Til grilling av sjømat trenger du ikke noe annet enn det du ellers bruker når du griller, men det kan være hendig å ha en dobbel grillrist til grilling av fisk. Du kan også grille sjømat på en enkel engangsgrill.

Vi har laget en egen grillmesterskole - les mer

En nyhet på grillfronten er grillwok. Den er grei til grilling av skalldyr, små stykker av fisk samt grønnsaker og frukt.

Slik bruker du grillwoken

Bruk fiskefilet og skjær den i biter noe større enn til vanlig woking. Alt av sjømat kan brukes: laks, steinbit, uer, klippfisk, blåskjell, reker eller det du måtte ha tilgang på.

Del opp grønnsaker for eksempel løk, sjampinjong, paprika og squash. Frukt er også godt sammen med sjømat, du kan bruke epler, ananas, lime eller sitron.

Pass på at maten er i bevegelse, bruk treredskap og vend maten eller bare rist på woken. Ikke fyll opp for mye, maten skal ikke kokes.

Flere lekre oppskrifter med sjømat på grillen finner du her

I løpet av få minutter er maten er ferdig, litt avhengig av størrelsen på bitene. Strø over salt og krydder. Ingrediensene kan også marineres på forhånd.

Råvarer

Fet og mellomfet fisk som:

Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, makrell, eller sild kan legges rett på grillristen, tres på et grillspyd, legges i dobbel grillrist, grilles i wok eller pakkes i folie.

Mager fisk som:

Uer, torsk, sei, hyse eller hvitting grilles enklest i dobbel grillrist eller i folie.

Skalldyr som:

Reker, krabbe, blåskjell og andre skjell kan tres på spidd, grilles i wok eller legges i aluminiumsfolie.

Annen fisk eller fiskemat som:

Fiskekaker eller fiskeburgere av laks eller sei kan legges rett på rist, tres på spyd eller varmes i folie.

Utvannet klippfisk:

Er en spennende råvare som kan legges rett på grillen eller grilles i wok.

Tilberedningsteknikker

 

 

Pensling

For å få fisken gyllenbrun og pent stekt, og for at den ikke feste seg til grillristen, må den pensles med olje eller smeltet margarin/smør. Marinade som inneholder olje er også godt egnet til pensling.

Marinering

Fisk blir ekstra saftig og fin om den får trekke i marinade ca 1 time før grilling.

Grilltid

Grilltiden for fisk avhenger av fiskens tykkelse og avstanden til grillkullet.

Griller du store fiskestykker eller hel fisk tar det lengre tid før fisken er gjennomstekt og du må øke avstanden til grillkullet for at fisken ikke skal bli brent.

Fisken er ferdig grillet når du ser små fett- eller væskedråper på overflaten. Fisk i folie er ferdig når beina løsner eller fiskekjøttet er kokt.

Enkle retter for førstereisgutter

Kjøp inn skiver eller filet av laks, ørret eller røye. Kjøper du filet, be om å få den uten ben, men med skinnet på.

Skiver av kveite eller steinbit kan legges rett på grillen, men mest hendig er det likevel å bruke en dobbel grillrist.

Alle fete og middels fete fiskesorter er velegnet for grilling. Prøv for eksempel breiflabb, sild eller makrell.

På de neste sidene finner du alle oppskriftene du trenger for en grillfest med sjømat på menyen

Apéritifs store grillseksjon med flere gode retter og tips

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her