Ukens kake

Opp ned-eplekake ogsÄ kjent som tarte tatin

Snur du kaken pÄ hodet blir den enda bedre
Foto: (Yuki KONDO)

Snur du kaken pÄ hodet blir den enda bedre

Dette er en enkel versjon av den verdensberĂžmte eplekakeoppskriften tarte tatin.
20 April 2023 - 11:00

PÄ norsk er den mest kjent som opp-ned-kake, rett og slett fordi du vender kaken opp ned nÄr den er ferdigbakt. Dermed fÄr du en fin blank overflate.

Vi har ogsÄ en annen morsom opp ned-kakeoppskrift

Det er nĂŠr sagt selvsagt en fransk oppfinnelse, som kom til ved en tilfeldighet, eller skal vi si ulykke.

Langt unna originalen
Bakgrunnen for akkurat denne ulykken som endte opp som tarte tatin skjedde pĂ„ Hotel Tatin – derav navnet, en gang pĂ„ 1880-tallet.  Hotellet ble drevet av to sĂžstre hvorav den ene var ansvarlig for kjĂžkkenet. Hun glemte seg en dag hun holdt pĂ„ Ă„ bake en eplekake. Eplene ble karamellisert og hun prĂžvde Ă„ redde fadesen ved Ă„ legge paideigen pĂ„ toppen av eplene og sette det hele i ovnen. Resten er historie. Men konseptet med gĂąteau renversĂ© (snudd kake) er eldre enn som sĂ„.

Og navnet tarte tatin er det faktisk innehaveren av den sagnomsuste pariserrestauranten Maxim's som har funnet pÄ. Det vil si han kalte den for «tarte des demoiselles Tatin» (Tatin-frÞknenes terte). Den berÞmte gastronomen Curnonsky har ogsÄ bidratt til Ä spre det gode budskap ved Ä publisere oppskriften. Men det var lenge etter at frÞknene var dÞde, sÄ den egentlige historien tok de med seg i graven.

Senere er kaken kopiert og endret pÄ, noen ganger til det ugjenkjennelige. Ukens kake er langt unna sÞstrenes versjon, men fungerer veldig godt nÄr det er behov for Ä «smelle» sammen en kake raskt. Og det behovet har vel de fleste fra tid til annen.

Opp ned-eplekake tarte tatin

Opp ned-eplekake tarte tatin

FremgangsmÄte

  1. Finn fram en rund form, ca. 20 cm i diameter. Sett stekeovnen pÄ 175 °C.
  2. HÞvle ca. 25 g smÞr med en ostehÞvel og legg det i bunnen pÄ formen.
  3. Bland strĂžkavring, sukker og chili.
  4. Skrell og skjĂŠr eplene med en ostehĂžvl i tynne skiver.
  5. Legg skiver av 1 eple oppÄ smÞret i bunnen av formen.
  6. StrĂž over ca. halvparten av brĂždblandingen.
  7. SkjÊr neste eple og legg det oppÄ.
  8. StrÞ over brÞd og legg pÄ halvparten av det resterende smÞret.
  9. GjĂžr likedan med eple og brĂždblandingen, avslutt med strĂžkavring og resten av smĂžret.
  10. Stek kaken midt i ovnen og stek i ca. 40 minutter. Ta den ut av ovnen og la den hvile 20 minutter.
  11. Vend den pÄ et serveringsfat. La fremdeles formen ligge en stund over kaken, server den lunken.

Tips1: Bruk helst litt syrlige epler.
Tips2: Denne saftige kaken er best lunken med lettvispet krem eller is til.

Eplekake smaker alltid godt

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her