Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Slik luksus finner du i 180 polutsalg

Slik luksus finner du i 180 polutsalg

Brunello og lam er en himmelsk kombinasjon – hva passer vel bedre i påsken?
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2021 - 13:45

4454001-1.jpg [956.29 KB]Col d’Orcia Brunello 2016 er en av de beste vinene med bred distribusjon på polet. Det har den hatt i mange år, noe som er et tegn på kvalitet, år etter år. Nok en ny solid årgang er på plass, 2016 skinner med ungdommelig karakter og dybde, men viser allerede fine krydder- og eksotiske toner. Frukten er superdeilig og konsentrert, tanninene er fine og lover godt for 10 år i kjelleren. Eller å serveres til påskens beste lam og vilt.

Det er ikke første gangen dette er min påskefavoritt

Bruk gjerne en karaffel for at den skal komme forbi den ungdommelige lukketheten og vise mer at terroirpreget som også byr på urter og blomster.

2016 var en årgang med god syrefriskhet i druene som et resultat av moderate temperaturer gjennom hele vekstsesongen, uten hetebølger som i eksempelvis 2015 og 2017. Druene ble derfor plukket 10 dager senere enn året før, forteller Col d’Orcia-eier, Francesco M. Cinzano i vårt zoom-møte. Han i vinmarken, jeg på kontoret, denne gangen.

Conte Francesco Marone Cinzano_2020.jpeg [306.21 KB]Han legger til: - En klassisk årgang med godt lagringspotensial, men som kan nytes som ung på grunn av sin gode fruktighet. Han mener den kan sammenlignes med 2010 og 2006 som har mange av de samme klimatiske egenskapene.

Slik smakte 2010-årgangen

I 2015 ga heten rundere tanniner og en vin som var tidligere drikkeklar, mens den i 2016 har en tanninstruktur som gjør at den har et lengre lagringspotensial.

Denne vinen som er produsentens viktigste, får druer fra hele den betydelige Col d’Orcia-eiendommen som ligger på en åsrygg (col på italiensk) som vender ned mot Orcia-elven. Eiendommen er en av de sørligste i Montalcino-regionen som totalt er på 24.000 hektar, og ut av det er 2100 hektar klassifisert som Brunello DOCG.

Estate at sunset.jpg [131.34 KB]Col d’Orcia på sin side har totalt 149 hektar med vinmarker, det meste er Brunello DOCG, men også Rosso di Montalcino DOC, Moscadello di Sant’Antimo (for internasjonale druer) og Chianti.

Brunello er tradisjonelt sett en blandingsvin, av druer fra ulike parseller og jordsmonn, og sågar årganger, all den tid det er lov å blande inn inntil 15 prosent av en annen årgang, så lenge minstekravet til modning overholdes, altså minst to år i eik og totalt 5 år for vanlig brunello og 6 år for riserva.

- Utvelgelsen av druene gjøres allerede i vinmarken, forklarer Francesco M. Cinzano. Det plukkes for flere viner samtidig, både rossoen som primært lages av druer fra de yngre plantene – nå tilgjengelig i 2018-årgang, og den vanlige brunelloen og riservaen.

– Vi går gjennom vinmarkene to-tre ganger og gjør en siste selektering når duene ankommer vinkjelleren, forklarer han. – Det er en kontinuerlig prosess som fortsetter mens vinen utvikler seg i fatene, og rett som det er finner vi ut at det vi trodde var rosso-kvalitet, faktisk ender opp som brunello.

Harvest_Poggio al Vento.jpg [125.94 KB]Toppvinen Poggio al Vento kommer fra en enkelt vinmark, og når utvelgelsen til denne er gjort, går overskuddet til de to andre brunelloene. Denne vinen lages kun i de beste årene – i et utfordrende år som 2014 ble det ikke laget annet enn brunello normale hos Col d’Orcia.

Neste år kommer deres siste tilskudd til brunello riserva-porteføljen, Nastagio, i 2016-årgang. Første årgang var 2011. Den kommer fra en enkeltvinmark som ligger langs veien opp mot Montalcno by. Den kjennetegnes av et ekstra kalkholdig jordsmonn med kompakt leire som sikrer plantene mot tørke. Denne vinmarken ga tidligere druer til den vanlige brunelloen fram til den ble omplantet i 2006-2007, og da med veldig høy tetthet som sikrer stor konsentrasjon og intensitet.

– Derfor bruker vi mindre fat av fransk eik for det første året, for å mykne tanninene, og deretter de stor tradisjonelle fatene siden vi ikke ønsker å dekke over brunellokarakteren med eiketoner, understreker han.

Nastagio er den mest moderne brunellotilnærmingen fra Col d’Orcia.

Cellar.jpg [574.03 KB]Innholdet av kalkstein i området varierer avhengig av alderen på jordsmonnet. Nastagio er yngre kalkjordsmonn, preget av avleiringer fra Orcia-elven. Mens Poggio al Vento er gammel havbunn og har derfor mye fossiler og en del sand. Som altså gir en helt annen mykere mer aromatisk og krydret stil. De to riservaene befinner seg derfor på hver sin side av den store brunello-paletten.

Poggio al Vento som modnes i sju år før lansering, kommer snart for salg som 2013. Ut fra hvordan den vanlige brunelloen smakte i 2013, bør dette være noe å se fram til.

Siden 2018 dyrkes alle de 149 hektarene biodynamisk. Denne endringsprosessen startet for over 30 år siden med å la gresset gro mellom radene. Det siste forskningsprosjektet de engasjerer seg i, er å tilsette zeolitt – vannholdig vulkansk aske fra Sicilia – som tilsettes komposten. Zeolitt er for øvrig kjent gjennom NASAs eksperimenter med å dyrke grønnsaker i verdensrommet.

Col d'Orcia estate.jpg [255.54 KB]– Zeolitt gjør at jordsmonnet holder bedre på fuktigheten, og det er vår måte å møte utfordringene som de stadige hetebølgene påfører oss, forteller Francesco M. Cinzano. Komposten ble først tilført jorden i 2020, og de første resultatene er allerede synlige i testparsellene. Tørke er den største klimautfordringen, derfor tester de også ut nye rotstokker som er mer tørkeresistente.

De økende sukkernivåene i druene er et annet forskningsområde. – For å holde sukkerdannelsen nede, jobber vi med å beholde mest mulig løvverk på plantene slik at det danner skygge mot solen. Vi ser også på andre måter å skape skygge etter at druene har endret farge. Vi tester dessuten ut å plukke tidligere, forklarer han.

Col d’Orcia er en polykultur-eiendom med stor vekt på biomangfold. Det er ikke bare druene som dyrkes biodynamisk, men også hagen, kornåkrene, olivenlundene og tobakken – av typen toscanello dyrkes slik eller i det minste økologisk. Montalcino var en stor produsent av tobakk fram til 1950-årene, da druedyrking tok mer over.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her