Godbiter i pollisten
Skal du ha det virkelig gøy i jula, skal du satse stort

Skal du ha det virkelig gøy i jula, skal du satse stort

Denne vinen finnes i både normalflaske, magnum og femliter. Mye juleglede for pengene. Og ikke minst kan den lagres i mange år.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2018 - 12:00

Cascina Castelet Passum Barbera d'Asti Superiore 2016 er en sann fryd å smake, en svært ungdommelig, men også lagringsdyktig barbera med ekstra dybde, god kompleksitet og flott syrlighet som dessuten bærer sine 15.5 prosent veldig godt. Topp til rikere matretter som lam, and, ribbe og pinnekjøtt. En selvfølge til ostebordet og for kjelleren.

Den finnes både i magnum 2016 og i femliters 2011. Og prisen er den samme i Norge som i andre markeder. Det er fordi Norge er det viktigste markedet for produsenten Cascina Castlet som gjennom mopedvinen Vespa Barbera har en stor fanskare her. Men Passum er av et helt annet kaliber. Den lages i et antall av 20.000 flasker og minst en fjerdedel av dette havner her.

Delvis tørkete druer

Passum er en vin jeg har fulgt siden ca 1990-årgangen, da den første gang kom til Norge hvor den raskt opparbeidet seg mange tilhengere. Den gangen var tilbudet av vin som dette ytterst sjelden på polet. Ja, den var nesten en revolusjon da den ble skapt i 1975. Ikke bare på grunn av flaskedesignet som kom fra 1983 signert Giacomo Bersanetti ved Sga Wine Design, men særlig på grunn av framstillingen.

Det var nemlig helt uvanlig å framstille barbera på denne måten den gangen. Det er for øvrig fortsatt det, i hvert fall på dette kvalitetsnivået. Det som skiller Passum fra andre barberaer er at den er laget av delvis tørkete druer, på samme måte som amarone fra Veneto og sfursat fra nabofylket Lombardia.  

Giorgio Gozzelino og Maria Borio i fatkjelleren. Foto: Aase E. Jacobsen

Bakgrunnen er ifølge Maria (Mariuccia) Borio som er kvinnen bak denne vinen, at barbera hadde et dårlig rykte på 1970- og 1980-tallet, syren var for høy og modningen ikke god nok samtidig som vinifikasjonsteknikkene i området ikke var spesielt raffinerte. Ved å tørke druene konsentreres frukten og sukkerinnholdet øker siden modningsprosessen fortsetter etter at druen er lagt til tørking.

Den som kom med ideen til Maria var Armando Cordero, en respektert ønolog på den tiden, og han hadde jobbet en tid i Valtellina hvor sfursat lages.  

Giorgio Gozzelino har vært vinmaker hos Maria i 25 år og forteller at med dagens teknikker i vinmarkene har man et helt annet utgangspunkt, så etter 40 år med Passum oppnås i dag god modning helt naturlig. Derfor er tørkeperioden redusert fra tre måneder til én måned. Denne tørkingen gir selvsagt en boost til alkoholprosenten som nå er oppe i 15,5 prosent, mot 13,5 på begynnelsen av 1990-tallet.

For 40-årsjubileet laget de en spesiell kasse med seks ulike farger på etiketten.

Siden gjæringen først kommer i gang lenge etter at druene er høstet og temperaturen i vinkjelleren er naturlig lavere, varer uttrekkstiden hele tre uker. Siden de mest inntørkete druene følger med i gjæringstankene, starter dessuten en delvis karbonisk maserasjon (slik som for beaujolais nouveau). Dette forholdet bidrar med ekstra mye frukt, og denne ungdommelige fruktigheten som forsvinner under fatmodningen, kommer tilbake når vinen igjen går inn i en mer reduktiv fase i flasken og her holder den seg i mange år. 2011-årgangen har like mye av denne syrlige friske mørke frukten som 2016 som nylig er kommet til landet og som nyter godt av denne årgangens lekre friskhet.

Passum eldes altså veldig sakte. Like sakte som dens eier Maria som til tross for sine 72 år er like full av energi som da jeg besøkte henne første gang i 1994.

Foretaksomme Maria

Det var imidlertid ikke meningen at Maria skulle bli vinmaker, for hun overtok i 1970 som 24-åring da faren brått døde. Hun sluttet på skolen som 14-åring som normen var for kvinner i datidens svært så konservative Piemonte, men siden hun var eneste arving, måtte hun ta over uten mulighet til å skaffe seg annen kompetanse enn den hun allerede hadde. På den tiden drev hun nemlig familiens vinbutikk i Torino og der fikk hun smaken på viner fra andre områder og lærte mye gjennom møtet med andre vinprodusenter.

Faren hadde allerede som den første i området, gått over fra å tappe vinen i bulk (damijan/demijohn) til å tappe den i flasker som ble solgt gjennom vinbutikken. Foretaksomheten arvet Maria åpenbart fra faren, for utover 1970-tallet kjøpte hun tilbake alle parsellene som gjennom tiden var blitt solgt ut av familien i forbindelse med arveoppgjør. Først for to år siden var den siste gjenkjøpsavtalen i havn. I 1990 solgte hun butikken i Torino og konsentrerte seg fullt og helt om egen vinproduksjon.

Reddet sjelden drue

Nå drifter hun 32 hektar i Costigliole som for øvrig er Piemontes mest intensive vinkommune. Monokulturen har sine utfordringer, og siden Maria er veldig opptatt av å leve i harmoni med naturen, jobber hun derfor så bærekraftig i vinmarkene som mulig. Hun har tatt på seg ansvaret å finansiere forskningen aven av de nærmest utdødde druesortene i Piemonte, uvalino, som ble fordrevet da den mer lettstelte barbera vant terreng. Uceline er derfor en helt spesiell vin som fortjener oppmerksomhet på linje med Passum. Den kommer fra en liten parsell på en hektar på Marias vingård, og er derfor den eneste i sitt slag i hele verden. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja
+
Ukens vin

Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja

At vin fra Rioja i Spania ikke er synonymt med eikepreg og moden karakter, er vinen de to brødrene lager, et godt eksempel på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Torskemiddagen blir ekstra spenstig på denne måten.
Dagens rett
Rød curry med torsk

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli
Dagens rett
Reinskav i burgerbrød

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli

Reinskav er en forholdsvis rimelig luksus som alle kan unne seg og som ikke minst er lett og rask å lage, uten å måtte kompromisse på kvalitet og smak. Perfekt når samens nasjonaldag havner på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos
Dagens rett
Klar bidos av reinsdyr

Mandag er det faktisk nasjonaldag, og det må feires med nasjonalretten bidos

Mandag feirer vi samenes nasjonaldag med oppskrift på det tradisjonsrike samiske festmåltidet bidos.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja
+
Ukens vin

Ja det finnes: Sjarmerende og fruktig rødvin fra Rioja

At vin fra Rioja i Spania ikke er synonymt med eikepreg og moden karakter, er vinen de to brødrene lager, et godt eksempel på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Torskemiddagen blir ekstra spenstig på denne måten.
Dagens rett
Rød curry med torsk

Forsiden akkurat nå - 3

Øk din vinkunnskap med Apéritifs vinskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole

Øk din vinkunnskap med Apéritifs vinskole

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Apéritifs Vinskole går over fem kvelder og gir deg en grunnleggende forståelse av vinens verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen

Filip August Bendi sikret den tredje norske sølvmedaljen noensinne med en treretters barnemeny med et gullegg i midten og en breiflabb som har satt standard for denne råvaren i lang tid framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når pølsene får denne behandlingen blir de ekstra gode
Dagens rett
Pølse i tomatform

Når pølsene får denne behandlingen blir de ekstra gode

Det finnes mange måter å servere pølser på. Denne retten lager seg nærmest selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli
Dagens rett
Reinskav i burgerbrød

Så knallgodt og sunt som dette kan faktisk fast food bli

Reinskav er en forholdsvis rimelig luksus som alle kan unne seg og som ikke minst er lett og rask å lage, uten å måtte kompromisse på kvalitet og smak. Perfekt når samens nasjonaldag havner på en mandag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her