Dagens rett
Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem
Foto: (dontree_m)

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem

Saltede eggeplommer er en opprinnelig kinesisk tradisjon som gir en artig ingrediens til mange retter - som denne thai-inspirerte salaten.
17 April 2025 - 00:00

Å salte plommene fra andeegg skal stamme fra 400-tallets Kina. I Kina er det fortsatt vanlig å bruke andeegg. Her er tilgangen på slike egg veldig liten, men våre hønseegg fungerer utmerket.

I Norge har vi jo ikke problemer med salmonella, så hønseegg er helt trygge å spise rå. Dessuten har vi lang tradisjon med å konservere råvarer med salt - som fisk og kjøtt. Men god hygiene er alltid viktig som med all matlaging.

Saltet bidrar til å trekke ut fuktigheten i eggeplommen slik at den skrumper inn og smaken blir mer intens. Siden tørkeprosessen bare tar noen dager, finner ingen betydelig fermentering sted som i tilfellet med spekemat. Men smaken endrer seg og antar mer umamitoner - som gjør slike egg til en utrolig interessant ingrediens på kjøkkenet. Om du velger å tørke eggeplommene slik at de blir harde nok til å rives, har du enda flere bruksområder - og holdbarheten er minst en måned. 

Revet eggeplomme er et supert alternativ til smaksforsterkere som eksempelvis parmesan eller tørket rogn (bottarga). 

Thai-inspirert salat med saltede eggeplommer

Thai-inspirert salat med saltede eggeplommer

Fremgangsmåte

  1. Skyll og riv el skjær salaten.
  2. Kull rødløk i tynne skiver og legg den i iskaldt vann i 5 minutter.
  3. Rens chili for hinner og frø og skjær i tynne skiver.
  4. Skjær tofuen eller osten i tynne skiver. 
  5. Rist evt sesamfrøene i tørr panne.
  6. Ha alle ingredienser i en vid salatbolle 
  7. Pisk sammen ingrediensene til dressingen. 
  8. Hell over de saltede eggeplommene la trekke i 30 minutter.
  9. Ved servering toppes salaten med de marinerte eggeplommene og dressingen.

Slik lager du saltede eggeplommer

Vi byr på mange spennede thairetter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge
+
Godbiter i pollisten

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge

Cathrine Marshall er en sørafrikansk produsent som gjør tingene på sin måte, og det smaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Genial restemat: Verdens enkleste tapas som kan varieres i det uendelige
Dagens rett
Grillet brød med tomat og hvitløk som i Spania

Genial restemat: Verdens enkleste tapas som kan varieres i det uendelige

Ekte fattigmannskost blir til den lekreste delikatesse med små grep. For denne tapasretten stammer fra en urgammel tradisjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge
+
Godbiter i pollisten

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge

Cathrine Marshall er en sørafrikansk produsent som gjør tingene på sin måte, og det smaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg

Det er en sjelden godbit som venter den som setter pris på champagnens fascinerende univers av tertiæraromaer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol
+
Ukens vin

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol

Denne Franciacorta-klassikeren er oppgradert av selveste Richard Geoffroy, kjellermester for Dom Pérignon gjennom 28 år. Som også utfordrer sake-tradisjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå når tomatene blir stadig bedre, la dem spille hovedrollen som i denne salaten
Dagens rett

Nå når tomatene blir stadig bedre, la dem spille hovedrollen som i denne salaten

Midtukemiddagen kan fint være av det lette slaget, og når den er så fargerik som her, tilfredsstilles også andre sanser enn smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her