Til grilling av sjømat trenger du ikke noe annet enn det du ellers bruker når du griller, men det kan være hendig å ha en dobbel grillrist til grilling av fisk. Du kan også grille sjømat på en enkel engangsgrill.

Vi har laget en egen grillmesterskole - les mer

En nyhet på grillfronten er grillwok. Den er grei til grilling av skalldyr, små stykker av fisk samt grønnsaker og frukt.

Slik bruker du grillwoken

Bruk fiskefilet og skjær den i biter noe større enn til vanlig woking. Alt av sjømat kan brukes: laks, steinbit, uer, klippfisk, blåskjell, reker eller det du måtte ha tilgang på.

Del opp grønnsaker for eksempel løk, sjampinjong, paprika og squash. Frukt er også godt sammen med sjømat, du kan bruke epler, ananas, lime eller sitron.

Pass på at maten er i bevegelse, bruk treredskap og vend maten eller bare rist på woken. Ikke fyll opp for mye, maten skal ikke kokes.

Flere lekre oppskrifter med sjømat på grillen finner du her

I løpet av få minutter er maten er ferdig, litt avhengig av størrelsen på bitene. Strø over salt og krydder. Ingrediensene kan også marineres på forhånd.

Råvarer

Fet og mellomfet fisk som:

Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, makrell, eller sild kan legges rett på grillristen, tres på et grillspyd, legges i dobbel grillrist, grilles i wok eller pakkes i folie.

Mager fisk som:

Uer, torsk, sei, hyse eller hvitting grilles enklest i dobbel grillrist eller i folie.

Skalldyr som:

Reker, krabbe, blåskjell og andre skjell kan tres på spidd, grilles i wok eller legges i aluminiumsfolie.

Annen fisk eller fiskemat som:

Fiskekaker eller fiskeburgere av laks eller sei kan legges rett på rist, tres på spyd eller varmes i folie.

Utvannet klippfisk:

Er en spennende råvare som kan legges rett på grillen eller grilles i wok.

Tilberedningsteknikker

 

 

Pensling

For å få fisken gyllenbrun og pent stekt, og for at den ikke feste seg til grillristen, må den pensles med olje eller smeltet margarin/smør. Marinade som inneholder olje er også godt egnet til pensling.

Marinering

Fisk blir ekstra saftig og fin om den får trekke i marinade ca 1 time før grilling.

Grilltid

Grilltiden for fisk avhenger av fiskens tykkelse og avstanden til grillkullet.

Griller du store fiskestykker eller hel fisk tar det lengre tid før fisken er gjennomstekt og du må øke avstanden til grillkullet for at fisken ikke skal bli brent.

Fisken er ferdig grillet når du ser små fett- eller væskedråper på overflaten. Fisk i folie er ferdig når beina løsner eller fiskekjøttet er kokt.

Enkle retter for førstereisgutter

Kjøp inn skiver eller filet av laks, ørret eller røye. Kjøper du filet, be om å få den uten ben, men med skinnet på.

Skiver av kveite eller steinbit kan legges rett på grillen, men mest hendig er det likevel å bruke en dobbel grillrist.

Alle fete og middels fete fiskesorter er velegnet for grilling. Prøv for eksempel breiflabb, sild eller makrell.

På de neste sidene finner du alle oppskriftene du trenger for en grillfest med sjømat på menyen

Apéritifs store grillseksjon med flere gode retter og tips

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her