Dagens rett

Cowboy Butter Dipping Sauce - verdens beste biffsaus

Slik setter du ekstra god smak på biffen

Slik setter du ekstra god smak på biffen

Franske kokker vender seg sikkert i avsky for mangelen på raffinement, men denne superenkle smørsausen appellerer til våre innerste lengsler etter det som er fett, syrlig og krydret.
10 Februar 2023 - 00:04

Denne sausen stammer (selvsagt) fra USA, men ingen har gjort krav på opprinnelsen så langt. Mr Donahues - en nå nedlagt restaurant på nedre Manhattan bidro til å gjøre den kjent. Godt hjulpet av viral spredning gjennom nettsider og nå nylig TikTok.

Men selve navnet er det vanskelig å finne en forklaring på. Selv kaller jeg dagen-derpå-mat for cowboymat, mat som er proppet med fett, proteiner og karbohydrater. Den lever i hvert fall opp til den forventingen. 

Den er uansett inspirert av urtesmør også kalt hvitløkssmør, det klassiske følget til biff, avkjølt og skåret  i skiver før det legges oppå biffen som kommer rett fra stekepannen. Selv om slikt smør nå finnes ferdig i butikkhyllene og med alle mulige smakstilsetninger, er opprinnelsen den franske klassikeren Beurre Maître d’Hôtel - hovmestersmør. 

Cowboy-sausen derimot er i form av en lun dipsaus som på bifferestauranter i USA serveres i porsjonsskåler ved siden av biff og pommes frites.

Det som er bra er at den passer egentlig til det meste, ikke bare biffretter, men også kylling, dampet fisk, og grønnsaker. Den løfter egentlig en hver rett som ikke allerede er veldig krydret, men dominert av en eller noen få råvarer. 

Slik steker du entrecote perfekt

Cowboy Butter Dipping Sauce - verdens beste biffsaus

Cowboy Butter Dipping Sauce - verdens beste biffsaus

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør. 
  2. Rør inn sitronsaft og finrevet sitronskall, deretter de andre ingrediensene.
  3. Pisk til jevn saus.
  4. Rør inn finhakkete urter.

Smak til med salt og pepper og evt mer chili.

Server lun eller avkjølt til biff, entrecote, kotelett, kylling eller til dampet fisk eller grønnsaker. Det meste faktisk.

Slik steker du entrecote

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her