Sherry til peiskosen

Sherry til peiskosen

Tørr sherry er ikke bare utmerket matvin, men gjør seg også foran peisen. Må det være søtt, finnes det også gode sherryer som er det.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Nå når peisen tas i bruk igjen, kommer også lysten på vellagret hetvin. De fleste tenker imidlertid på portvin eller til nød madeira når vin til peiskosen er tema. Sherry har en tendens til å komme i bakgrunnen.

Med gurustatus

Det er det all grunn til å gjøre noe med så lenge det finnes så gode produkter som de fra Emilio Lustau. Denne produsenten har i «alle år» hatt en form for gurustatus, og det er fortjent for her er det ingen lettvinte løsninger.

Les mer om Emilio Lustau

Det er særlig Almacenista-konseptet som har gjort Lustau så berømt i vinkretser. Og den nyankomne Lustau Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlúcar (8886) er en virkelig lekkerbisken for sherryelskeren.

Fantastiske matviner

Da tenker jeg altså ikke på dem som nipper søt sherry fra slepne småglass, men derimot alle som har oppdaget hvilken fantastisk vin sherry egentlig er.

Les mer om sherry

Denne manzanilla pasada, en manzanilla som akkurat har mistet florlaget, er mer en matvin enn en peiskosvin. Det er for så vidt også den svært komplekse og dype, men fortsatt like tørre, Lustau Oloroso Pata de Gallina (8951) . Den er interessant også til viltretter og tørket kjøtt. Betydelig yngre i karakteren, men likefullt et veldig godt uttrykk for sin stil, og et flott alternativ til champagne er Lustau Puerto Fino Solera Reserva (8888) .

Les om de forskjellige sherrytypene

Søt sherry er egentlig ikke min greie, men jeg har alltid bøyd meg i støvet for Lustau East India Solera (8889) , som er Lustaus løsning for både klassisk peiskos og ikke minst julekos. Den bærer sødmen veldig godt.

Løfter sausen

Deres «sirupvin», Lustau Pedro Ximénez VORS 30 YO (8887) , har jeg problemer med å svelge, til det er den for søt, men som ingrediens i matlaging er den helt fantastisk. Noen dråper i viltsausen løfter den til himmelske høyder.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Lustau Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlúcar

Produsent:
Emilio Lustau
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Spania
Område:
Jerez
Pris:
278,90 kr
Varenummer:
888602
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Lustau Puerto Fino Solera Reserva

Produsent:
Emilio Lustau
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Spania
Område:
Jerez
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
888801
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Lustau East India Solera

Produsent:
Emilio Lustau
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Spania
Område:
Jerez
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
888901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Lustau Pedro Ximénez VORS 30 YO

Produsent:
Emilio Lustau
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Spania
Område:
Jerez
Pris:
445,00 kr
Varenummer:
888701
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen