Drikke
Sherry til peiskosen

Sherry til peiskosen

Tørr sherry er ikke bare utmerket matvin, men gjør seg også foran peisen. Må det være søtt, finnes det også gode sherryer som er det.
Aase E. Jacobsen
21 November 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nå når peisen tas i bruk igjen, kommer også lysten på vellagret hetvin. De fleste tenker imidlertid på portvin eller til nød madeira når vin til peiskosen er tema. Sherry har en tendens til å komme i bakgrunnen.

Med gurustatus

Det er det all grunn til å gjøre noe med så lenge det finnes så gode produkter som de fra Emilio Lustau. Denne produsenten har i «alle år» hatt en form for gurustatus, og det er fortjent for her er det ingen lettvinte løsninger.

Les mer om Emilio Lustau

Det er særlig Almacenista-konseptet som har gjort Lustau så berømt i vinkretser. Og den nyankomne Lustau Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlúcar (8886)er en virkelig lekkerbisken for sherryelskeren.

Fantastiske matviner

Da tenker jeg altså ikke på dem som nipper søt sherry fra slepne småglass, men derimot alle som har oppdaget hvilken fantastisk vin sherry egentlig er.

Les mer om sherry

Denne manzanilla pasada, en manzanilla som akkurat har mistet florlaget, er mer en matvin enn en peiskosvin. Det er for så vidt også den svært komplekse og dype, men fortsatt like tørre, Lustau Oloroso Pata de Gallina (8951). Den er interessant også til viltretter og tørket kjøtt. Betydelig yngre i karakteren, men likefullt et veldig godt uttrykk for sin stil, og et flott alternativ til champagne er Lustau Puerto Fino Solera Reserva (8888).

Les om de forskjellige sherrytypene

Søt sherry er egentlig ikke min greie, men jeg har alltid bøyd meg i støvet for Lustau East India Solera (8889), som er Lustaus løsning for både klassisk peiskos og ikke minst julekos. Den bærer sødmen veldig godt.

Løfter sausen

Deres «sirupvin», Lustau Pedro Ximénez VORS 30 YO (8887), har jeg problemer med å svelge, til det er den for søt, men som ingrediens i matlaging er den helt fantastisk. Noen dråper i viltsausen løfter den til himmelske høyder.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her