Til grilling av sjømat trenger du ikke noe annet enn det du ellers bruker når du griller, men det kan være hendig å ha en dobbel grillrist til grilling av fisk. Du kan også grille sjømat på en enkel engangsgrill.

Vi har laget en egen grillmesterskole - les mer

En nyhet på grillfronten er grillwok. Den er grei til grilling av skalldyr, små stykker av fisk samt grønnsaker og frukt.

Slik bruker du grillwoken

Bruk fiskefilet og skjær den i biter noe større enn til vanlig woking. Alt av sjømat kan brukes: laks, steinbit, uer, klippfisk, blåskjell, reker eller det du måtte ha tilgang på.

Del opp grønnsaker for eksempel løk, sjampinjong, paprika og squash. Frukt er også godt sammen med sjømat, du kan bruke epler, ananas, lime eller sitron.

Pass på at maten er i bevegelse, bruk treredskap og vend maten eller bare rist på woken. Ikke fyll opp for mye, maten skal ikke kokes.

Flere lekre oppskrifter med sjømat på grillen finner du her

I løpet av få minutter er maten er ferdig, litt avhengig av størrelsen på bitene. Strø over salt og krydder. Ingrediensene kan også marineres på forhånd.

Råvarer

Fet og mellomfet fisk som:

Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, makrell, eller sild kan legges rett på grillristen, tres på et grillspyd, legges i dobbel grillrist, grilles i wok eller pakkes i folie.

Mager fisk som:

Uer, torsk, sei, hyse eller hvitting grilles enklest i dobbel grillrist eller i folie.

Skalldyr som:

Reker, krabbe, blåskjell og andre skjell kan tres på spidd, grilles i wok eller legges i aluminiumsfolie.

Annen fisk eller fiskemat som:

Fiskekaker eller fiskeburgere av laks eller sei kan legges rett på rist, tres på spyd eller varmes i folie.

Utvannet klippfisk:

Er en spennende råvare som kan legges rett på grillen eller grilles i wok.

Tilberedningsteknikker

 

 

Pensling

For å få fisken gyllenbrun og pent stekt, og for at den ikke feste seg til grillristen, må den pensles med olje eller smeltet margarin/smør. Marinade som inneholder olje er også godt egnet til pensling.

Marinering

Fisk blir ekstra saftig og fin om den får trekke i marinade ca 1 time før grilling.

Grilltid

Grilltiden for fisk avhenger av fiskens tykkelse og avstanden til grillkullet.

Griller du store fiskestykker eller hel fisk tar det lengre tid før fisken er gjennomstekt og du må øke avstanden til grillkullet for at fisken ikke skal bli brent.

Fisken er ferdig grillet når du ser små fett- eller væskedråper på overflaten. Fisk i folie er ferdig når beina løsner eller fiskekjøttet er kokt.

Enkle retter for førstereisgutter

Kjøp inn skiver eller filet av laks, ørret eller røye. Kjøper du filet, be om å få den uten ben, men med skinnet på.

Skiver av kveite eller steinbit kan legges rett på grillen, men mest hendig er det likevel å bruke en dobbel grillrist.

Alle fete og middels fete fiskesorter er velegnet for grilling. Prøv for eksempel breiflabb, sild eller makrell.

På de neste sidene finner du alle oppskriftene du trenger for en grillfest med sjømat på menyen

Apéritifs store grillseksjon med flere gode retter og tips

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her