PÄ norsk er den mest kjent som opp-ned-kake, rett og slett fordi du vender kaken opp ned nÄr den er ferdigbakt. Dermed fÄr du en fin blank overflate.
Vi har ogsÄ en annen morsom opp ned-kakeoppskrift
Det er nĂŠr sagt selvsagt en fransk oppfinnelse, som kom til ved en tilfeldighet, eller skal vi si ulykke.
Langt unna originalen
Bakgrunnen for akkurat denne ulykken som endte opp som tarte tatin skjedde pĂ„ Hotel Tatin â derav navnet, en gang pĂ„ 1880-tallet.  Hotellet ble drevet av to sĂžstre hvorav den ene var ansvarlig for kjĂžkkenet. Hun glemte seg en dag hun holdt pĂ„ Ă„ bake en eplekake. Eplene ble karamellisert og hun prĂžvde Ă„ redde fadesen ved Ă„ legge paideigen pĂ„ toppen av eplene og sette det hele i ovnen. Resten er historie. Men konseptet med gĂąteau renversĂ© (snudd kake) er eldre enn som sĂ„.
Og navnet tarte tatin er det faktisk innehaveren av den sagnomsuste pariserrestauranten Maxim's som har funnet pÄ. Det vil si han kalte den for «tarte des demoiselles Tatin» (Tatin-frÞknenes terte). Den berÞmte gastronomen Curnonsky har ogsÄ bidratt til Ä spre det gode budskap ved Ä publisere oppskriften. Men det var lenge etter at frÞknene var dÞde, sÄ den egentlige historien tok de med seg i graven.
Senere er kaken kopiert og endret pÄ, noen ganger til det ugjenkjennelige. Ukens kake er langt unna sÞstrenes versjon, men fungerer veldig godt nÄr det er behov for Ä «smelle» sammen en kake raskt. Og det behovet har vel de fleste fra tid til annen.