Drikke
Som grand cru chablis, men til til halv pris

Som grand cru chablis, men til til halv pris

Få lager så kraftige og lagringsdyktige premier cru-er som Duplessis. De er på nivå med andre grand cru-er, men til «halve prisen».
Aase E. Jacobsen
11 September 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Når det er sagt, har ultratradisjonelle Duplessis en vinstil som trenger tilvenning. Og ikke minst en karaffel om du ikke har en dyp kjeller å legge vinene i.

Dette er chablis med hår på brøstet

Vinstilen er nemlig ikke spesielt tilgjengelig. Vinene trenger luft, selv den enkleste, Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793), har godt av et lite opphold i karaffelen. Det gjelder i enda større grad «standardchablisen», Duplessis Chablis 2009 (58420), som for øvrig fortsatt selges i 2009-årgang, mens alle andre er over på 2013.

Karaffel eller kjeller

Vinene på premier cru-nivå bør dekanteres flere timer før de skal drikkes med mindre de har fått fem år eller mer i kjelleren. Montée de Tonnerre og Montmain kjemper om en plass aller øverst i Duplessis-pyramiden. Når Montmain dukker opp i 2010-årgang, er jeg overbevist om at den overtar tronen helt og holdent.

Duplessis' viner imponerer alltid med sin store konsentrasjon, uten å være mektige, og ikke minst intense steinaktige karakter. Her er både «våt stein, steinbrudd og sandtak» samt et umiskjennelig innslag av sjø, tang og tare, men det kommer særlig til uttrykk med alder.

Artikkelen fortsetter under lenkene til pollisten.

Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2010 (94691)

Duplessis Chablis Premier Cru Montmain 2010 (5330)

Duplessis Chablis Premier Cru Vaillon 2010 (94690)

Duplessis Chablis 1. cru Fourchaume 2009 (59590)

Duplessis Chablis Premier Cru Vaugiraut 2011 (52454)

Duplessis Chablis 2009 (58420)

Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793)

Økologisk sertifisering

Det som er aller mest gledelig er at disse vinene fortsatt er så billige, spesielt gitt den kraftige prisutviklingen chablis har vært gjennom de siste årene.

Et raskt blikk på mannen som har gjort disse vinene kjent, den nå nesten-pensjonerte Gérard Duplessis, og omgivelsene han lager dem i, sier meg at her brukes det ikke penger unødig.

Av «moderne» sider ved Duplessis, kan nevnes at vinene derfra er sertifisert økologisk fra og med 2010-årgangen.

Stadig flere chablisprodusenter tenker grønt

Det er et resultat av at en ny generasjon av familien har fått et ord med i laget. Nå er det sønnen Lilian som er produsentens ansikt innad og utad.

Dette er den «nye» chablisstilen

Mest sannsynlig er det Duplessis' praksis som blir «den nye chablis», allerede ser vi tendensene til det, med tilbake til tradisjonene (inkludert bruk av fat) og naturlige metoder i både vinmarker og kjeller.

Duplessis har for øvrig til sammen 8 hektar fordelt på et tjuetalls parseller, seks premier cru-er og én grand cru. Deres Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2010 (91221)er ikke uventet en svært konsentrert vin som lagres lenge, men som nå er utsolgt. Den høye konsentrasjonen i de fleste av Duplessis' viner kommer blant annet av vinstokkenes alder som er inntil 75 år.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her