rødvinskjøp

Tidligere var tinta barocca Allesverlorens mest rustikke rødvin, litt jordlig og barsk i stilen, men nå har den sågar en touch av eleganse og ikke minst veldig god frukt.
(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Faktisk en sjeldenhet

Dette er opprinnelig en portugisisk druesort, tilhørende i portvinsdistriktet Douro, hvor den er den tredje mest utbredte. Det skyldes primært at den er produktiv og modner tidlig, en sort å stole på med andre ord som er velegnet i blandinger (som jo portvin er).

Finn ut mer i vårt drueleksikon

Brukt alene er den en sjeldenhet, og det er så å si bare i Sør-Afrika at den får denne æren. Tilgjengelig i Norge er også en flott rosévin av denne druen, Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2013 (12243) , men den må du altså vente med til etter påske med å smake på siden den må bestilles.

Aller best blir den om den får gro i et klima som ikke er altfor varmt som i Swartlands høyereliggende, solrike, men også godt ventilerte vinmarker. Ettermiddagsbrisen fra havet og de kjølige nettene er viktige for syren i druene. Hos Allesverloren har tinta barocca vært dyrket i snart 70 år og har dermed tilpasset seg de lokale forholdene.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her