Dagens rett

Grateng med hyse, fennikel, pepperrot og filo

Slik gjør du fiskegratengen festfin
Foto: (Norges Sjømatråd)

Slik gjør du fiskegratengen festfin

Fennikel og filo setter sitt umiskjennelige preg på denne fiskegratengoppskriften. Og pepperroten gir et lite og elegant kick.
27 August 2021 - 23:00

Når fennikelen er så lekker dm den du finner i butikkhyllene om dagen, fortjener den å få en stor plass i en rett. Og det samme gjelder en fiskesort som hyse  - eller kolje om du vil. 

Se våre andre oppskrifter med fiskegrateng

Fiskegrateng med hyse, fennikel, pepperrot og filo

Fiskegrateng med hyse, fennikel, pepperrot og filo

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 170 grader varmluft.
  2. Rens fenniklene og del dem i fire båter.
  3. Kok opp lettsaltet vann, ha i fennkel og kok til mør, men fortsatt med tyggemotstand, 4-5 minutter. Hell i et dørsalg av la dryppe godt av. Tørk med kjøkkenpapir.
  4. Skrell og finkutt sjalottløk. Smelt smøret i en panne og sauter sjalottløken til den er myk. Tilsett melet og rør godt til du har en roux – meljevning. 
  5. Ta av planen og tilsett forsiktig vermuten, litt av gangen, mens du rører kraftig slik at sausen tykner. La alkoholen få fordampe før du tilsetter melken og litt salt og pepper. La sausen småkoke i minst 3 minutter.
  6. Tilsett finhakket dill, persille og sylteagurk. Rør inn pepperoten til en jevn saus.
  7. Legg fennikelen på bunnen av en ildfast form. Del hysefiletene i biter og fordel over. Hell sausen over fisken.
  8. Pensle filodeigflakene med smeltet smør og del dem i to. Krøll dem sammen og legg på toppen av formen til alt er dekket.
  9. Sett formen i ovnen og stek i 30-35 minutter til filoflakene er sprø og pent brune.
  10. Server med kokt ris, kokte nypoteter eller en salat.

 Se våre andre oppskrifter med fiskegrateng

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges Sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her