Slik skal virkelig god barbaresco smake

Slik skal virkelig god barbaresco smake

Mer piemontesisk enn denne barbarescoen blir ikke en vin. En godbit du absolutt bør ha i kjelleren.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Rivella Barbaresco Montestefano 2009 (59303)  er en ultraklassisk nebbiolo med alt denne druen kan by på av aromaer og struktur. En vin som allerede er relativt åpen og sjenerøs, spesielt etter en runde i karaffelen, men som vil utvikle seg videre og ikke minst holde lenge. Sikkert i 8, 10 eller gjerne også 15 år.

Alt er ved det gamle

En så klassisk vin forandrer seg heller ikke så raskt som mer moderne utgaver hvor bruken av barriques sørger for mer tilgang på oksygen samtidig som tanninene rundes av.  

Lær mer om forskjellen på moderne og tradisjonell nebbiolo

Så er «moderne» så langt unna 73 år gamle Teobaldo Rivetta man kan komme. Han har nesten ikke gjort noen endringer siden han slo seg sammen med faren Serafino og etablerte vinhuset på 1960-tallet. 2009 er faktisk hans 53. årgang, men det var først fra 1967 at de solgte vinen med egen etikett.

Den eneste forandringen han skal ha gjennomført i denne tiden er grønn innhøstning, altså å kutte noen klaser før druene forandre farge for å holde avlingen nede.

Naturlig tilnærming

Teobaldo jobber ellers veldig naturlig både i vinmark og vinkjeller og er medlem i grupperingen Vini Veri som har 154 medlemmer over hele verden, ikke bare vin- men også matprodusenter. Renaissance des Appellations som samler biodynamiske produsenter, er assosierte medlemmer av Vini Veri.

Men hovedbasen er i Italia. Formålet er å gå videre enn øko-sertifisering med større grad av engasjement fra medlemmene. Blant annet er det forbud mot bruk av genmodifiserte vinplanter. Plantematerialet skal ha lokal tilhørighet og ved nyplanting skal det hentes fra egne vinmarker (selection massale).

Teobaldo har bare 2,5 hektar som ligger rundt huset midt i Montestefano-vinmarken som skal ha vært i familiens eie siden slutten av 1800-tallet.

Les mer om Montestefano

Vinkjelleren er i underetasjen. Så tradisjonelt som det kan bli. Han lager ellers bare to viner, en dolcetto fra 0,5 hektar og altså Montestefano Barbaresco, men ikke mer enn 12.000 flasker årlig, så vi snakker om ganske så begrenset produksjon. Når beholdningen av 2009 er sluttsolgt, overtar 2010.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Rivella Barbaresco Montestefano 2009

Produsent:
Serafino Rivella
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
59303
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen