Chablis for alle

Å finne en chablis som passer deg eller en spesiell anledning er både vanskelig og enkelt. Her får du en rask rundtur med stigende vanskelighetsgrad.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2005 - 09:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Her til lands har vi et fantastisk utvalg av chablis. Ikke mindre enn 170 ulike viner fordelt på et femtitalls ulike produsenter og samtlige nivåer, fra petit chablis til grand cru. En bredde som er unik for et lite land som Norge, og som vi faktisk kan takke vårt alkoholmonopol for.

I Høyres drømmeverden med vin i alle dagligvarebutikker ville det ikke vært marked for mer enn en håndfull, og bare de største merkenavnene, samt en masse billigchablis. Vinene fra de små produsentene som lages i små volum ville blitt henvist til spesialbutikkene. Med dagens situasjon kan du altså få chablis (og annen vin) i toppklassen levert på døra, selv på den ytterste nøgne ø.

Komplisert tema
De fleste chablisene må imidlertid bestilles. Men selv i fullsortimentet finnes det hele 24 chabliser. Et så stort utvalg stiller imidlertid store krav til forbrukeren. Som regel er det god hjelp å få av et stadig mer kunnskapsrikt salgskorps i polbutikkene, samt blindtester og oversikter som FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="lenker">blant andre de du finner hos oss (klikk for oversikt).

Som med alle andre vintyper er chablis et vidt begrep. En ting er inndelingen i nivåene petit chablis, chablis, premier cru (i alt 40 ulike) samt grand cru som det finnes sju av. En annen de ulike produsentenes stilforskjeller. Bruk av fat til gjæring og modning har vært en øm tå i Chablis. Likeså dette med maskinell innhøsting (de aller fleste gjør det) og utbytte (tillatt makimalt utbytte er 70 hl/ha for vanlig chablis). Sist men ikke minst ekstreme årganger som 2003. Alle disse faktorene påvirker det som er regionens sjel, nemlig det avtrykket det unike jordsmonnet evner å sette på den ferdige vinen.

Gammel havbunn fra Jura-tiden (205-130 millioner år) som går under navnet kimmeridgekalkstein er regionens viktigste styrke. Noen steder som i grand cru-vinmarkene er avtrykket sterkere, mens andre steder, og spesielt på åsplatåene og i dalbunnene som er reservert for petit chablis, er mineralkarakteren i mindre grad følbar.

Om ikke petit chablis er det optimale uttrykk for chablis, kan vintypen være riktig så behagelig, mer fruktig og mindre mineralsk, lettere og med bløtere syrer er fellesnevneren. Domaine Pierre de Préhy Petit Chablis 2012 (20116) er imidlertid en fin om enn forsiktig introduksjon til chablis. Et lett snev av mineraler men mest frisk sitrus og epler. Bløt fruktig og behagelig i munnen, frisk deilig finish. Perfekt når du bare skal ha et lite glass enten alene eller til en lett forrett.

Invester i matfølget
Fullsortimentets tilbud av vanlig chablis er foreløpig dominert av 2003, og det er vanskelig å finne det klassiske chablisuttrykket blant disse. Ikke bare fordi fruktaromaene er så annerledes, men også fordi mange produsenter måtte tilsette syre. Noe som er svært sjelden i denne regionen som er mer kjent for å chaptalisere (tilsette sukker for å øke alkoholnivået).

Laroche kom godt ut av det i 2003 siden syren ble tilsatt relativt tidlig i prosessen, men med 2004 er vinene "back on track". Laroche tilhører de store chablisprodusentene med bred tilgang på druer fra hele appellasjonen, så vel fra egne vinmarker som fra kontraktsfestede. Derfor kan dette huset komponere vinene slik de ønsker. Standardchablis'en Laroche Chablis 2012 (6680) lages hovedsakelig av kjøpte druer og vin, men er et så rent og tiltalende uttrykk for chablis som du kan forvente på dette nivået. Duften er parfymert og innsmigrende med epler, sitrus, blomster og mineraler som kalk og snev av sjø. Anslaget er bløtt med fint eple- og kalkpreg i midten, avslutningen er frisk og fin med god mineralfedme. En superanvendelig chablis til det meste fra havet samtidig som den også kan nytes til lettere retter med lyst kjøtt.

Langt mer chabliskarakter er det i Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2010 (42459). Duften er yppig og rik med stort mineralpreg i retning kalk og østers i tillegg til nydelig frukt og et ørlite snev av fat. Anslaget er innsmigrende med gode syrer, mineralpreget er med hele veien, avslutningen er deilig eplepreget. En svært elegant chablis som alltid byr på det lille ekstra, nærmest uavhengig av årgang. Invester litt ekstra også i matfølget, gjerne kveite eller piggvar med skalldyrsaus.

Prisgunstig Fourchaume
Her er det imidlertid ingen skarpe kanter, og dermed liten utfordring for den som har lyst å reise videre. For det er etter dette at det virkelig tar av.

Neste steg er premier cru, og siden det finnes i alt 40 ulike som alle har sine særpreg og grader derav, er det lett å gå seg vill. Prisforskjellene er også relativt store ikke bare mellom premier cru'ene men også mellom produsentene.

Fourchaume er en av de meste ettertraktede premier cru'ene. Beliggenheten er i den nordvestlige forlengelsen av grand cru-åsen. Jordsmonnet er av den beste kimmeridge-typen, den som inneholder fossile rester etter østerstypen Exogyra Virgula. Dessuten er eksponeringen usedvanlig gunstig siden vinmarken formelig bader i sol. Hvilket er en fordel såpass langt mot nord. Fourchaume er den perfekte premier cru å starte med. Fordi den er så lett å tolke, åpen og tilgjengelig allerede i ung alder. Men som alle andre premier cru'er, og spesielt i et godt år som 2002, har den et godt lagringspotensial.

Tremblay Chablis 1er Cru Fourchaume 2004 (47066) er ikke bare en fantastisk prisgunstig utgave. Men også så forførende at den nærmest blir vanedannende. Umiddelbart etter at du har svelget den første slurken får du lyst på en ny. Men vær tålmodig, for du må bare la den fantastisk lange ettersmaken få lov til å dominere munnhulen lengst mulig. Den er nemlig proppfull av mineralkarakter men av den myke kalk-, kritt- og sjøpregete sorten. Frukten er til stede og syrefriskheten likeså. Nyt den til sammen med sjømat på samme høye kvalitetsnivå som den forrige.

Tåler juling
Siden premier cru er et fornuftig nivå for å få maksimalt chablis-kick uten å måtte bevege seg over på grand cru til 350 +, lønner det seg å gå etter de mest mineralpregete. I hvert fall hvis du er på jakt etter lagringsobjekter. En god chablis bruker generelt lang tid på å komme ut. De første årene er den gjerne åpen og sjarmerende for så å lukke seg for de neste fem-seks årene.

Sjarmerende er imidlertid ikke det som forbindes med chablisene til Gérard Duplessis. Stilmessig befinner denne tradisjonalistens viner seg i en egen verden. Vinene sendes ut på markedet mye senere enn alle andre produsenters. Og selv når de er kommet så langt, bør de helst legges tilbake i kjelleren. Dette er altså ikke chablis du skal servere til novisen. Ikke bare bruker Duplessis-chablisene lang tid på å åpne seg, men de har en ekstremt tøff mineralstruktur som i kombinasjon med høye syrer og et tydelig fatpreg, gjør de lite egnet for tidlig konsum.

Disse totalt ukommersielle chablisene er imidlertid noe den vininteresserte absolutt bør prøve. Men ha tålmodighet. For det første bør de dekanteres minst et par timer før de skal nytes. Dette kompenserer til en viss grad for manglende lagring. Minst like viktig er serveringstemperatur. De må absolutt aldri nytes kjøleskapskalde. Da kan du likeså godt velge en av chablisene vi startet med. De bør minst holde 13-14 grader. Og når det gjelder matfølge, tåler de skikkelig juling (men dropp de særeste aromaene).

Maskulint uten hår på brøstet
Den mildeste av disse mandige chablisene er Duplessis Chablis 1. cru Montmain 2001 (43414) for etter god lufting åpenbares elegante toner av mango og aprikos samt tydelig mineralpreg. I munnen er den bløt de første sekundene, men så strømmer mineralpreget på men likevel aldri slik at finessen går tapt. Avslutningen er kraftig med tydelig mineral- og fattoner som gir en nærmest tanninlignende følelse. En mektig premier cru som aller helst bør ligge minst et par år til men som er fin til relativt kraftige retter med lyst kjøtt allerede nå.

Duplessis Chablis 1.er cru Vaillon 2002 (42780) henter sine druer fra den beste delen av Vaillons-vinmarken. Her ligger mineralkarakteren og ruger over frukten som trenger mye luft for å komme frem. Men omsider anes gule frukter, aprikosskall, sitrus og modne epler. Fatpreget er ikke overraskende ganske tydelig fortsatt siden Duplessis fatlagrer sine premier cru i seks måneder. For en så kraftig hvitvin som skal hvile lenge er dette ikke noe problem, men skal du drikke den nå, bør du absolutt følge lufteanvisningen.

I munnen er den like kompleks, tøff og rik som duften ga bud om. Ettersmaken er like kraftig med mineraler, røyk og fat. En maskulin vin med myke sider for den som er villig til å vente. Og det gjerne i fire-fem år. Prøv den imidlertid nå til rike litt rustikke hummerretter med en del fedme eller grillet kjøtt. Tilnærmet grand cru-nivå for premier cru-pris. Og det betyr at du sparer 100-150 kroner!

Hvis du ønsker å gå helt inn til sjelen av denne utrolig komplekse regionen, er landets eneste bok om chablis på norsk, et must: Chablis skrevet av vinjournalistene (og chabliselskerne) Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum. ISBN 82-419 0311 1.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her