Dagens rett
Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem
Foto: (dontree_m)

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem

Saltede eggeplommer er en opprinnelig kinesisk tradisjon som gir en artig ingrediens til mange retter - som denne thai-inspirerte salaten.
16 April 2025 - 23:00

Å salte plommene fra andeegg skal stamme fra 400-tallets Kina. I Kina er det fortsatt vanlig å bruke andeegg. Her er tilgangen på slike egg veldig liten, men våre hønseegg fungerer utmerket.

I Norge har vi jo ikke problemer med salmonella, så hønseegg er helt trygge å spise rå. Dessuten har vi lang tradisjon med å konservere råvarer med salt - som fisk og kjøtt. Men god hygiene er alltid viktig som med all matlaging.

Saltet bidrar til å trekke ut fuktigheten i eggeplommen slik at den skrumper inn og smaken blir mer intens. Siden tørkeprosessen bare tar noen dager, finner ingen betydelig fermentering sted som i tilfellet med spekemat. Men smaken endrer seg og antar mer umamitoner - som gjør slike egg til en utrolig interessant ingrediens på kjøkkenet. Om du velger å tørke eggeplommene slik at de blir harde nok til å rives, har du enda flere bruksområder - og holdbarheten er minst en måned. 

Revet eggeplomme er et supert alternativ til smaksforsterkere som eksempelvis parmesan eller tørket rogn (bottarga). 

Thai-inspirert salat med saltede eggeplommer

Thai-inspirert salat med saltede eggeplommer

Fremgangsmåte

  1. Skyll og riv el skjær salaten.
  2. Kull rødløk i tynne skiver og legg den i iskaldt vann i 5 minutter.
  3. Rens chili for hinner og frø og skjær i tynne skiver.
  4. Skjær tofuen eller osten i tynne skiver. 
  5. Rist evt sesamfrøene i tørr panne.
  6. Ha alle ingredienser i en vid salatbolle 
  7. Pisk sammen ingrediensene til dressingen. 
  8. Hell over de saltede eggeplommene la trekke i 30 minutter.
  9. Ved servering toppes salaten med de marinerte eggeplommene og dressingen.

Slik lager du saltede eggeplommer

Vi byr på mange spennede thairetter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her